Dodaj do ulubionych

czym karmicie dzieci ??

28.09.06, 22:09
Na pomoc !!!!! Czym wy tutaj dzieciaki karmicie ??? Zadnych kaszek na mleku ,
w tym dzikim kraju nic nie ma !! w PL jest wiecej, rozpietosc przez wszystkie
etapy jedzenia, rozne smaki itp. A tutaj jedno bezsmakowe ryzowe
paskudztwo !! Co za dziki kraj !!!
Obserwuj wątek
    • lenkaaa Re: czym karmicie dzieci ?? 28.09.06, 22:55
      Rzeczywiscie kaszek na mleku tu nie uswiadczysz; ja przywozilam sobie z Polski.
      Tutaj kupowalam kaszki Olvarit ( chyba dobrze napisalam? nie chce mi sie teraz
      sprawdzac; to holenderska Bobowita) odpowiednio do wieku: kaszka ryzowa i
      ryzowa z wanilia od 4 mies. plus kaszki na bazie ziaren od 7, 12 i 15 mies.
      Dodawalam je do wczesniej przygotowanego mleka modyfikowanego. Teraz kupuje
      havermoutpap ( w markecie stoi obok jogurtow i innych deserow) i podaje dziecku
      z dodatkiem syropu klonowego (ma konsystencje naszego budyniu).
      Jesli sie nie przekonasz do holenderskiego asortymentu, to nie pozostaje Ci nic
      innego niz import kaszek z ojczyzny :o)
    • mad_die Re: czym karmicie dzieci ?? 28.09.06, 22:59
      przejdź się do Kruidvatu i tam masz całą ogromną półkę z jedzeniem dla dzieci. Ja jeszcze dzieci nie mam ;) ale w necie znalazłam, że są mleka różne różniste np. Friso 2 i tu jakieś przepisy na jedzonko z nim

www.babybox.nl/artikel.php?artikel=275
      Powodzenia!

:)
      • maxijo Re: czym karmicie dzieci ?? 28.09.06, 23:01
        piersia, depri, piersia!!:)
        faktycznie kiepski wybor jedzenia dla niemowlat, pisalam juz kiedys o tym
        • lenkaaa Maxijo 28.09.06, 23:04
          O ! Czesc ! Jak Cie juz tu zlapalam, to wez ty kolezanko sprawdz poczte na
          privie, bo ile razy rozmawiamy, to zapominam Ci powiedziec, ze wyslalam Ci
          mejla :o)
          (Sorry za prywate)
      • agnieszkaela Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 09:15
        Mad_die widac, ze nie masz jeszcze dzieci ;-) To sie tylko tak wydaje ze duzy
        wybor bo polki pelne, ale zarowno jesli chodzi o dania w sloiczkach jak i
        kaszki to naprawde asortyment niewielki. Co mnie nieodmiennie dziwi, bo
        przeciez to te same firmy co i w Polsce.
        Ja wozilam jedzenie dla Filipa z Polski. Ale w Niemczech, Belgii tez jest
        wiecej produktow. Polskie sklepy powinny tez miec cos w ofercie.

-
        Filip ur.27-09-2005
        • tere_tere Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 09:41
          kaszki tez zwoze z calej europy, ostatni zapas mam z wakacji we francji. z
          polski tez regularnie woze.
          ale jezeli chcesz urozmaicic posilki malamu, to mozesz to zwyklej "bezsmakowej"
          kaszki sama jakies smaki dodawac (owoce, warzywa, biszkopcik) i na to samo w
          sumie wychodzi. ale czlowiek leniwy jest i woli gotowe....

a pociecha to w jakim wieku?
          • nesla Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 10:35
            Bo w Holandii wszystkiego jest mniejszy wybor niz w Polsce. Kaszki smakowe sa
            tylko trzeba dobrze popatrzec na polke w sklepie (np AH) ja kupowalam od czasu
            do czasu z miodem i o smaku gruszki o ile pamietam. Holandia jest mala, sklepy
            sa male, nie ma hipermarketow i nie ma miejsca na polkach na artykuly slabo
            rotujace, taka polityka.
            • lenkaaa Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 11:10
              Masz racje, z gruszka sa bodajze od 7 mies. a z miodem po ukonczeniu roku, ale
              trzeba jej dodawac do mleka modyfikowanego, a Depri zdaje sie chodzilo o kaszki
              na mleku, od ktorych wystarczy jedynie dodac wode i zamieszac - takich to ja w
              Holandii nie widzialam.
        • mad_die Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 10:45
          A no nie mam :) no i radzę jak umiem, ale pewnie sama też dla swoich będę zwoziła jedzonko dobre, bo polskie z Polski ;) albo sama będę gotowała :D
    • corneliss Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 10:35
      to ja sie przylacze do pytania, poniewaz za nami pierwsze koty za ploty pw.
      jedzenia warzywek; Cypisek wczoraj pierwszy raz wcial zupke kalafiorowo-
      marchewkowa zageszczana kaszka kukurydziana, nawet nie grymaasil, zdziwiony
      tylko chyba byl ze jest taka ciepla (mleka w butelce nie podgrzewam)

poza tym je kaszki ryzowe na dobranoc, (tak po godz. 20 i przesypia mw. do 4
      rano); przywiezlismy sobie z PL Bobowity smakowe,
      tu widzialam GroeiPapje chyba o smaku jablkowym, tyle ze dla starszych takich
      mw. od 7 mies. dzieci

mam pytanie do mam, czy dajecie/dawalyscie wylacznie sloiczki czy robilyscie
      zupki same? ja ta wczorajsza zrobilam sama..., mam tez pytanie jak ulozyc
      jakies fajne menu, tak zeby nowe warzywka wprowadzac raz na tydzien? i jak
      laczyc warzywka zeby to mialo smak? patrzylam po propozycjach sklepowych i tym
      jedynie sie moge sugerowac, ale moze macie jakies swoje wyprobowane smaki?
      w przyszlym tyg. mam zamiar testowac brokulka, tylko z czym? samego?

a jeszcze a propos francuskich kaszek, macie jakies nazwy, firmy? pytam bo
      bedziemy miec niedlugo wycieczke do Lille, moze uda mi sie rozejrzec troche po
      sklepach...
      • lenkaaa Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 11:15
        Corneliss, ja mam jakies przepisy i internetowa ksiazke z przepisami, jak
        chcesz, to Ci przesle na priva.
        Ja zaczelam gotowac dla dziecka jak skonczyla rok, ale z marnym skutkiem, bo
        raz zjadla a innym razem nie chciala tknac, wiec sie poddalam. Ze sloiczkami
        nie bylo lepiej, czesto nie chciala jesc. Teraz obczailam juz 2-3 smaki
        sloiczkowe, ktore wiem, ze zawsze zje i trzymam je w domu w pogotowiu,a tak to
        je to co my, troche skubnie tu i tam i jest najedzona. Tylko, ze moje duzo
        starsze od Twojego...
        • corneliss Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 11:28
          Lenkaaa jak masz jakies przepisy dla takich maluchow od 5 mies. to chce...
          jesli chodzi Ci o cookbook taki jakis programik-ksiazka kucharska to mam to

interesuje mnie na razie tylko podawanie zupek bez mieska i jajka, wiadomo ;)
          i pytam o jakies zestawy warzywkowe ktore probowalyscie podawac swoim dzieciom

a Depri, mozesz zrobic kaszke/kleik ryzowy na mleku modyfikowanym (ja uzywam
          Nutrilonu) i dodac np. soku owocowego, albo zmiksowanego owoca
          te Bobowity polskie sa z cukrem - dlatego podaje tylko raz dziennie na noc -
          pytalam sie tez o opinie w CB n/t produktow slodzonych...
          • beba3 Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 12:31
            Ja jak wyzej kolezanki. Tez przywozilam i tez robilam sama. :-) Sok czy
            roztarte owoce, cczasmi glukoza jak smak taki nie do przelkniecia. Moja corka
            nie chciala jesc no brokulow ale po sprawdzeniu, wyszlo ze z kleikiem ryzowym
            wymerdana papke brokulowa jadla. Bleee ;-D Ale tylko jedna tak miala i nie za
            dlugo, potem juz zupka gdzie brokul byl jednym skladnikiem z wielu.
            Wprowadzalam skladniki w ten sposob, ze do bazy zupki dodawalam minimalna ilosc
            nowego warzywka. Tymo troche zupka zmieniala smak i orientowlaam sie czy
            dizecku smakuje i czy nie jest uczulone... kilejnego dnia troszke wiecej i tak
            przez trzydni. Potem dla odmiany wracalam do starej wersji zupki i tak w
            kolko...
            Bylismy w Lill w tamtym roku! Bardzo nam sie podobalo! Teraz nie wiem czy juz
            nie za pozno bo my bylismy w sierpniu ale byly rewelacyjne obnizki na ciuchy.
            Kilka sztuk kupilam ale nie spodziewalam sie i nie bylam przygotowana
            finansowo. Mowie o ciuszkach letnich kupionych 'na wyrost'.
            Fajne centrum i jest co pozwiedzac! Zycze milej wycieczki! :-)
            • maxijo Re: czym karmicie dzieci ?? 29.09.06, 15:25
              moj syn jadl najpierw tylko sloiczki, potem nie chcial nic, nastepnie
              przerzucil sie na jedzenie domowe, teraz znowu ma okres niejedzenia. Zauwazylam
              ze domowe zupy smakuja mu o ile sa dobrze przywrawione, urozmaicone, z miesem
              oczywiscie. Jednym slowem zadnych kaszek, mdlych potraw, a juz na pewno nei
              holnderskie sloiczki. Moze i Cypis przekona sie do domowego jedzenia w
              pozniejszym okresie jak dieta bedzie urozmaicona.
              Teraz podaje owoce w calosci i maly wysysa, probuje gryzc, ale wczesniej tarlam
              na tarce np. jablko, soczysta gruszke, troche banana, z czasem melona, ananasa,
              arbuza i maly bardzo lubil deserki w takiej postaci.
          • lenkaaa Corneliss 29.09.06, 15:32
            Wyslalam Ci przepisy na priva. Niektore sa z miesem albo z zoltkiem, ale zawsze
            mozesz wykorzystac podany tam zestaw warzyw. Moze cos ci sie z tego przyda :o)
            • corneliss Re: Lenkaaa dziekuje :) n/txt 29.09.06, 18:51
    • tijgertje Re: czym karmicie dzieci ?? 12.10.06, 20:50
      Dziewczyny, moze sie komus przyda:
      Bylam dzisiaj w AH, maja na promocji ksiazke kucharska dla dzieci od 0 do4 lat,
      duze, przejzyste i ladne wydanie, masa prostych przepisow, przegladalam,
      wyglada naprawde zachecajaco i kosztuje tylko 8,99E. Tzn jak na taka ksiazke:-)
      Nie kupilam na razie, zastanawiam sie, musze lepiej poprzegladac, jak bede miec
      wiecej czasu, bo mlody ze wzgledu na alergie ma swoja diete i nie wiem, ile
      wykorzystam, a wiecej dzieci prawdopodobnie miec nie bede :-(((( Ilosc
      ograniczona! Jakby ktos kupil, to moze sie podzieli obserwacjami?
      • corneliss Re: czym karmicie dzieci ?? 14.10.06, 21:37
        widzialam te ksiazeczki a do tego byla jeszcze promocja na rozne sloiczki 8+2
        za chyba niecale 8E
        ja tam nie kupilam ale moj mlody zjadl ostatnio dynie i szpinak z marchewka i
        kaszka kukurydziana, ktory mu sama zrobilam, sliczny byl taki umazany na
        zielono ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka