05.10.05, 21:12
Drogie mamy polecacie na czeste zaparcia u 8miesiecznej Julii?Jakie
warzywa.owoce?
Obserwuj wątek
    • morella5 Re: Zaparcia. 05.10.05, 22:44
      jagody ,czarne jagody najlepiej suszone ,ale skad takie wziac?Maja taka
      wlasciwosc,ze dzialaja i na zaparcia i na biegunki.Wlasnie kilka dni temu
      dawalam mojej malej takie z kompotu ,robione przez moja mame,na biegunke,no i
      zadzialalo.Ale dobrze tez robia buraczki gotowane ,starte na papke,bez
      dodatkow.Sprobuj jablek, banana,na mojej piorunujace niemal dzialanie wywarly
      mixy owocow kupowane w sloiczkach.
    • agatamaria1 Re: Zaparcia. 06.10.05, 08:41
      U nas dzialaja jablka. Szczerze mowiac nie tylko na mojego synka... Staram sie
      zeby codziennie jadl. A w razie zaparcia takie przetarte jablko dzialalo jak
      blyskawica. ! Te ze sloiczkow tez dzialaly. Pozdrawiam, A.
      • beba3 Re: Zaparcia. 06.10.05, 10:02
        Takim maluszkom serwowalam nawet dwa razy dziennie owocki. Swieze lub ze
        sloiczka na bazie jablek. Tez potwierdzam, to dziala!
        • beba3 Re: Zaparcia. 06.10.05, 10:04
          Jeszcze dopowiem, ze jablka z jagodami kupowalam w sloiczkach w Polsce. To
          czego tu nie ma zawsze przywozilam i limitowalam, np jeden sloiczek na tydzien
          takich frykasow aby dziecko polubilo.
    • mamamai4 Re: Zaparcia. 06.10.05, 20:22
      o jesli chodzi o zaparcia to ja walczylam z nimi dlugo - Moja Maja jak tylko
      zaczelam jej wprowadzac jakiekolwiek inne produkty poza mlekiem zaczela miec z
      tym problem. Zadne jabluszka, gruszki ani inne owoce nie pomagaly. Wlasnie jak
      byla w 8 miesiacu zaczelam jej dawac buraczki - polecam, faktycznie rozluzniaja
      kupsko. Ale u mojej Mai i to nie wystaryczlo. Trafilam z tym do pediatry a on
      przepisal jej Lactulose - ten lek podawalm jej codziennie rano i on pomagal. Po
      pol roku problem sie sam rozwiazal i nagle praktycznie z dnia na dzien zaparcia
      minely (Maja miala rok). Co do czarnych suszonych jagod - moim zdaniem sa
      rewelacyjne ale na biegunki nie na zaparcia. A takie suszone jagody mozna
      dostac w prawie kazdym sklepie zielarskim, Herbapolu i niektorych aptekach w
      Polsce. Nie mam pojecia gdzie je dostac w NL. Zycze powodzenia w walce z
      zaparciami. A walczyc trzeba aby potem nie doszlo do tzw. zaparc nawykowych, bo
      wtedy to naprawde zaczyna sie problem.
      Aha jest jeszcze taki lek: Debridat, ale on Majce nie pomogl tak jak Lactulose.
      • monikat4 Re: Zaparcia. 06.10.05, 22:00
        Wlasciwie probowlam juz wszystkie owoce i nic,zadnej poprawy.Zostaly mi te
        buraczki,tylko czy Julia je bedzie jadla,zobaczymy.Mam nadzieje,ze pomoga,a jak
        nie to pojde do lekarza,a ten lek LACTULOSE jest na recepte?Dziekuje za
        rady.Pozdrawiam.
        • mamamai4 Re: Zaparcia. 06.10.05, 23:08
          Lactulose jest na recepte i w Polsce i tu w Holandii. Ale mysle ze wystarczy
          jak pojdziesz z tym do swojego huisarts'a, opiszesz problem i poprosisz o
          recepte na ten lek. Co prawda jak ja mialam takie problemy z Majka to sie
          uparalam ze ma mi dac skierowanie do pediatry i dziecko ma byc zbadane pod
          katem alergii (bo zaparcia moga tez byc wynikiem alergii). Ale i tak skonczylo
          sie na tej lactulozie i to wystarczylo. Najprawdopodobniej organizm dziecka
          (uklad pokarmowy) nie dojrzal na tyle aby samemu sobie poradzic. A po jakims
          czasie jakis enzym zaczyna dzialac jak powinnien i jest ok. Jezeli wiec nie
          pomagaja owoce to lepiej idz z tym do lekarza rodzinnego, albo zglos na
          okresowych badaniach w ICARE.
          Aha i jeszcze jedno. Pielegniarka z ICARE doradzila mi wtedy zeby zrezygnowac
          z jedzenia w sloiczkach i gotowac na parze normalne warzywa: brokuly, buraki,
          kalarepke itp.I wyobraz sobie ze to tez w jakims stopniu rozwiazalo problem.
          Jak tylko probowalam jej dac cos ze sloiczka zaparcie bylo murowane nawet przy
          lactolozie. powodzenia raz jeszcze. Julka
          • zaneta9 Re: Zaparcia. 08.10.05, 20:34
            Zgadzam sie z Wami.
            Gdy moja Sandy miala zaparcia i nic nie pomagalo dostalam Laktulose 2x po 4 ml.
            To zadzialalo.
            Polecam.
            Sandy tez miala jakies 7-9 miesiecy.
            Nie przypominam sobie by w pozniejszym wieku Sandy miala problemy z zaparciem.
            Przeszlo juz na dobre.
            Powodzenia Zaneta
            • monikat4 Re: Zaparcia. 08.10.05, 22:06
              W poniedzialek ide do lekarza po recepte na lactulose,bo juz nie moge patrzec
              jak moja myszka sie meczy z ta kupa.Probowalam nawet te buraczki czerwone,ale
              nic,dalej problem jest.Musze cos z tym zrobic szkoda malej.DZIEKI DZIEWCZYNY ZA
              RADY.POZDRAWIAM.
              • kasia157 Re: Zaparcia. 09.10.05, 14:06
                Monika, Nie odradzam wizyty u lekzrza, ale ta laktuloza jest zupelnie niewinna i
                mozna ja spokojnie dostac w kazdej aptece bez recepty. Moja tez ja bierze i to
                po 10mln. na dzien., ale pomaga.
                • monikat4 Re: Zaparcia. 09.10.05, 15:59
                  DZieki Kasiu za informacje,ale myslalam ,ze jest tylko na recepte.A czy dla
                  dzieci jest ta sama co dla doroslych?
                  • kasia157 Re: Zaparcia. 09.10.05, 16:59
                    Tak, tylko w innej dawce. Na wszelki wypadek mozesz powiedziec w aptece, ze
                    chcesz dla dziecka. Ja tez juz od paru miesiecy walcze z zaparciami u mojej
                    9-miesiecznej corki. Mnie jeszcze radzono dodawac lyzeczke oleju slonecznikowego
                    do kazdej butelki. To jej akurat nie pomagalo i tak musi brac lactuloze. Nie
                    jest to nic specjalnie inwazyjnego, mozna podawac nawet w wiekszej dawce niz
                    pisze na butelce, ale najlepiej zaczac od mniejszych dawek i patrzyc jak bedzie
                    reagowac.
                    Powodzenia
                    • mamamai4 Re: Zaparcia. 09.10.05, 23:13
                      no prosze a ja bylam przekonana ze na recepte, ale faktycznie ja poprostu
                      najpierw trafilam do pediatry, dostalam recepte na wielka butle i ta mi
                      wystarczyla na pol roku. A potem juz nie byla potrzebna, wiec nawet nie pytalam
                      w aptece czy to tu mozna dostac bez recepty. Ja dawalam Majce na poczatku az
                      5ml dziennie w jednej dawce, powolij moglam zmniejszyc do 3ml.
                      Monika: a czy probowalas dawac malej suszone sliwki? Tu w Holandii jest sok z
                      suszonych sliwek: Roosvicee Laxo, a w Polsce Gerber ma sloiczki z suszonymi
                      sliwkami. Mojej Mai to tez nie pomagalo, ale moze Twojej malej pomoze.
                      • monikat4 Re: Zaparcia. 10.10.05, 08:04
                        Hej.Soczek z suszonych sliwek podaje jej od 4miesiaca kupilam zapas w Polsce z
                        HIPPA i niestety zadnej poprawy.Probowalam juz chyba wszystkiego,zostala mi ta
                        Lactulosa,mam nadzieje,ze pomoze.Czekam tylko az otworza apteke.Jeszcze raz
                        dziekuje za rady.pozdrawiam.Monika
                        • monikat4 Re: Zaparcia. 10.10.05, 10:32
                          Dziewczyny a jak podajecie ta Lactulose sama czy np.w mleku,soczku?rano przed
                          mleczkiem?
                          • kasia157 Re: Zaparcia. 10.10.05, 11:30
                            Sama, najlepiej ponoc rano przed jedzeniem. Zacznij najlepiej od malej dawki 3
                            mln. i zobacz jak bedzie reagowac, jak nic niepomoze mozesz spokojnie zwiekszyc
                            do 5 mln.
                            No i koniecznie napisz co i jak:)
                            • monikat4 Re: Zaparcia. 10.10.05, 13:29
                              Wielkie,wielkie dzieki.Jak tylko pojawia sie efekty zaraz napisze.pozdrawiam.
                              • lenkaaa Re: Zaparcia. 24.05.06, 16:52
                                Spotkalam sie z opinia, ze na zaparcia dziala oliwa z oliwek dodana do jedzenia
                                (czyli upraszczajac: dodawanie tluszczu do jedzenia). Przy czym rada dotyczyla
                                bodajze 7-cio miesiecznego dziecka: 3-4 krople oliwy z oliwek dodane do
                                jedzenia sloiczkowego.
                                • beba3 Re: Zaparcia. 24.05.06, 19:32
                                  A maselko? Ciekawa jestem czy dziala? No ale nie bede upierdliwa! ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka