Dodaj do ulubionych

atopowe zapalenie skory

08.11.05, 22:14
Czy ktos przez to przechodzil? Lisa ma od miesiaca bardzo sucha skore,
miejscami luszczaca, czerwone plamy, glownie na brzuszku. Placze, bo ja to
swedzi, probuje drapac ...
Rodzinny zapisal nam 2 masci, ale nie pomagaja. Do kapieli dodajemy olejek,
natluszczamy i nawilzamy skore, testujemy mleko dla alergikow. Nie moge
jednak patrzec jak sie biedna meczy. Podobno to moze trwac latami.
Kolki to nic w porownaniu z AZS.
Obserwuj wątek
    • agagaby Re: atopowe zapalenie skory 08.11.05, 22:18

• lenkaaa Re: atopowe zapalenie skory 08.11.05, 22:53
      Do kapieli dodaje olejek Balneum Hermal (teraz jestem w Polsce i widzialam tu
      ten olejek z jakimis dodatkami lagodzacymi swedzenie skory - Balneum Hermal
      Plus; w Holandii widzialam tylko wersje podstawowa Balneum Hermal dle bardzo
      suchej skory) i wtedy nie dodaje juz mydla zeby nie oslabiac dzielania olejku,
      a woda nie powinna byc zbyt ciepla bo tez zmniejsza dzialanie olejku (takie sa
      zalecenia w polskiej ulotce do Balneum).

Od domowego mam tez krem natluszczajacy Cremor Cetomacrogol (na recepte). Mozna
      tez dostac bez recepty w aptece krem natluszczajacy Vaseline Paraffine lub
      Vaseline Lanette. Pierwszy jest bezbarwny, tlusciejszy i latwiejszy do
      rozsmarowywania na skorze, drugi jest bialy i bardzo wolno sie wchlania.

W aptece w Polsce widzialam tez cala serie kosmetykow francuskiej bodajze
      firmy, ktorej nazwa wlasnie wyleciala mi z glowy...taka
      trzyliterowa...VHR...VRH...VRS... - jakos tak...jak mi sie przypomni to
      dopisze... Maja wlasnie miedzy innymi olejek do kapieli zalecany przy alergiach
      skornych, atopowym zapaleniu, swedzeniu skory... podobno rewelacyjny; ale nie
      kupilam bo nam na razie wystarcza ten Balneum Hermal.

----------\\--//-----------
      --------(@ @)---------
      --o00o--(_)--o00o--
      • anitax Re: atopowe zapalenie skory 11.11.05, 23:14
        Dzieki za rady. Wyprobujemy te trzyliterowa firme - chyba chodzi o SVR,
        znalazlam nazwe przypadkiem.

W Holandii tez jest Balneum Hermal jeukstillend. Stosujemy na zmiane z extra
        vettend, ale nie widze zadnej poprawy.

Kremy od rodzinnego:
        - Cremor Lanette
        - Miconazolnitraat (przeciw grzybicy, inny rodzinny stwierdzil, ze to bez sensu
        i polecil odstawic)
        Mam tez w domu Cremor Vaseline Cetomacrogol, ale bardzo zle sie rozprowadza.
        Na bardzo zaczerwienione miejsca mamy masc sterydowa.

Wymusilam na rodzinnym skierowanie do dermatologa. Mam nadzieje, ze cos
        pomoze ...
        Az sie dzis poplakalam jak Lisa zwijala sie z bolu i na oslep drapala cale
        cialo. Przeraza mnie perspektywa podraznionej skory przez kilka lat ...
        • agagaby Re: atopowe zapalenie skory 11.11.05, 23:32

• beba3 Re: atopowe zapalenie skory 12.11.05, 00:10
            Anita!
            Skoro sie drapie i ja boli to popros o cos antyswiadowego.
            Bidulka! :-(
    • tijgertje Re: atopowe zapalenie skory 12.11.05, 15:09
      anitax, tak sie wlasnie zastanawiam... egzema czy AZS czesto jest wynikiem
      alergii, piszesz, ze dopiero od miesiaca, wiec moze warto przeanalizowac, co
      sie w tym czasie zmienilo? Moze inne mleko zaczelkas podawac, inne mydlo, nowy
      proszek czy plyn do plukania, nie wiem, cokolwiek. Trudno bedzie to wyleczyc,
      jezeli dziecko ma caly czas kontakt z czyms, co uczula, albo podraznia skore.
      • anitax Re: atopowe zapalenie skory 17.11.05, 22:43
        Obawiam sie, ze sprawa jest powazniejsza, tzn. trudno bedzie znalezc ewentualne
        substancje uczulajace (chyba, ze sie corce moja alergia na tutejsza sluzbe
        zdrowia udzielila, choc na to chyba za wczesnie, no i ja nie mam objawow na
        skorze ;-). Od poczatku pierzemy tylko i wylacznie w Neutralu, ubranka tylko ze
        100% bawelny, wyglada na to, ze Lisa nie ma alergii na krowie mleko (testujemy
        mleko Pepti).

Bylismy o dermatologa, ktory zaproponowal kuracje (podaje, szczegoly, bo moze
        sie kiedys komus przyda):
        - raz dziennie masc Triamcinolon 0.05% (dosc silne sterydy) kilka dni, maks.
        tydzien; potem masc Protopic 0.03%(nie jest jeszcze zarejestrowana dla dzieci
        ponizej 2 roku zycia, ale wg lekarza mozemy ja spokojnie stosowac)
        - neutralny krem - wazelina 20% (vaseline cetomacrogol creme)
        Dzis po raz pierwszy posmarowalismy i skora zdecydowanie mniej swedziala. Mam
        nadzieje, ze pomoze ...
        • beba3 Re: atopowe zapalenie skory 17.11.05, 23:40
          Trzymam kciuki, ze te 'swinstwa'jednak pomoga... Szkoda dziecka kiedy sie
          drapie i wierci...
          • diuna22 Re: atopowe zapalenie skory 18.11.05, 09:53
            Kurcze sterydy takiemu maluchowi. A probowaliscie Elidel - masc dostepna w
            Polsce, tu pewnie tez, wlasnie na atopowe zapalenie skory, nie zawiera
            sterydow! Wiem bo mam w domku chorego na to i mial stale robiona masc ze
            sterydami, od niedawna ta jest w aptekach, droga, nie ma znizki, ale u nas sie
            sprawdza. No i Balneum do kapieli tak czy siak, zawsze troszke pomoze a nie
            zaszkodzi. No i jedzenie - co je, czy to melko nie jest za slabe przypadkiem -
            ja podawalam moim chlopakom Bebilon Pepti ale jak to nie skutkowalo to
            Nutramigen, wstretny w smaku ale skuteczny. Ubrania rowniez - tylko bawelna,
            zero domieszek. I co jeszcze pranie w platkach mydlanych? Tez to swego czasu
            stosowalam. Ciuszki prasowane. Nie za sucho w pokoju.
            • anitax Re: atopowe zapalenie skory 18.11.05, 21:19
              Chyba bez sterydow sie nie obejdzie, ale tylko przez kilka dni, potem
              przejdziemy na Protopic (bez sterydow). Wczoraj wyczytalam w Internecie, ze
              obie masci moga oslabiac dzialanie szczepionek a mamy termin na przyszly
              czwartek (szkoda, ze dermatologowi nie przyszlo do glowy, zeby nas o tym
              poinformowac), wiec postanowilam przesunac kuracje, zaczniemy po szczepieniu.
              • merlott Re: atopowe zapalenie skory 18.11.05, 23:09
                anitax! my przez to wszystko tez przechodzilismy. teraz mala ma juz 1,5 roczku
                i prawie o tym zapomnialam, gdyz wszystko jest juz ok.

kilka informacji ode mnie:
                - testy na co dziecko jest uczulone nic nie wykazuja w takim wieku, wiec mozna
                je z gory odpuscic
                - wazne jest natluszczanie - w sumie nie wazne czym, oby jak najbardziej
                podstawowym kremem, bez dodatkow perfumujacych - my uzywalismy cetomacrogolu
                - nie boj sie sterydow. to znaczy wiadomo, ze sterydy sa zle i oslabiaja skore,
                etc, ale ja sie przed nimi bronilam nogami i rekoma i doprowadzilam do tego, ze
                u corki porobily sie straszne ropiejace rany, ktore potem bylo strasznie ciezko
                leczyc
                - ogranicz kapiele! my kapalismy codziennie, gdyz mala to uwielbiala. potem
                zaczelismy ja kapac 2 razy w tygoniu i od razu zobaczylismy poprawe. a! i
                kapiele powinny byc krotkie.

pozdrawiam i zycze powodzenia!
                • beba3 Re: atopowe zapalenie skory 18.11.05, 23:50
                  Mi rowniez zalecono kapac Jagode co dwa dni a nie codzennie. Ociupineczke
                  lepiej bylo choc mialam wrazenie, ze ona taka troche niedomyta byla...
    • saraanna Re: atopowe zapalenie skory 25.11.05, 23:13
      Sara tez miala problemy ze skora, tak samo nawilzalam oliwka,ale najlepiej
      skutkowalo nawilzanie od srodka, czyli podawanie wiekszej ilosci plynow.
      Od kiedy zaczelam jej dawac dodatkowe picie ,tak powoli klopoty ze skora
      sie skonczyly.
      • anitax Re: atopowe zapalenie skory 25.11.05, 23:17
        O tym nie pomyslalam. Podawalas jej wode czy herbatki?
        • saraanna Re: atopowe zapalenie skory 26.11.05, 10:53
          Raczej wode albo sok.Herbatki moga byc ale tylko owocowe lub ziolowe bo
          normalna to dziala wysuszajaco ,ale Sara i tak wolala wode .
          • beba3 Re: atopowe zapalenie skory 26.11.05, 20:20
            Ja tez nie pomyslalam. ;-) Kiedys sie zalecalo dopajanie ale aktualna wersja:
            dopajac tylko przy upalach czy w razie koniecznosci.
            Mam nadzieje, ze zadziala. :-)
            • tijgertje Re: atopowe zapalenie skory 26.11.05, 21:52
              Sprostowanie:
              Przy karmieniu piersia nie trzeba dopajac, nawet w upaly, przy karmieniu butelka, albo po wprowadzeniu stalych pokarmow powinno sie dawac cos do picia nawet nie w upaly:-)
              • beba3 Re: atopowe zapalenie skory 26.11.05, 22:05
                Zapomnialam, ze Anitax karmi butelka. Dla niej ta rada z dodatkowym dopajaniem
                bardzo sie moze przydac.
                Tygrysie! Ty masz swiezutka, holederska wiedze i nie bede sie spierac. Ja
                posilkuje sie polska i juz moze troche przeterminowana? ;-) W upaly dopajalam
                dziecko piersia. Po prostu pilo sobie krotko a czesto. Podczas podrozy czy w
                sytuacji kiedy nie moglam podac piersi (sporadycznie), mialam przygotowana wode
                lub slaba herbatke rumiankowa. Czesto jej nawet nie podawalam ale nie
                rozpaczalabym z tego powodu. Bardziej sie obawialam klopotow z piersiami.
                • anitax Re: atopowe zapalenie skory 26.11.05, 23:53
                  Beba, przyznam, ze sie wzruszylam, ze Ty nawet pamietasz, ze ja karmie butelka.
                  Bedzie mi brakowalo czestych odwiedzin na forum jak wroce do pracy.
                  • beba3 Re: atopowe zapalenie skory 26.11.05, 23:59
                    Och, ja to zawsze wszystko mieszam, szczerze mowiac... :-(
                    Ale moze dopajanie przyniesie jakis efekt? Mnie takie proste i wydawalo by sie
                    oczywiste rady czesto przekonuja...
    • lenkaaa Re: atopowe zapalenie skory 30.11.05, 11:52
      Anitax, doczytalam sie, ze te krople Fenistil, o ktorych pisalam w watku
      katarkowym, stosuje sie tez do leczenia objawow chorob alergicznych, m.in.
      swedzenia przy atopowym zapaleniu skory. To lek przeciwhistaminowy, ale pisza
      tez w ulotce, ze "silny efekt uspokajajacy wywolywany przez te leki moze wiazac
      sie z incydentami bezdechu podczas snu"
      • anitax Re: atopowe zapalenie skory 30.11.05, 14:15
        Lenkaa, dzieki za pamiec.
        Fenistyl przepisal nam rodzinny jak Lisa miala zaledwie 2 m-ce. Po przeczytaniu
        ulotki troche sie tego leku wystraszylam i nie podalam, szczegolnie, ze wg
        ulotki mozna go podawac dla dzieci od 2 lat. Podobno od niedawna stosuje sie go
        w Polsce tez dla niemowlakow (ale od 3 m-ca), w dawce 3 kropelek, a nie - jak
        tu zalecaja - 10. Jak bedzie ja bardzo swedzialo, to moze kiedys do tego
        wrocimy, ale na razie - odpukac - prawie sie nie drapie.
    • monikat4 Re: atopowe zapalenie skory 02.12.05, 15:01
      Mam pytanie czy mozna myc buzie dziecka ta woda z baleneum hermal?ile dajecie
      na wanienke 5,10,15 ml?
      • anitax Re: atopowe zapalenie skory 02.12.05, 20:06
        Buzie myje od poczatku tylko i wylacznie przegotowana woda, czasem slabiutkim
        rumiankiem. Do kapieli daje 1/3 nakretki olejku Balneum Hermal extra vettend
        lub jeukstillend (jest jeszcze licht vettend).
        • tijgertje Re: atopowe zapalenie skory 02.12.05, 20:17
          Moj mlody od poczatku "nurkowal" w wannie, wiec sila rzeczy buzie mylo miu sie w wannie razem ze wszystkim, od buzizaczynajac. W kilku pierwszych tygodniach dodatkowo po kapieli przemywalam przegotowana woda, ale dosc szybko z tego zrezygnowalam. Olejkow do kapieli nigdy nie zalowalam, bo mial bardzo sucha skore. Teraz kapie sie z tata, jak siedzi, to czasem musi sie naciagac, zeby buzie ponad wodsa utrzymac, wiec sila rzeczy na taka ilosc wody troche tych kosmetykow idzie. Taki olejek Zwitsal na przyklad ledwo wystarcza na tydzien (wieksza butelka!)
          • beba3 Re: atopowe zapalenie skory 03.12.05, 21:10
            Tygrysie!
            A nie powinnas mu troche ograniczyc tych kapieli ze wg na wysuszanie skory?
            Kosmetyki, nawet dobre i w ogromnej ilosci nie wplyna dobrze jesli Kurczaczek
            bedzie codziennie przesiadywal w wannie.
            Nie mamy niestety wanny ale nawet nie prysznicujemy dziewczyn codziennie.
            Myjemy je czastkowo. Czasmi nawet dluzej to trwa ale skora az tak sie nie
            wysusza...
            • mama_karolinki Odsprzedam Protopic 19.12.05, 05:44
              Witam , mam do odsprzedania maść Protopic 0.1% - proszę o kontakt na
              kurland@poczta.fm
              • mimi764 SVR 02.01.06, 23:33
                my mamy na to tabletki zmiekczajace pod prysznic z SVR, tabletki z olejem z
                ogorecznika rowniez z SVR, oraz masc Elidel.
    • lenkaaa anitax 06.01.06, 13:53
      Hej, znalazlam takie forum www.atopowe-zapalenie.pl/forum/
      moze Cie to zainteresuje : )

Chyba, ze sama znalazlas je juz dawno przede mna... : ))))

pozdrawiam : )

----------\\--//-----------
      --------(@ @)---------
      --o00o--(_)--o00o--
      • anitax Re: anitax 06.01.06, 19:23
        Lenkaaa, bardzo Ci dziekuje. Nie znalam tego forum, moze sie przyda.

Moja mama znalazla w Polsce dobrego alergologa-pediatre. Nie zastosowalismy
        leczenia zaleconego przez holenderskiego dermatologa. Boje sie troche tej masci
        Protopic. W USA jest na czarnej liscie ze wzgledu na podejrzenie, ze moze
        przyspieszac raka skory. Alergolog zapisal nam 3 masci, ktore uzywamy na
        przemian. Poza tym zalecil kazeinowe mleko Nutramigen. Pachnie jak myszy, ale
        Lisa dzielnie pije. Skora jest prawie idealna. Zastanawia nas tylko skad ta
        poprawa, bo juz przed zmiana mleka zaczelo byc lepiej. Moze po tym jak
        przestalam ja dokarmiac moim mlekiem ...
        • beba3 Re: anitax 07.01.06, 17:39
          Protopic polecila mi moja pediatra z Polski. Na delikatniejsze zmiany zapisala
          Elidel. Ten kupilismy i uzywamy. U nas sie sprawdzil i to po kilku
          posmarowaniach krostki zupelnie sie zagoily.
          Moze zapomniala a moze nie wiedziala, ze Protopic jest jedank w Polsce na
          recepte? Juz nie bieglam do niej tylko zostalam przy Elidelu. Moze i dobrze?

Powiem szczerze, ze mi wpajano, ze karmienie mieszane moze przyniesc wiecej
          szkod niz pozytku. Albo piers albo butelka. Jak najdluzej piers a jesli sie nie
          da wykarmic tylko piersia to mieszanka. Miesznie obu mlek moze rozregolowac
          uklad trawienny i ciezko wykryc na co konkretnie jest uczulone dziecko w
          przypadku takiego karmienia. Z drugiej strony choc troche tych przeciwcial i
          specyficznego kontaktu z dzieckiem po przez karmienie piersia...
          Chyba zaraz odezwie sie Tygrys i mnie skrzyczy ale nie bede sie upierac przy
          swojej wersji. Tak tylko slyszalam... I nie wiem co bym robila gdybym miala
          niewystarczajaca ilosc pokarmu... Ciezko doradzic.
          Moze w takim razie jednak lepiej, ze zakonczylas dokarmianie piersia? Ja Ci za
          to po glowie nie dam! ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka