tere_tere 15.03.06, 18:27 tygrysie, jak ty nauczylas kurczatko jesc kisiel? bo moj to nawet sprobowac nie chce. przy okazji: jak wasze dzieci odnosza sie do polskiego jedzonka? bo moj mlody tak srednio... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tijgertje Re: kisiel 15.03.06, 19:01 Lyzka:-))) Nie wiem,pierwszy raz nie bardzo mu podszedl, ale juz drugim razem jeszcze z mojej michy dojadal. Zapasy zaczynaja sie konczyc:-((( Odpowiedz Link
go.ga Re: kisiel 17.03.06, 13:13 Tygrysku, kisiel to nic innego jak zageszczony maka ziemniaczana sok owocowy. Mozna to w 10 minut zrobic samemu i te kupne sie do domowego nie umywaja. Odpowiedz Link
nesla Re: kisiel 15.03.06, 20:37 a czy moge zapytac po co dziecko uczyc jesc kisiel jesli nie lubi? sa jakies skladniki potrzebne w kisielu? Odpowiedz Link
kolor201 Re: kisiel 15.03.06, 20:50 Dziewczyny oto prosty sposob na kisiel domowy rownie pyszny i zdrowszy! Zagotowac wode w garnku(troszke i tyle ile maluch wsunac ma kislu)w szklaneczce z odrobina wody znieszac zwyczajna make ziemniaczana i wlewac mieszajac do gotujacej sie wody do uzyskania konsystencji kislu.dodac cukier lub glukoze i przetarte zmiksowane owoce!Smakuje tak samo jak z torebki i bez dodatkow E.Ja dodaje owoce ze sloiczka.Moje dzieci uwielbiaja Odpowiedz Link
maxijo Re: kisiel 15.03.06, 20:55 ja tez jestem ciekawa po co w menu niemowlaka kisiel czy budyn, walory smakowe tez srednie. Czytam polskie porady odnosnie wprowdzania nowosci i jest troche roznic w porownaniu do holenderskich schematow. Np. chleb, czy nawet normalne kanapki od 7 m-ca to moim zdaniem za wczesnie (przynajmniej dla mojego syna, bezzebny jest) Odpowiedz Link
kolor201 Re: kisiel 15.03.06, 21:03 Maxijo ja mam Lenie dokladnie w wieku twojego synka i rowniez nie podaje chleba bo w takim wieku przeciez moze wystapic celiaklja.I wogole raczej nie biore pod uwage holenderskiego stylu zycia.Jestem rowniez w stalym kontakcie z niemieckimi lekarzami a oni podobnie jak polacy podchodza do zdreowia itp.A kisiel czy budyn jest zwykla przekaska np.gdy maluch ciagle jest glodny podac mozna bo ma mniej tuczy a pozywny czy np.alergikom.Nieraz tylko tak mozna przemycic owoce. Odpowiedz Link
maxijo Re: kisiel 15.03.06, 21:13 aha, ja owoce daje raz dziennie - swieze, najczesciej gruszke z jablkiem, sliwke, banana, pomarancze. Warzywa z miesem ze sloiczka -po poludniu. That's all. Cyc - nie wiem ile razy dziennie. Probowlalm chleb i babix (otreby i ciasteczka) i nie smakuja. Mlekiem modyfikowanym pluje strasznie. Kolor, a co ty jeszcze podajesz? Odpowiedz Link
tijgertje Re: kisiel 15.03.06, 21:36 Maxijo, z pomaranczami to mozesz jeszcze troche poczekac. Mlodemu kazalam przywiezc kisiel z Polski, jak dziadkowie na urodziny jechali, zeby mu troche menu urozmaicic. Daje mniej cukru, niz zalecaja, ale sama tez lubie:-) No, a mlody w kolko zajada to samo, jeden chleb, 3 rodzaje wedlin, 2 pasztety (jeden wegetarianski), teraz odkrylam jeszcze mazidlo na chleb z banana i gruszki, bez zabronionych dodatkow, ale deserow zadnych nie jada, wcina owoce 3 razy dziennie, ale ta gruszka po obiedzie chyba tez sie kiedys moze przejesc:-( Na szczescie sobie o kisielu przypomnialam:-))) Odpowiedz Link
maxijo pomarancza 15.03.06, 21:48 no wlasnie, kiedys maly mial zatwardzenie i tesciowa do mnie: "daj mu pomarancze". Nawet nie zastanawialam sie i dalam, nie widze zadnych problemow, Dopiero potem doczytalam, ze cytrusy moga byc mocno alergizujace. No coz, uwierzylam tesciowej, ale zauwazylam tez, ze tu dzieci bardzo szybko jedza np. mandarynki Odpowiedz Link
kolor201 maxijo 15.03.06, 22:09 te pomarancze tak jak wyczytalas!Leni moja zjada chetnie chlebek ryzowy kilka razy dziennie dostaje do raczki i wyssysa go hihi.Ciasteczka eerste stap Liga tez b.lubi possac.Mala jest na Nutrilonie hypo rano dodaje kaszke ryzowa(pelny zapas z polski)smakowa i sa naprawde pyszne wiec je uwielbia pozniej sloiczek objadku (ale uwazam zeby niebylojeszcze maki pszennej pomidora i najczesciej uczulajacych skladnikow)albo robie taka zupke sama na kilka dni i zamrazam.Daje juz 4razy w tyg miesko do zupek.Pozniej jakies owoce.Kilka razy juz podalam zoltko jajka gotowane i utarte dodane do kleiku ryzowego lub zupki bo juz mozna.Co jeszcze?Acha i wieczorkiem tak juz na noc wlasciwie kleik na mleczku lub sinlak(przywoze z polski b.dobry).Ale jeszcze chleba nie dam tak ze 2miesiace to bedzie bezpieczniej.No i kisiel i budyn wlasnej roboty oczywiscie.I ogolnie powiem ci szczerze ze daje jej posmakowac roznych smakow np.umoczyc lyzeczke w sosie itp.Acha i nie podaje zadnych danonkow jak mi p.dpktor tu kazala.:-)))Ale sie rozpisalam.Przepraszam Odpowiedz Link
beba3 Re: maxijo 17.03.06, 00:02 Kolor! Bardzo urozmaicone jedzenie dajesz i jesli Leni to wszystko lubi i wcina to super! Danonki mozesz zaczac podawac ale i tak jak czytam sporo produktow mlecznych jej podajesz. Jesli sie bedzie na cos buntowac albo bedziesz jej chcial ta diete jeszcze rozszezyc to danonki to dobry pomysl. Zauwazylam ze w Polsce zaczyna sie sniadanko od zlecznych produktow: kaszki, czegos na mleku (ryzu, makarony, platkow, kluseczek itp), jogurtu a w Holandi traktuje sie to jako deser. Cos czym dziecko mozna dopchac aby czulo sie syte i jest to to 'cos slodkigo'. Na poczatku uczylam dzieci polskim systemem, teraz daje im jogurtu na dokladke. Wiecej chlebka zjadaja a produktow mlecznych i tak zawsze duzo wcinaja. Kisiel tez podobno lagodzaco wplywa na zoladek, jest to swietny deser. Budyn jest na mleku i to dobry sposob na kolejna porcje nabialu ale w bardziej slodnkiej formnie. Dobry z owocami czy sokiem. Moje dzieci ostatnio zajadaly sie galaretka. Ponowilam jej podanie i zalapaly. Teraz tam jeszcze dam jakis owocek. Mam slodkie dziewczyny i jakos ta galaretka wydaje mi sie lepsza niz ten caly chlam sklepowy. Odpowiedz Link
agagaby Re: kisiel 17.03.06, 23:05 - Maka ziemniaczana to czysta skrobia , wiec znaczy sie cukier. Walory na takie , ze dostarcza kalorii. Tak mi sie wydaje. Ja tez czasem daje kisiel . 30 ml wody+ odrobinka zageszczonej maka + kubeczek musu jablkowego(100gram) i podwieczorek gotowy. Do tego ciacho w reke(zwykly herbatnik lub Bambix ). Pozdrawiam Najnowsze fotki Gabriela Gabriel ma... www.polskieserce.pl/ Odpowiedz Link
kolor201 Re: kisiel 17.03.06, 11:07 Beba hihi moja mala ma taki apetycik ze nie jestem w stanie jej mniej podawac :-)).A galaretka jest pycha ja przynajmniej uwielbiam i tak jak kisiel dziala zeczywiscie oslaniajaco na jelita. Odpowiedz Link
beba3 Re: kisiel 17.03.06, 12:59 Moze przysle do Ciebie moje dzieczyny. Jagode na podpasanie. ostatnio jak na nia patrze to az cisnie mi sie na usta: chudy szczaw! A Pysie do zachety jedzenia nowych potraw, smakow. Dzisiaj starlam i uprazylam jablka. Doslodzialm troche. Wyszlo pycha! Ugotowalam ryz do tego. Wczesniej jadly mus kupny do nalesnikow i ryzu. Co im sie stalo? Ten moj mus byl naprawde smaczniejszy! No sa chore ale zeby tylko pomerdac w ryzu i zjesc kilka widelcow? Kto tu ma byc na diecie: ja czy one? ;-D Odpowiedz Link
kolor201 Re: kisiel 17.03.06, 13:31 Hihihihi beba no podeslij je jasne.U nas wszystkie dzieci nasze sa;-))) Odpowiedz Link
beba3 Re: kisiel 17.03.06, 13:40 Kolor! :-D A masz/macie dobry przepis na zupe ogorkowa z kiszonych ogorkow? Cos nie za ostrego a dla dzieci dobre? Odpowiedz Link
kolor201 Re: kisiel 18.03.06, 12:38 Ogorkowa:ziemniaczki pokroic marcheweczke(mozna zetrzec na tarce jak kto woli) skrzydelka kurczaczka,i jak to wszystko bedzie juz na wpol miekkie utarte ogorki kiszone wraz z sokiem dodac do reszty pogotowac dodac vegety oczywiscie wczesniej jakiejs(ja uzywam kucharka kupuje w polskim sklepie)i zaprawic smietana.Gotowe.Smacznego Odpowiedz Link
beba3 ogorkowa 18.03.06, 21:07 Dzeki Kolor! Ja oczywiscie _musze_ po swojemu bo bym chyba byla chora. ;-) A tak powaznie to nie zakupilam dzisiaj drobiu ale mam miesko mielone. Moze z kuleczkami z mielonego tez bedzie dobre? Jak duzo dajesz tych ogorkow i na ile wody? Tak pi razy oko zeby nie wyszedl sam kawas? Jutro to spreparuje bo mnie ciagnie do ogorkowiej! ;-) Odpowiedz Link
kolor201 Re: ogorkowa 18.03.06, 21:26 Beba tych ogorkow na sredni garnek tak z 5.A jak male beda jadly to lepiej cieniutko skorke najpierw obierz.Z mielonym nie probowalam hihi ale moze byc ok.napisz jak wyszla potem Odpowiedz Link