Dodaj do ulubionych

Prezent na slub

17.01.06, 23:10
Pomozcie kobitki, w piatek idziemy na slub i hm, wesele (?), nie mam pojecia
jaki prezent. Nie bylam nigdy na slubie tu i nie wiem jakie sa zwyczaje? Co
wiecej, nigdy ludzi na oczy nie widzialam :P. To dawny kolega M. ze szkoly.
Ludzie mieszkaja od pieciu lat razem, wiec takie praktyczne rzeczy do domu
raczej odpadaja. Jakies sugestie? Moze bon, tylko do jakiego sklepu?
Obserwuj wątek
    • beba3 Re: Prezent na slub 17.01.06, 23:23
      Slyszalam, ze podobno nie daje sie kwiatow. Wciaz mnie to dziwi.
      I faktycznie bony sa mile widziane.
      Mozna tez skontaktowac sie ze swiadkami i podpytac i zarezerwowac cos z listy,
      jesli takowa stworzyli mlodzi. :-)
    • go.ga Re: Prezent na slub 17.01.06, 23:37
      Pieniadze! Powaznie.
      • go.ga Re: Prezent na slub 17.01.06, 23:46
        Jesli nie chcesz pieniedzy to kup bon, ktory mozna zrealizowac w wielu
        sklepach, to sie chyba nazywa Irischeque albo VVV-bon. Wczesniej sprawdz, gdzie
        mozna tym zaplacic. Bon do jednego sklepu ogranicza, moze chca sobie kupic cos
        drozszego do domu, i jesli dostana od gosci bony, z ktorych kazdy bedzie do
        innego sklepu, to im to niewiele pomoze.
    • kasia157 Re: Prezent na slub 18.01.06, 10:50
      Tutaj calkiem normalna kwota na prezent slubny jest 20€. Kupcie cos w tych
      granicach lub wlozcie do koperty.
      • aannac Re: Prezent na slub 18.01.06, 11:54
        ja bralam slub w lipcu, co prawda byl w PL, ale byla oz 40os z NL!

dawali tylko i wylacznie pieniadze. kwiatow nie dostalam. dawali od 20-50e.
        ja osobiscie bylam w szoku jak byli np rodzice z dzieckiem (15lat) ciotka meza
        i dali 20e....jacys bliscy przyjaciele dawali po 50e, ale to wtedy moj maz
        mowil oooo jak sie postarali, jak duzo (!!??) czego ja za duzo nie mialam bo
        polscy goscie dawali duzo wiecej!

wiec dawaj koperte i prezent z glowy!jak nikt bliski 20/30e i mysle ze wszyscy
        beda zadowoleni.
        bo rozumiem ze panstwo mlodzi to tubylcy.
        • go.ga Re: Prezent na slub 18.01.06, 12:43
          aannac napisała:

> ja bralam slub w lipcu, co prawda byl w PL, ale byla oz 40os z NL!
          >
          > dawali tylko i wylacznie pieniadze. kwiatow nie dostalam. dawali od 20-50e.
          > ja osobiscie bylam w szoku jak byli np rodzice z dzieckiem (15lat) ciotka
          meza
          > i dali 20e....jacys bliscy przyjaciele dawali po 50e, ale to wtedy moj maz
          > mowil oooo jak sie postarali, jak duzo (!!??) czego ja za duzo nie mialam bo
          > polscy goscie dawali duzo wiecej!

Wiesz, ale polscy goscie nie musieli przyjezdzac na Wasz slub az z Holandii ani
          pewnie wynajmowac hotelu. To tez wydatki, jakie Holandrzy poniesli, aby byc w
          Wami w ten dzien.
      • go.ga Re: Prezent na slub 18.01.06, 12:38
        My ostatnio na weselu(tzn.obiedzie) tutaj dalismy 20euro, ale od osoby.
        • go.ga Re: Prezent na slub 18.01.06, 12:41
          Czyli 40euro.
          • kasia157 Re: Prezent na slub 18.01.06, 12:44
            No ale obiad to juz najwyzszy stopien wtajemniczenia. To sa najblizsi goscie.
            Jezeli idziesz na wesele: czyli impreza wieczorem to 20 EUR w zupelnosci O.K.
            • nesla Re: Prezent na slub 18.01.06, 14:07
              Raz bylismy na slubie z weselem i dalismy w kopercie 25 Euro, bo tak twierdzil
              moj maz ze tyle sie daje, ale na zaproszeniu bylo zaznaczone, ze para mloda
              zyczy sobie pieniadze zamiast prezentow, bo zbieraja na meble-antyki, dodatkowo
              kupilismy im w skansenie pieknie wydrukowany na czyms w rodzaju pergaminu
              wiersz o Holandii i dalismy do oprawy. To dlatego, ze para wyjezdzala z
              Holandii na kontrakt zagraniczny, wiec niby z powodow nostalgicznych ;-)
              • a.polonia Re: Prezent na slub 18.01.06, 18:34
                Dzieki dziewczyny za sugestie, pewnie damy pieniadze w kopercie, wlasnie
                myslalam, ze tak ze 30-40 euro.
                A, w Polsce rzeczywiscie ludzie daja wiecej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka