monikat4 05.10.05, 21:12 Drogie mamy polecacie na czeste zaparcia u 8miesiecznej Julii?Jakie warzywa.owoce? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morella5 Re: Zaparcia. 05.10.05, 22:44 jagody ,czarne jagody najlepiej suszone ,ale skad takie wziac?Maja taka wlasciwosc,ze dzialaja i na zaparcia i na biegunki.Wlasnie kilka dni temu dawalam mojej malej takie z kompotu ,robione przez moja mame,na biegunke,no i zadzialalo.Ale dobrze tez robia buraczki gotowane ,starte na papke,bez dodatkow.Sprobuj jablek, banana,na mojej piorunujace niemal dzialanie wywarly mixy owocow kupowane w sloiczkach. Odpowiedz Link
agatamaria1 Re: Zaparcia. 06.10.05, 08:41 U nas dzialaja jablka. Szczerze mowiac nie tylko na mojego synka... Staram sie zeby codziennie jadl. A w razie zaparcia takie przetarte jablko dzialalo jak blyskawica. ! Te ze sloiczkow tez dzialaly. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link
beba3 Re: Zaparcia. 06.10.05, 10:02 Takim maluszkom serwowalam nawet dwa razy dziennie owocki. Swieze lub ze sloiczka na bazie jablek. Tez potwierdzam, to dziala! Odpowiedz Link
beba3 Re: Zaparcia. 06.10.05, 10:04 Jeszcze dopowiem, ze jablka z jagodami kupowalam w sloiczkach w Polsce. To czego tu nie ma zawsze przywozilam i limitowalam, np jeden sloiczek na tydzien takich frykasow aby dziecko polubilo. Odpowiedz Link
mamamai4 Re: Zaparcia. 06.10.05, 20:22 o jesli chodzi o zaparcia to ja walczylam z nimi dlugo - Moja Maja jak tylko zaczelam jej wprowadzac jakiekolwiek inne produkty poza mlekiem zaczela miec z tym problem. Zadne jabluszka, gruszki ani inne owoce nie pomagaly. Wlasnie jak byla w 8 miesiacu zaczelam jej dawac buraczki - polecam, faktycznie rozluzniaja kupsko. Ale u mojej Mai i to nie wystaryczlo. Trafilam z tym do pediatry a on przepisal jej Lactulose - ten lek podawalm jej codziennie rano i on pomagal. Po pol roku problem sie sam rozwiazal i nagle praktycznie z dnia na dzien zaparcia minely (Maja miala rok). Co do czarnych suszonych jagod - moim zdaniem sa rewelacyjne ale na biegunki nie na zaparcia. A takie suszone jagody mozna dostac w prawie kazdym sklepie zielarskim, Herbapolu i niektorych aptekach w Polsce. Nie mam pojecia gdzie je dostac w NL. Zycze powodzenia w walce z zaparciami. A walczyc trzeba aby potem nie doszlo do tzw. zaparc nawykowych, bo wtedy to naprawde zaczyna sie problem. Aha jest jeszcze taki lek: Debridat, ale on Majce nie pomogl tak jak Lactulose. Odpowiedz Link
monikat4 Re: Zaparcia. 06.10.05, 22:00 Wlasciwie probowlam juz wszystkie owoce i nic,zadnej poprawy.Zostaly mi te buraczki,tylko czy Julia je bedzie jadla,zobaczymy.Mam nadzieje,ze pomoga,a jak nie to pojde do lekarza,a ten lek LACTULOSE jest na recepte?Dziekuje za rady.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mamamai4 Re: Zaparcia. 06.10.05, 23:08 Lactulose jest na recepte i w Polsce i tu w Holandii. Ale mysle ze wystarczy jak pojdziesz z tym do swojego huisarts'a, opiszesz problem i poprosisz o recepte na ten lek. Co prawda jak ja mialam takie problemy z Majka to sie uparalam ze ma mi dac skierowanie do pediatry i dziecko ma byc zbadane pod katem alergii (bo zaparcia moga tez byc wynikiem alergii). Ale i tak skonczylo sie na tej lactulozie i to wystarczylo. Najprawdopodobniej organizm dziecka (uklad pokarmowy) nie dojrzal na tyle aby samemu sobie poradzic. A po jakims czasie jakis enzym zaczyna dzialac jak powinnien i jest ok. Jezeli wiec nie pomagaja owoce to lepiej idz z tym do lekarza rodzinnego, albo zglos na okresowych badaniach w ICARE. Aha i jeszcze jedno. Pielegniarka z ICARE doradzila mi wtedy zeby zrezygnowac z jedzenia w sloiczkach i gotowac na parze normalne warzywa: brokuly, buraki, kalarepke itp.I wyobraz sobie ze to tez w jakims stopniu rozwiazalo problem. Jak tylko probowalam jej dac cos ze sloiczka zaparcie bylo murowane nawet przy lactolozie. powodzenia raz jeszcze. Julka Odpowiedz Link
zaneta9 Re: Zaparcia. 08.10.05, 20:34 Zgadzam sie z Wami. Gdy moja Sandy miala zaparcia i nic nie pomagalo dostalam Laktulose 2x po 4 ml. To zadzialalo. Polecam. Sandy tez miala jakies 7-9 miesiecy. Nie przypominam sobie by w pozniejszym wieku Sandy miala problemy z zaparciem. Przeszlo juz na dobre. Powodzenia Zaneta Odpowiedz Link
monikat4 Re: Zaparcia. 08.10.05, 22:06 W poniedzialek ide do lekarza po recepte na lactulose,bo juz nie moge patrzec jak moja myszka sie meczy z ta kupa.Probowalam nawet te buraczki czerwone,ale nic,dalej problem jest.Musze cos z tym zrobic szkoda malej.DZIEKI DZIEWCZYNY ZA RADY.POZDRAWIAM. Odpowiedz Link
kasia157 Re: Zaparcia. 09.10.05, 14:06 Monika, Nie odradzam wizyty u lekzrza, ale ta laktuloza jest zupelnie niewinna i mozna ja spokojnie dostac w kazdej aptece bez recepty. Moja tez ja bierze i to po 10mln. na dzien., ale pomaga. Odpowiedz Link
monikat4 Re: Zaparcia. 09.10.05, 15:59 DZieki Kasiu za informacje,ale myslalam ,ze jest tylko na recepte.A czy dla dzieci jest ta sama co dla doroslych? Odpowiedz Link
kasia157 Re: Zaparcia. 09.10.05, 16:59 Tak, tylko w innej dawce. Na wszelki wypadek mozesz powiedziec w aptece, ze chcesz dla dziecka. Ja tez juz od paru miesiecy walcze z zaparciami u mojej 9-miesiecznej corki. Mnie jeszcze radzono dodawac lyzeczke oleju slonecznikowego do kazdej butelki. To jej akurat nie pomagalo i tak musi brac lactuloze. Nie jest to nic specjalnie inwazyjnego, mozna podawac nawet w wiekszej dawce niz pisze na butelce, ale najlepiej zaczac od mniejszych dawek i patrzyc jak bedzie reagowac. Powodzenia Odpowiedz Link
mamamai4 Re: Zaparcia. 09.10.05, 23:13 no prosze a ja bylam przekonana ze na recepte, ale faktycznie ja poprostu najpierw trafilam do pediatry, dostalam recepte na wielka butle i ta mi wystarczyla na pol roku. A potem juz nie byla potrzebna, wiec nawet nie pytalam w aptece czy to tu mozna dostac bez recepty. Ja dawalam Majce na poczatku az 5ml dziennie w jednej dawce, powolij moglam zmniejszyc do 3ml. Monika: a czy probowalas dawac malej suszone sliwki? Tu w Holandii jest sok z suszonych sliwek: Roosvicee Laxo, a w Polsce Gerber ma sloiczki z suszonymi sliwkami. Mojej Mai to tez nie pomagalo, ale moze Twojej malej pomoze. Odpowiedz Link
monikat4 Re: Zaparcia. 10.10.05, 08:04 Hej.Soczek z suszonych sliwek podaje jej od 4miesiaca kupilam zapas w Polsce z HIPPA i niestety zadnej poprawy.Probowalam juz chyba wszystkiego,zostala mi ta Lactulosa,mam nadzieje,ze pomoze.Czekam tylko az otworza apteke.Jeszcze raz dziekuje za rady.pozdrawiam.Monika Odpowiedz Link
monikat4 Re: Zaparcia. 10.10.05, 10:32 Dziewczyny a jak podajecie ta Lactulose sama czy np.w mleku,soczku?rano przed mleczkiem? Odpowiedz Link
kasia157 Re: Zaparcia. 10.10.05, 11:30 Sama, najlepiej ponoc rano przed jedzeniem. Zacznij najlepiej od malej dawki 3 mln. i zobacz jak bedzie reagowac, jak nic niepomoze mozesz spokojnie zwiekszyc do 5 mln. No i koniecznie napisz co i jak:) Odpowiedz Link
monikat4 Re: Zaparcia. 10.10.05, 13:29 Wielkie,wielkie dzieki.Jak tylko pojawia sie efekty zaraz napisze.pozdrawiam. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Zaparcia. 24.05.06, 16:52 Spotkalam sie z opinia, ze na zaparcia dziala oliwa z oliwek dodana do jedzenia (czyli upraszczajac: dodawanie tluszczu do jedzenia). Przy czym rada dotyczyla bodajze 7-cio miesiecznego dziecka: 3-4 krople oliwy z oliwek dodane do jedzenia sloiczkowego. Odpowiedz Link
beba3 Re: Zaparcia. 24.05.06, 19:32 A maselko? Ciekawa jestem czy dziala? No ale nie bede upierdliwa! ;-) Odpowiedz Link