Dodaj do ulubionych

Materacyk dla dziecka

28.06.05, 17:04
Pokoik umeblowany, wozek czeka, jeszcze musimy tylko dokupic materacyk.
Szczerze mowiac, nie wiemy co wybrac. Wg podrecznikow ma byc twardy i pokryty
bawelna, wg ulotek producentow, powinien byc anty-alergiczny, ogniotrwaly,
itp. Moja kolezanka z pracy kupila jakis strasznie drogi argumentujac, ze ma
dobra wentyacje i jak sie dziecko w nocy obroci na brzuszek, to jest wieksza
szansa, ze nic mu sie nie stanie.
Na co Wy sie zdecydowalyscie?
A.
Obserwuj wątek
    • maxijo Re: Materacyk dla dziecka 28.06.05, 18:40
      Materac z Prenatala za okolo 45 euro - jest teraz w promocji. Moja tesciowa,
      ktora jest kraamhulp twierdzi, ze taki wystarczy, wszystkie rzeczy w
      powazniejszych sklepach posiadaja jakis atest.
      Ja w ogole ograniczylam sie do podstawowej wyprawki, bo chce sie sama
      zorientowac co mi sie najbardziej przyda. Np. doslownie pare ciuszkow (glownie
      body) i posciel "wypralam" tylko w wodzie bez zadnego srodka - to tez
      holenderska szkola.
      • nesla Re: Materacyk dla dziecka 28.06.05, 19:30
        Pytalam w sklepach czym roznia sie te materace to mi powiedziano, ze jakimis
        wlasciwosciami antyalergicznymi. Nie pamietam juz na jaki sie zdecydowalam, ale
        jeden z tanszych modeli i juz 8-my miesiac zdaje egzamin, corcia spi na nim jak
        susel. Wazna jest grubosc, sa jakies przepisy na ten temat, ale wszystkie
        materace sprzedawane w sklepach spelniaja wymogi. Nie wolno nakladac na materac
        folii !!! jako ochraniacze kladzie sie wklady moltonowe.
        • beba3 Re: Materacyk dla dziecka 01.07.05, 23:46
          Materacyk kupilismy w Polsce. Wybralismy antyalergiczny z gryki. Starsza corka
          jest alergikiem ale nie spala na tym materacu wlasciwie wcale. Mlodsza spala na
          nim i nigdy nie maiala odczynow alergicznych na skorze, pomijajac te od
          jedzenia.
          Nie jest on idealny. Troche sie balam co bedzie kiedy zostanie zalany. A to
          pielucha przecieknie, woda, sok czy mleko sie na niego wyleja. Nikt mi nie mogl
          powiedziec jak dlugo go suszyc... No i pranie wykluczone! Na szczescie zostal
          tylko troche oblany woda i potem przesuszony.
          Generalnie to nie powinno sie kupowac uzywanych materacy. U mnie Pyska
          odziedziczyla po siostrze ale ja _znalam_ jego historje. Byl wlasciwie nie
          uzywany.
          Wazne jest rowniez to aby materac szczelnie pasowal do lozeczka i
          byl 'przewiewny'. Niktore maja nawet dziuki. Wszelkie folje i podkalady
          wykluczone. Powleczenie naturalne: bawelna.
          Zawsze w Polsce slyszlam bardzo pozytywne opinje na temat materacy kokosowych
          ale nie wiem czy tu tez sa popularne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka