Dodaj do ulubionych

System naklejkowy ;-D

16.02.06, 01:35
Spontanicznie wprowadzilam kilka dni temu. Slyszlam juz o nim wczesniej,
potem widzialam w programie o nieposlusznych dzieciach i nianiach
pomagajacych je ugrzecznic w Niemczech i Holandii.
Bylam 'za' a maz 'przeciw' i stanelo na 'nie'.
Teraz jakos mnie natchnelo i wzielam meza i dzieci z zaskoczenia.
Musze przyznac, ze system jednak motywuje i przynosi efekty! :-D
Nie wiem jak dlugo to potrwa i ile ma to trwac. Mam nadzieje, ze nie do
pelnoletnosci dzieci? ;-D
Dziala! :-)
Obserwuj wątek
    • mona812 Re: System naklejkowy ;-D 16.02.06, 07:27
      Beba napisz cos wiecej o tym systemie bo ja niewtajemniczona .
      • nesla Re: System naklejkowy ;-D 16.02.06, 08:39
        Slyszalam o tym i przyznam szczerze, ze z reportazu o tym systemie to od razu
        bylam przeciw, ale moze nieslusznie.. napisz Beba jak go stosujesz, bo mnie sie
        on wydal bardzo bezduszny, zimny i jakis taki przekupny. Z tego co wiem to
        dziala tak, ze dziecku sie daje nalepki za zrobienie czegos tam i za te nalepki
        moze sobie kupic pozwolenie na zrobienie czegos tam, np za umycie naczyn
        dostaje zezwolenie na pointernetowanie przez pol godziny itd. czy sie zgadza?
    • diuna22 Re: System naklejkowy ;-D 16.02.06, 13:30
      W szkole Pani prowadzi ten system :)). Ja w domku nie - mlodszy za mlody na to
      a starszy - no coz ja mam metode, ktora mi sie na razie sprawdza a on mnie
      slucha. Komputer kiedy ja pozwole, telewizor podobnie. Jest czas na zabawe ale
      i na nauke :))). A jak kiedys pisalam - sprzata u brata i u siebie, scieli
      lozko, wyniesie smieci itp. - i za to dostaje 1 euro dziennie, jak to
      zrealizuje - nie otrzymuje za to jakiegos kieszonkowego za nic nie robienie -
      tak sobie zarabia i oszczedza :))). Jemu sie to podoba - mnie rowniez to
      odpowiada - uczymy go oszczednosci i szacunku do pieniazka :)). A jak jakies
      wpadki sie zdarza, byl niegrzeczny, cos zmalowal - no coz szlaban na TV i
      komputer zalozmy tydzien ;).
      • beba3 Re: System naklejkowy ;-D 16.02.06, 20:45
        Nie pochwalam dawania pieniedzy, a szczegolnie w tym wieku. Nie wprowadzialm
        tez wymiany kilku nalepek na ogladanie TV czy net. Same nalepki sa
        wystarczajacym bonusem. ;-)
        Wieczorem, kiedy dzieci sa juz w pizamach i w lozkach przynosze kartke z
        tabelka. Po lewej Jagoda po prawej Patrycja i 4 podkategorie: jedzenie, mycie i
        ubieranie, sprzatanie, dobry humor/zachowanie. Robimy posumowanie dnia. jak
        przebiegalo mycie, kto marudzil, kto czego nie jadl itp. Zwracam sie
        bezposrednio do dziecka i omawiam razem z nim. Dziewczyny wlasciwie zawsze sie
        zgadzaja z nasz ocena (Nikiego pytam za kazdym razem co sadzi: dac czy nie,
        decyzja jest wspolna). Czasmi protesuja ale wiedza kiedy bylo ok a kiedy nie.
        dzis bylo super. Obie dosaly po 4 nalepki i w ramach bonusu mogly wybrac sobie
        taka wieksza i nalepic na druga strone. :-)
        Tez sie tego przekupstwa balam ale z jednej strony nalepek maja wiecej niz
        zdaza wykleic i moga po nie siegnac w kazdej chwili... Bardziej sa lase
        pochwaly a moze wlasciwie _oceny_ swojego zachowania. Jasno i klarownie: to
        dobrze zrobilas, to zle, to mozesz poprawic.
        Moze to o to chodzi?
        Czesto czuje, ze wychowanie to bladzenie w ciemnosciach i nigdy nie wiadomo
        gdzie sie dojdzie, co znajdzie. Tu widze male swiatelko w tunelu... ;-)
        • anitax Re: System naklejkowy ;-D 23.02.06, 21:54
          W przypadku moich 10 lat mlodszych siostr (blizniaczek) najlepiej sprawdzala
          sie metoda na 'dziewczynki z innego osiedla'. Jak cos nabroily, wychodzilam, za
          chwile wracalam i witalam je slowami: 'o jak dobrze, ze juz jestescie.
          Wyobrazcie sobie, ze byly tu takie dwie niegrzeczne dziewczynki z innego
          osiedla, ktore zrobily to i to (nastepowala wyliczanka). One wtedy sie
          zawstydzaly, szczegolnie jak mowilam 'wy byscie nigdy nic takiego nie zrobily'.
          Dzialalo dosc dlugo, lepiej niz jakiekolwiek kary. I im sie podobalo. Pozniej
          same chcialy zebym im jeszcze opowiadala o tych niegrzecznych dziewczynkach.
          Analizowalysmy co zrobily zle i jak moglyby to naprawic.
          Ciekawe czy z Lisa sie tak uda ...
          • beba3 Re: System naklejkowy ;-D 03.03.06, 00:18
            Anitax!
            Jak zaczelam czytac to sobie pomyslalam, ze straszylas siostry jakimis
            innymi 'dziewczynkami' z sasiedniego osiedla!
            Ja tez opowiadam moim pannom o nich jak o osobach trzecich. Czasmi podstawiam
            je pod jakies zwierzatka i dopiero po chwili lapia, ze to o nich chodzi. Wiedza
            jak je i to co robia odbieram. Moga spojrzec z boku na siebie.
            Dobra metoda!
            Ja potrzebowalam czegos innego. Jaga zaczela mi sie chwalic, ze dostala nalepke
            za piekne sprzatanie w szkole od pani i widzialm jak wiele radosci jej to
            sprawia! Naklejka byla mala i nie sadze aby jakos super ciekawa ale raosc z
            tego, ze zostala doceniona - ogromna!
            U na sjak na razie dziala. Dziewczyny same siebie oceniaja i wiedza na co
            zasluzyly. Jest to kolejny moment aby porozmawiac o tym jak minol dzien, co
            bylo fajne a co nie.
            Zobaczymy w jakim kierunku to sie rozwinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka