Dodaj do ulubionych

Szczepienia

29.09.06, 12:34
dzieci w NL a w PL - jakie sa roznice? Bo podejrzewam,ze jakies sa. Czy bedac
w Polsce szczepicie dzieci dodatkowo na cos na co tu nie szczepia?
Obserwuj wątek
    • beba3 Re: Szczepienia 29.09.06, 12:44
      O ile sobie przypominam to nie... Ja zawsze jezdzilam z ksiazeczka 'na wszelki
      wypadek'. W Holandii pytaja sie Ciebie czy sobie zyczysz szczepic HiB i jesli
      sie zgodzisz masz jez za darmo. W Polsce musisz sama je wykupic ale wczesniej
      poprosic o recepte. Troche bardziej skaplikowane i kosztowne.
      A! I po porodzie w Holandii nie szczepia! W Polsce to szczepienie przeciw
      gruzlicy.
      Ide ze szczepieniami w miare zgodnie z kaledarzem szczepien na dane lata i
      jakis wiekszych klopotow nie mialam.
      • nesla Re: Szczepienia 29.09.06, 13:20
        Beba ma racje. Gruzlicy tutaj nie szczepia.
        • saraanna Re: Szczepienia 29.09.06, 13:41
          Szczepia ale nie po urodzeniu,tzn holenderskie dzieci nie ,ale cudzoziemcow tak.
          Sara miala 8 miesiecy jak nas wezwano na szczepienie na gruzlice.
    • herman_h Re: Szczepienia 29.09.06, 13:51
      O kurcze, wlasnie sprawdzilam i faktycznie nasz mlody nie ma karty na
      szczepienie przeciw gruzlicy. Ale chyba rozsadnie bedzie sie o nie upomniec.
      Za to od niedawna szczepia tu dzieci przeciw bakteriom Pneumokokken
      "Vanaf 1 april 2006 is de vaccinatie tegen pneumokokken toegevoegd aan het RVP.
      Pneumokokken zijn bacteriën die bij gezonde mensen in de keelholte zitten, en
      die door hoestbuien en niesbuien gemakkelijk kunnen overspringen naar iemand
      anders. Meestal kan dat geen kwaad, maar sommige mensen worden er ziek van.

Als pneumokokken een ziekte veroorzaken, dan kan het gaan om:

longontsteking;
      bloedvergiftiging;
      hersenvlies-ontsteking.
      In het ergste geval kun je daaraan dood gaan, maar je kunt er ook ernstige
      klachten aan overhouden, zoals:

doofheid;
      concentratieproblemen;
      littekens;
      groeistoornissen.
      Hoe jonger de patiënt, des te ernstiger een infectie kan uitpakken."

• beba3 Re: Szczepienia 29.09.06, 18:34
        Saraanna!
        Tak _bylo_ i szczepili w GGD ale od kiedy Polska jest EU (chyba), to sie
        zmienilo. Patrycja tez miala byc zaszczepiona ale ciagle cos wypadalo. Zaczelo
        sie od tego ze kiedy miala ok pol roku pojechalismy do Polski i konieczna byla
        pruba ktora robi sie jakis czas po przyjezdzie z kraju gdzie istnieje
        podniesione ryzyko (Polska). Po prubie trzeba odczekac i byc przez ten czas w
        Holandii i dopiero zaszczepic. Po szczepieniu nie opuszczac Holandii. Czas o
        jakim mowimy, o ile dobrze pamietam to cos kolo potoraj miesiaca za kazdym
        razem, ale dokladnie nie pamietam.... My w kazdym razie wybieralismy sie na
        Swieta Bozegonarodzenia do Polski...
        Jak Patrycja byla zdrowa, w perspektywie nie blo wyjazdow do Polski i innych
        szczepien, okazalao sie dla nas jest za pozno... Juz nie szczepia Polakow...
        Rozmawialam z lekarka w Polsce i powiedziala mi ze pruba nie jest potrzebna i
        bez problemu zaszczepie dziecko w Polsce ale musze sobie to sama zorganizowwac
        i dowiedziec sie kiedy szczepia w poradni chorob pluc (nie pamietam
        nazwy). "Podplacic" w szpitalu na oddziale porodowym bo wcale nie tak latwo o
        szczepionke a oni maja. ;-P Slowem, sama popytac sie.
        Jakos nigdy nie udalo mi sie niczego zdzialac, tym bardziej ze moje dzieci
        zawsze choruja w Polsce... Teraz to bylo zapalenie oskrzeli a u Patrycji
        jeszcze dodatkowo zapalenie ucha.
        No i przypomnialyscie mi o tym szczepieniu...
        • lenkaaa Re: Szczepienia 29.09.06, 20:36
          Beba, moje dziecko bylo szczepione na HiB bez zadnego pytanie sie mnie czy tego
          chce czy nie, wiec chyba sie zmienilo w tzw. "miedzyczasie" skoro Ciebie sie
          pytano.
    • parole_parole Re: Szczepienia 29.09.06, 21:18
      Standardowe szczepienia w NL: DKTP + HIB (w PL HIB jest szczepionką ekstra,
      odpłatną). Szczepią też na żółtaczkę typu B, jeśli choć jedno z rodziców
      pochodzi z kraju o wysokim ryzyku żółtaczki (a PL jest za taki uważana). Na
      gruźlicę nie szczepią, ale możesz zaszczepić (choć nie musisz, nam w Consultatie
      Bureau poradzili, żeby zaszczepić, skoro będziemy do PL jeździć - bo PL jest
      uważana za kraj o wysokim ryzyku gruźlicy). W PL szczepią na gruźlicę, ale coś
      mnie słuchy doszły, że też mają przestać, bo to jest szczepionka starej
      generacji i tak naprawdę nie chroni przed gruźlicą. Pewien polski pediatra
      powiedział mi, że on by jednak zaszczepił, bo choć szczepionka przed płucną
      gruźlicą faktycznie nie chroni, to chroni przed innymi rodzajami gruźlicy (wtedy
      się dowiedziałam, że jest coś takiego jak gruźlica innych organów). To o czym
      mówi Beba, to po powrocie z PL trzeba odczekać minimum 2 miesiące i zrobić test
      Mantoux z krwi na obecność gruźlicy. Jeśli jest negatywny (czyli nie doszło do
      zarażenia), to wtedy szczepią. Szczepionka jest aktywna bodajże po minimum 3
      tyg. lub miesiącu od szczepienia (tego już nie pamiętam, ale te 2 miesiące, o
      których piszę wcześniej, to na bank). Szczepionka na pneumokoki jest w NL
      standardowa (czyli nieodpłatna) dla dzieci urodzonych po sierpniu 2006 r. W PL
      nadal jest to szczepionka płatna (i kosztuje słono). Jeśli interesuje Cię jak
      dokładnie wygląda kalendarz szczepieńw NL, to napisz, a podam jutro co i kiedy,
      w którym miesiącu, bo teraz nie mam pod ręką książeczki zdrowia. To oczywiście
      tylko te pierwsze szczepienia. Bo potem jest na odrę + świnkę + różyczkę (chyba
      14. miesiąc życia), na meningokoki typu C (w PL na to nie szczepią standardowo).
      Innych już nie pamiętam.
      • mala9943 Re: parole 29.09.06, 22:07
        Jesli moglabys wkleic tutaj kalendarz tych poczatkowych szczepien (z polskim
        tlumaczeniem na co dana szczepionka) to bylabym Ci wdzieczna, pewnie z czasem
        go dostane ale chcialabym sie wczesniej zorientowac co i jak Pozdrawiam!
        • parole_parole Kalendarz szczepien... 29.09.06, 22:50
          ...bez uwzglednienia szczepien na pneumokoki, bo nie wiem jak to wyglada w
          przypadku tej szczepionki (ale, jak pisalam wyzej, jest standardowa, nieodplatna
          dla dzieci urodzonych po sierpniu 2006, to info z mojego Consultatie Bureau).
          2 miesiace: DKTP i HiB + zoltaczka typu B (Hep B) (zoltaczka, jesli choc jedno z
          rodzicow pochodzi z kraju o wysokim ryzyku zoltaczki, a Polska jest za taki kraj
          uwazana). (DKTP to Blonica, Krztusiec, Tezec i Polio; HiB to Haemophilus
          influenzale typu B, w Polsce tez sie tak to nazywa, wirus ten powoduje m.in.
          zapalenie opon mozgowych, posocznice, zapalenie pluc, zapalenie szpiku i stawow).
          3 miesiace: DKTP i HiB.
          4 miesiace: DKTP i HiB + zoltaczka typu B.
          11 miesiecy: DKTP i HiB + zoltaczka typu B.
          14 miesiecy: BMR (odra - swinka - rozyczka) i Men C (meningokoki typu C, to
          takie bakterie; w PL sie standardowo na meningokoki nie szczepi, bo podobno nie
          ma z tym takiego problemu, jak w Holandii czy np. w Anglii, gdzie te bakterie
          czesciej wystepuja; ktos mi mowil, ze to sprawa klimatu, ale nie jestem
          lekarzem, nie wiem).
          4 lata: DTP (Blonica, Tezec, Polio) + aK (Krztusiec) {jak widzisz niby to samo,
          co DKTP, ale troche inne, moze jakas kombinacja szczepionek inna, zamiast zabita
          to zywa czy na odwrot, na tym sie juz nie znam).
          9 lat: DTP + BMR.

Jesli chodzi o te pierwsze szczepionki, to DKTP i HiB podaja w jednym zastrzyku
          w jedno udo, a na zoltaczke typu B w drugim zastrzyku w drugie udo.
          • equllei Re: Kalendarz szczepien... 07.10.06, 22:44
            Witam! Jestem mama 13 miesiecznego Sebastiana, ktorego tata jest Holendrem.
            Mieszkamy we Szwecji. Chcialabym sie dowiedziec, jesli ktos jest w stanie
            udzielic mi takiej informacji, czy bedac w wizyta w Holandii w grudniu bedziemy
            miec mozliwosc zaszczepienia synka na meningokoki. Czy musimy miec pobyt staly w
            Holandii?
            • parole_parole Re: Kalendarz szczepien... 08.10.06, 10:24
              Byc moze odplatnie mozesz zaszczepic, ale w ramach bezplatnych szczepien w
              Consultatie Bureau, to raczej nie. Musielibyscie mieszkac na stale w Holandii i
              synek musialby byc w rejestrze Consultatie Bureau, tak mysle, ale na 100% nie
              wiem. Hmmm, wiec Ci za bardzo nie pomoglam ;-)
      • saraanna Re: Szczepienia 30.09.06, 14:24
        Jezeli chodzi o zoltaczke typu B ,to nie chcieli mi Sary zaszczepic,bo
        powiedzieli, ze nie ma takiej potrzeby.
        • parole_parole Re: Szczepienia 30.09.06, 20:18
          saraanna napisała:

> Jezeli chodzi o zoltaczke typu B ,to nie chcieli mi Sary zaszczepic,bo
          > powiedzieli, ze nie ma takiej potrzeby.

Wiesz, byc moze to zalezy od konkretnego CB. Mojej znajomej Slowaczce tez
          odmowili, mowiac, ze odkad Slowacja jest w UE, to nie trzeba szczepic (jakby sam
          fakt wejscia do UE likwidowal zagrozenie zoltaczka). A bardzo nalegalas i mimo
          to nie chcieli? Wydaje mi sie, ze nie moga Ci odmowic, jesli o to b. prosisz. Ja
          sie ciesze, ze mi malego zaszczepili, to w koncu w niczym nie zaszkodzi, a pomoc
          moze.
          • saraanna Re: Szczepienia 30.09.06, 20:41
            To jeszcze bylo zanim weszlismy do Uni.Ale jak bym koniecznie chciala ,to moge
            zaplacic i wtedy zaszczepia bez problemu.
            • parole_parole Re: Szczepienia 30.09.06, 20:54
              Ooo, to dziwne. Hmmm, moze dowiedz sie jak to jest odgornie? Na pewno musi byc
              jakies oficjalne rozporzadzenie w tej sprawie, zdziwilabym sie, gdyby to
              zalezalo tylko od widzimisie konkretnego CB.
              • saraanna Re: Szczepienia 30.09.06, 21:03
                Chyba bede musiala.Ciekawe czy innych dziewczyn dzieci byly szczepione tu w
                Holandii na zoltaczke,moze sie wypowiedza.Moze to faktycznie zalezy od
                konkretnego CB.Wiem ,ze moja kolezanka,ktora mieszka tez w Alphen, tez placila
                z wlasnej kieszeni.
                • parole_parole Re: Szczepienia 30.09.06, 21:25
                  A moze to zalezy od rodzaju ubezpieczenia? Ale nie sadze. My mielismy Azivo
                  Ziekefonds z Aanvulende Verzekering. To mialam szczescie, widac (?). Chociaz
                  corka moich znajomych Polakow z Hagi tez byla szczepiona nieodplatnie.
                  Musialabym popytac innych znajomych Polakow, ale wydaje mi sie, ze ich dzieci
                  tez dostaly te szczepionke za darmo.
                • lenkaaa Re: Szczepienia 30.09.06, 21:31
                  Moja Emilia byla szczepiona przeciw zoltaczce.
                  • lenkaaa Re: Szczepienia 30.09.06, 21:31
                    zapomnialam dodac: normalnie ja szczepiona, bez zadnych prosb z mojej strony
                    lub doplacania.
    • agnieszkaela Gruzlica 30.09.06, 08:36
      Jesli chodzi o szczepione na gruzlice, to bez stresu. W Polsce maja tez z niej
      zrezygnowac. Teraz szczepia juz tylko raz po urodzeniu, nie powtarza sie jej
      kiedy nie ma blizny. Rozmawialam z pediatra w Polsce i odradzila aby szczepic
      Filipa (mial wtedy 3 miesiace)
      Pozostale szczepienia sa lepsze tutaj-wlaczenie z pneumokokami.
      Dla znajacych holenderski- www.rivm.nl/rvp/actueel/
      • beba3 Re: Gruzlica 30.09.06, 10:58
        A i jeszcze: Musialam zrobic przeswietlenie pluc kilkumiesiecznej Jagodzie,
        mimo, ze byla szczepiona w Polsce (przy porodzie). Nie wyklocilam sie bo
        uslyszlam, od lekarza w GGD, ze szczepienie niewiele daje... I to mnie troche
        zbilo z tropu i uzylam tego jo argument przy rozmowie kiedy przyszlam aby
        zaszczepic Patrycje. I tak wyszlo, ze jestem wyrodna matka bo zabralam
        polroczne dziecko, niezaszczepione w Holandii, do tego barbazynskiego,
        zagruzliczonego kraju: Polski!
        Wersja na temat skutecznosci szczepien sie jak widac zmienila.
        Potem raz jeszczekiedy Polska weszla do EU. Generalnie chodiz o kase i
        o 'wytyczne w gory'. Torkow wciaz szczepia.
        Pislam o tym kiedys ale lekarz z GGD chcial mi tez zrobic przeswietlenie pluc
        (bylo robione rok wczesniej) a bylam w _ciazy_ z Patrycja. Nie trafialo do
        niego: ze ciaza, ze szczepienie, ze bylo wczesniej przeswietlenie... Straszyl
        mnie wydaleniem z kraju!
        Na szczescie moj gin dla mi bez problmu zaswiadczenie ze nie moge przez
        najblizsze miesiace przeswietlana...
        No ale teraz nie ma juz standardowych przeswietlen co roku...
        A kaledarz szczepien _zmienia_ sie co roku. Zazwyczaj nie sa to ogromne zmiany
        ale trzeba sledzic tok szczepien danego dziecka.
        Ja jestem 'za' standardowym szczepieniem HiB ale sa tez mamy ktor sa anty
        wszelkich szczepien... To juz inna sprawa. ;-)
        • nesla Re: Gruzlica 01.10.06, 11:02
          Niesamowite Beba z tym przeswietleniem! :O
          • maxijo Re: Gruzlica 09.10.06, 22:54
            moj maly mial zawsze 2 szczepionki (bo ja Polka wiec nalezal mu sie HiB), cale
            szczescie zawsze dobrze reagowal; niestety ostatnie szczepienie 14-cy (BMR)
            wlasnie odchorowuje, zbijamy juz drugi dzien goraczke. Myslalam, ze to
            przeziebienie, ale Adam nigdy nie goraczkowal, a to jednak chyba poszczepienna
            reakcja. Szczepienie bylo tydzien temu.
            • beba3 Re: Gruzlica 10.10.06, 17:44
              www.rivm.nl/rvp/
              Ulotke z tym adresem wzielam z CB.
              • beba3 Re: Gruzlica 10.10.06, 17:48
                Nesla!
                Teraz to mnie to to nie rusza az tak bardzo ale wtedy az sie trzeslam. Przepis
                jest przepis a dobro dziecka? Rozumiem ze moze sie znalezc ktos kto nie wie ze
                nie robi sie RTG kobietom w ciazy, nawet jak jest podejrzenie ciazy ale
                _lekarz_?
                Poczulam sie tez jak trendowata ze wschodu, siedlisko wszelkich mozliwych
                chorob...
                Fajnie ze gin myslacy byl bo chyba bym wracala do Polski...
                • martaj7 Re: Gruzlica 11.10.06, 07:58
                  Mnie tez to zdziwilo Beba:( Pamietam raz jeden jedyny kiedy jeszcze na to
                  przeswietlenie polazlam, to na kazdych drzwiach byla naklejka, ze jezeli
                  podejrzewasz ze jestes w ciazy, to nie mozna cie przeswietlic...Wzywali nas na
                  te przeswietlenia co pol roku chyba,z czego ja olalam sprawe. Jak Agata sie
                  urodzila, tez nas na przeswietlenie wyslali, mimo iz urodzila sie w NL ale
                  odeslalam ich do diabla...
    • mala9943 Re: Szczepienia- gruzlica i zoltaczka 11.01.07, 13:27
      Dziewczyny jutro ide na pierwsze szczepienie z moim synkiem, przy okazji chce
      zapytac o szczepionki na zoltaczke typu b i gruzlice. powiedzcie mi prosze jaka
      nazwe maja te dwie szczepionki?
      • tijgertje Re: Szczepienia- gruzlica i zoltaczka 11.01.07, 19:50
        Gruzlica -tuberculose
        zoltaczka - HepatitisB, na ta dziecko na pewno zaszczepia, bo Polska jest w tzw
        grupie panstw zwiekszonego ryzyka i szczepia wszystkie dzieci, ktorych
        przynajmniej jedno z rodzicow stamtad pochodzi. Na pewno masz karty do
        szczepienia ( powinnas je dostac), przejrzyj je, prawdopodobnie masz tam karty
        na 3 czy 4 szczepienia na zoltaczke.
        • mala9943 Re: Szczepienia- gruzlica i zoltaczka 12.01.07, 21:32
          Dzieki, faktycznie na HepB mam karty (nie wiedzialam, ze to zoltaczka)
          natomiast nie mam na gruzlice i juz pytalam - w CB nie zaszczepia, mam czekac
          na list z innego osrodka (zapomnialam nazwe) do 1 roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka