Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie

02.07.11, 12:23
muszę się ubezpieczyć Mąż ma w pracy pakiet podstawowy ja chciałam jakiś "lepszy" i podpiąć pod niego dzieci Na co zwrócić uwagę? Jak to jest gdy w Pl skorzystam np z usług dentysty czy ginekologa? zwrócą mi za to? I o co chodzi z tym "ryzykiem"???
dzięki
pzdr
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: ubezpieczenie 02.07.11, 12:53
      Eigen risico, to suma, ktora najpierw placisz sama, jesli ja w ciagu roku przekroczysz, to reszte placi ubezpieczenie.Minimalne jest okreslone, mozesz wybrac wieksze i placic ciut nizsze skladki, ale przy dzieciach, zwlaszcza chorowitych najlepiej jest brac jak najnizsze. Wizyt u lekarzy za granica w zasadzie nie pokrywaja, jedynie, jesli potrzebujesz opieki medycznej w naglym wypadku, ale leczenie zebow takim nie jest. Mozliwe jest jednak leczenie za granica, pod warunkiem, ze masz zgode z ubezpieczalni i koszty wychodza taniej niz w Nl. Do Belgii i Niemczech sami ludzi wysylaja na niektore zabiegi, ale obawiam sie, ze jesli chodzi o dentyste zgody nie dostaniesz ze wzgledu na brak mozliwosci sprawdzenia jakosci wykonywanych uslug (zapytaj tu jakiegokolwiek dentysty, kazdy ci powie, ze Polacy maja strasznie spaprane zeby). Z ginekologiem moze byc podobnie, najpierw potrzebujesz skierowanie od domowego, "drobiazgami" sami sie zajmuja i nie kieruja do specjalisty. Mozesz ewentualnie probowac proszac lekarza o rachunek z dopiskiem "spoed", zazwyczaj powinni zwrocic. legalnie niby nie mozna, ale w rzeczywistosci ubezpieczalnie calkiem sporo roznosci zwracaja, pod warunkiem, ze sie zadzwoni i dopyta, zwlaszcza jesli stawki sa nizsze niz tubylcze (nawet, jak pojdziesz prywatnie w Pl).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka