mala9943 29.09.06, 12:34 dzieci w NL a w PL - jakie sa roznice? Bo podejrzewam,ze jakies sa. Czy bedac w Polsce szczepicie dzieci dodatkowo na cos na co tu nie szczepia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba3 Re: Szczepienia 29.09.06, 12:44 O ile sobie przypominam to nie... Ja zawsze jezdzilam z ksiazeczka 'na wszelki wypadek'. W Holandii pytaja sie Ciebie czy sobie zyczysz szczepic HiB i jesli sie zgodzisz masz jez za darmo. W Polsce musisz sama je wykupic ale wczesniej poprosic o recepte. Troche bardziej skaplikowane i kosztowne. A! I po porodzie w Holandii nie szczepia! W Polsce to szczepienie przeciw gruzlicy. Ide ze szczepieniami w miare zgodnie z kaledarzem szczepien na dane lata i jakis wiekszych klopotow nie mialam. Odpowiedz Link
saraanna Re: Szczepienia 29.09.06, 13:41 Szczepia ale nie po urodzeniu,tzn holenderskie dzieci nie ,ale cudzoziemcow tak. Sara miala 8 miesiecy jak nas wezwano na szczepienie na gruzlice. Odpowiedz Link
herman_h Re: Szczepienia 29.09.06, 13:51 O kurcze, wlasnie sprawdzilam i faktycznie nasz mlody nie ma karty na szczepienie przeciw gruzlicy. Ale chyba rozsadnie bedzie sie o nie upomniec. Za to od niedawna szczepia tu dzieci przeciw bakteriom Pneumokokken "Vanaf 1 april 2006 is de vaccinatie tegen pneumokokken toegevoegd aan het RVP. Pneumokokken zijn bacteriën die bij gezonde mensen in de keelholte zitten, en die door hoestbuien en niesbuien gemakkelijk kunnen overspringen naar iemand anders. Meestal kan dat geen kwaad, maar sommige mensen worden er ziek van. Als pneumokokken een ziekte veroorzaken, dan kan het gaan om: longontsteking; bloedvergiftiging; hersenvlies-ontsteking. In het ergste geval kun je daaraan dood gaan, maar je kunt er ook ernstige klachten aan overhouden, zoals: doofheid; concentratieproblemen; littekens; groeistoornissen. Hoe jonger de patiënt, des te ernstiger een infectie kan uitpakken." Odpowiedz Link
beba3 Re: Szczepienia 29.09.06, 18:34 Saraanna! Tak _bylo_ i szczepili w GGD ale od kiedy Polska jest EU (chyba), to sie zmienilo. Patrycja tez miala byc zaszczepiona ale ciagle cos wypadalo. Zaczelo sie od tego ze kiedy miala ok pol roku pojechalismy do Polski i konieczna byla pruba ktora robi sie jakis czas po przyjezdzie z kraju gdzie istnieje podniesione ryzyko (Polska). Po prubie trzeba odczekac i byc przez ten czas w Holandii i dopiero zaszczepic. Po szczepieniu nie opuszczac Holandii. Czas o jakim mowimy, o ile dobrze pamietam to cos kolo potoraj miesiaca za kazdym razem, ale dokladnie nie pamietam.... My w kazdym razie wybieralismy sie na Swieta Bozegonarodzenia do Polski... Jak Patrycja byla zdrowa, w perspektywie nie blo wyjazdow do Polski i innych szczepien, okazalao sie dla nas jest za pozno... Juz nie szczepia Polakow... Rozmawialam z lekarka w Polsce i powiedziala mi ze pruba nie jest potrzebna i bez problemu zaszczepie dziecko w Polsce ale musze sobie to sama zorganizowwac i dowiedziec sie kiedy szczepia w poradni chorob pluc (nie pamietam nazwy). "Podplacic" w szpitalu na oddziale porodowym bo wcale nie tak latwo o szczepionke a oni maja. ;-P Slowem, sama popytac sie. Jakos nigdy nie udalo mi sie niczego zdzialac, tym bardziej ze moje dzieci zawsze choruja w Polsce... Teraz to bylo zapalenie oskrzeli a u Patrycji jeszcze dodatkowo zapalenie ucha. No i przypomnialyscie mi o tym szczepieniu... Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Szczepienia 29.09.06, 20:36 Beba, moje dziecko bylo szczepione na HiB bez zadnego pytanie sie mnie czy tego chce czy nie, wiec chyba sie zmienilo w tzw. "miedzyczasie" skoro Ciebie sie pytano. Odpowiedz Link
parole_parole Re: Szczepienia 29.09.06, 21:18 Standardowe szczepienia w NL: DKTP + HIB (w PL HIB jest szczepionką ekstra, odpłatną). Szczepią też na żółtaczkę typu B, jeśli choć jedno z rodziców pochodzi z kraju o wysokim ryzyku żółtaczki (a PL jest za taki uważana). Na gruźlicę nie szczepią, ale możesz zaszczepić (choć nie musisz, nam w Consultatie Bureau poradzili, żeby zaszczepić, skoro będziemy do PL jeździć - bo PL jest uważana za kraj o wysokim ryzyku gruźlicy). W PL szczepią na gruźlicę, ale coś mnie słuchy doszły, że też mają przestać, bo to jest szczepionka starej generacji i tak naprawdę nie chroni przed gruźlicą. Pewien polski pediatra powiedział mi, że on by jednak zaszczepił, bo choć szczepionka przed płucną gruźlicą faktycznie nie chroni, to chroni przed innymi rodzajami gruźlicy (wtedy się dowiedziałam, że jest coś takiego jak gruźlica innych organów). To o czym mówi Beba, to po powrocie z PL trzeba odczekać minimum 2 miesiące i zrobić test Mantoux z krwi na obecność gruźlicy. Jeśli jest negatywny (czyli nie doszło do zarażenia), to wtedy szczepią. Szczepionka jest aktywna bodajże po minimum 3 tyg. lub miesiącu od szczepienia (tego już nie pamiętam, ale te 2 miesiące, o których piszę wcześniej, to na bank). Szczepionka na pneumokoki jest w NL standardowa (czyli nieodpłatna) dla dzieci urodzonych po sierpniu 2006 r. W PL nadal jest to szczepionka płatna (i kosztuje słono). Jeśli interesuje Cię jak dokładnie wygląda kalendarz szczepieńw NL, to napisz, a podam jutro co i kiedy, w którym miesiącu, bo teraz nie mam pod ręką książeczki zdrowia. To oczywiście tylko te pierwsze szczepienia. Bo potem jest na odrę + świnkę + różyczkę (chyba 14. miesiąc życia), na meningokoki typu C (w PL na to nie szczepią standardowo). Innych już nie pamiętam. Odpowiedz Link
mala9943 Re: parole 29.09.06, 22:07 Jesli moglabys wkleic tutaj kalendarz tych poczatkowych szczepien (z polskim tlumaczeniem na co dana szczepionka) to bylabym Ci wdzieczna, pewnie z czasem go dostane ale chcialabym sie wczesniej zorientowac co i jak Pozdrawiam! Odpowiedz Link
parole_parole Kalendarz szczepien... 29.09.06, 22:50 ...bez uwzglednienia szczepien na pneumokoki, bo nie wiem jak to wyglada w przypadku tej szczepionki (ale, jak pisalam wyzej, jest standardowa, nieodplatna dla dzieci urodzonych po sierpniu 2006, to info z mojego Consultatie Bureau). 2 miesiace: DKTP i HiB + zoltaczka typu B (Hep B) (zoltaczka, jesli choc jedno z rodzicow pochodzi z kraju o wysokim ryzyku zoltaczki, a Polska jest za taki kraj uwazana). (DKTP to Blonica, Krztusiec, Tezec i Polio; HiB to Haemophilus influenzale typu B, w Polsce tez sie tak to nazywa, wirus ten powoduje m.in. zapalenie opon mozgowych, posocznice, zapalenie pluc, zapalenie szpiku i stawow). 3 miesiace: DKTP i HiB. 4 miesiace: DKTP i HiB + zoltaczka typu B. 11 miesiecy: DKTP i HiB + zoltaczka typu B. 14 miesiecy: BMR (odra - swinka - rozyczka) i Men C (meningokoki typu C, to takie bakterie; w PL sie standardowo na meningokoki nie szczepi, bo podobno nie ma z tym takiego problemu, jak w Holandii czy np. w Anglii, gdzie te bakterie czesciej wystepuja; ktos mi mowil, ze to sprawa klimatu, ale nie jestem lekarzem, nie wiem). 4 lata: DTP (Blonica, Tezec, Polio) + aK (Krztusiec) {jak widzisz niby to samo, co DKTP, ale troche inne, moze jakas kombinacja szczepionek inna, zamiast zabita to zywa czy na odwrot, na tym sie juz nie znam). 9 lat: DTP + BMR. Jesli chodzi o te pierwsze szczepionki, to DKTP i HiB podaja w jednym zastrzyku w jedno udo, a na zoltaczke typu B w drugim zastrzyku w drugie udo. Odpowiedz Link
equllei Re: Kalendarz szczepien... 07.10.06, 22:44 Witam! Jestem mama 13 miesiecznego Sebastiana, ktorego tata jest Holendrem. Mieszkamy we Szwecji. Chcialabym sie dowiedziec, jesli ktos jest w stanie udzielic mi takiej informacji, czy bedac w wizyta w Holandii w grudniu bedziemy miec mozliwosc zaszczepienia synka na meningokoki. Czy musimy miec pobyt staly w Holandii? Odpowiedz Link
parole_parole Re: Kalendarz szczepien... 08.10.06, 10:24 Byc moze odplatnie mozesz zaszczepic, ale w ramach bezplatnych szczepien w Consultatie Bureau, to raczej nie. Musielibyscie mieszkac na stale w Holandii i synek musialby byc w rejestrze Consultatie Bureau, tak mysle, ale na 100% nie wiem. Hmmm, wiec Ci za bardzo nie pomoglam ;-) Odpowiedz Link
saraanna Re: Szczepienia 30.09.06, 14:24 Jezeli chodzi o zoltaczke typu B ,to nie chcieli mi Sary zaszczepic,bo powiedzieli, ze nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link
parole_parole Re: Szczepienia 30.09.06, 20:18 saraanna napisała: > Jezeli chodzi o zoltaczke typu B ,to nie chcieli mi Sary zaszczepic,bo > powiedzieli, ze nie ma takiej potrzeby. Wiesz, byc moze to zalezy od konkretnego CB. Mojej znajomej Slowaczce tez odmowili, mowiac, ze odkad Slowacja jest w UE, to nie trzeba szczepic (jakby sam fakt wejscia do UE likwidowal zagrozenie zoltaczka). A bardzo nalegalas i mimo to nie chcieli? Wydaje mi sie, ze nie moga Ci odmowic, jesli o to b. prosisz. Ja sie ciesze, ze mi malego zaszczepili, to w koncu w niczym nie zaszkodzi, a pomoc moze. Odpowiedz Link
saraanna Re: Szczepienia 30.09.06, 20:41 To jeszcze bylo zanim weszlismy do Uni.Ale jak bym koniecznie chciala ,to moge zaplacic i wtedy zaszczepia bez problemu. Odpowiedz Link
parole_parole Re: Szczepienia 30.09.06, 20:54 Ooo, to dziwne. Hmmm, moze dowiedz sie jak to jest odgornie? Na pewno musi byc jakies oficjalne rozporzadzenie w tej sprawie, zdziwilabym sie, gdyby to zalezalo tylko od widzimisie konkretnego CB. Odpowiedz Link
saraanna Re: Szczepienia 30.09.06, 21:03 Chyba bede musiala.Ciekawe czy innych dziewczyn dzieci byly szczepione tu w Holandii na zoltaczke,moze sie wypowiedza.Moze to faktycznie zalezy od konkretnego CB.Wiem ,ze moja kolezanka,ktora mieszka tez w Alphen, tez placila z wlasnej kieszeni. Odpowiedz Link
parole_parole Re: Szczepienia 30.09.06, 21:25 A moze to zalezy od rodzaju ubezpieczenia? Ale nie sadze. My mielismy Azivo Ziekefonds z Aanvulende Verzekering. To mialam szczescie, widac (?). Chociaz corka moich znajomych Polakow z Hagi tez byla szczepiona nieodplatnie. Musialabym popytac innych znajomych Polakow, ale wydaje mi sie, ze ich dzieci tez dostaly te szczepionke za darmo. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Szczepienia 30.09.06, 21:31 Moja Emilia byla szczepiona przeciw zoltaczce. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Szczepienia 30.09.06, 21:31 zapomnialam dodac: normalnie ja szczepiona, bez zadnych prosb z mojej strony lub doplacania. Odpowiedz Link
agnieszkaela Gruzlica 30.09.06, 08:36 Jesli chodzi o szczepione na gruzlice, to bez stresu. W Polsce maja tez z niej zrezygnowac. Teraz szczepia juz tylko raz po urodzeniu, nie powtarza sie jej kiedy nie ma blizny. Rozmawialam z pediatra w Polsce i odradzila aby szczepic Filipa (mial wtedy 3 miesiace) Pozostale szczepienia sa lepsze tutaj-wlaczenie z pneumokokami. Dla znajacych holenderski- www.rivm.nl/rvp/actueel/ Odpowiedz Link
beba3 Re: Gruzlica 30.09.06, 10:58 A i jeszcze: Musialam zrobic przeswietlenie pluc kilkumiesiecznej Jagodzie, mimo, ze byla szczepiona w Polsce (przy porodzie). Nie wyklocilam sie bo uslyszlam, od lekarza w GGD, ze szczepienie niewiele daje... I to mnie troche zbilo z tropu i uzylam tego jo argument przy rozmowie kiedy przyszlam aby zaszczepic Patrycje. I tak wyszlo, ze jestem wyrodna matka bo zabralam polroczne dziecko, niezaszczepione w Holandii, do tego barbazynskiego, zagruzliczonego kraju: Polski! Wersja na temat skutecznosci szczepien sie jak widac zmienila. Potem raz jeszczekiedy Polska weszla do EU. Generalnie chodiz o kase i o 'wytyczne w gory'. Torkow wciaz szczepia. Pislam o tym kiedys ale lekarz z GGD chcial mi tez zrobic przeswietlenie pluc (bylo robione rok wczesniej) a bylam w _ciazy_ z Patrycja. Nie trafialo do niego: ze ciaza, ze szczepienie, ze bylo wczesniej przeswietlenie... Straszyl mnie wydaleniem z kraju! Na szczescie moj gin dla mi bez problmu zaswiadczenie ze nie moge przez najblizsze miesiace przeswietlana... No ale teraz nie ma juz standardowych przeswietlen co roku... A kaledarz szczepien _zmienia_ sie co roku. Zazwyczaj nie sa to ogromne zmiany ale trzeba sledzic tok szczepien danego dziecka. Ja jestem 'za' standardowym szczepieniem HiB ale sa tez mamy ktor sa anty wszelkich szczepien... To juz inna sprawa. ;-) Odpowiedz Link
maxijo Re: Gruzlica 09.10.06, 22:54 moj maly mial zawsze 2 szczepionki (bo ja Polka wiec nalezal mu sie HiB), cale szczescie zawsze dobrze reagowal; niestety ostatnie szczepienie 14-cy (BMR) wlasnie odchorowuje, zbijamy juz drugi dzien goraczke. Myslalam, ze to przeziebienie, ale Adam nigdy nie goraczkowal, a to jednak chyba poszczepienna reakcja. Szczepienie bylo tydzien temu. Odpowiedz Link
beba3 Re: Gruzlica 10.10.06, 17:44 www.rivm.nl/rvp/ Ulotke z tym adresem wzielam z CB. Odpowiedz Link
beba3 Re: Gruzlica 10.10.06, 17:48 Nesla! Teraz to mnie to to nie rusza az tak bardzo ale wtedy az sie trzeslam. Przepis jest przepis a dobro dziecka? Rozumiem ze moze sie znalezc ktos kto nie wie ze nie robi sie RTG kobietom w ciazy, nawet jak jest podejrzenie ciazy ale _lekarz_? Poczulam sie tez jak trendowata ze wschodu, siedlisko wszelkich mozliwych chorob... Fajnie ze gin myslacy byl bo chyba bym wracala do Polski... Odpowiedz Link
martaj7 Re: Gruzlica 11.10.06, 07:58 Mnie tez to zdziwilo Beba:( Pamietam raz jeden jedyny kiedy jeszcze na to przeswietlenie polazlam, to na kazdych drzwiach byla naklejka, ze jezeli podejrzewasz ze jestes w ciazy, to nie mozna cie przeswietlic...Wzywali nas na te przeswietlenia co pol roku chyba,z czego ja olalam sprawe. Jak Agata sie urodzila, tez nas na przeswietlenie wyslali, mimo iz urodzila sie w NL ale odeslalam ich do diabla... Odpowiedz Link
mala9943 Re: Szczepienia- gruzlica i zoltaczka 11.01.07, 13:27 Dziewczyny jutro ide na pierwsze szczepienie z moim synkiem, przy okazji chce zapytac o szczepionki na zoltaczke typu b i gruzlice. powiedzcie mi prosze jaka nazwe maja te dwie szczepionki? Odpowiedz Link
tijgertje Re: Szczepienia- gruzlica i zoltaczka 11.01.07, 19:50 Gruzlica -tuberculose zoltaczka - HepatitisB, na ta dziecko na pewno zaszczepia, bo Polska jest w tzw grupie panstw zwiekszonego ryzyka i szczepia wszystkie dzieci, ktorych przynajmniej jedno z rodzicow stamtad pochodzi. Na pewno masz karty do szczepienia ( powinnas je dostac), przejrzyj je, prawdopodobnie masz tam karty na 3 czy 4 szczepienia na zoltaczke. Odpowiedz Link
mala9943 Re: Szczepienia- gruzlica i zoltaczka 12.01.07, 21:32 Dzieki, faktycznie na HepB mam karty (nie wiedzialam, ze to zoltaczka) natomiast nie mam na gruzlice i juz pytalam - w CB nie zaszczepia, mam czekac na list z innego osrodka (zapomnialam nazwe) do 1 roku. Odpowiedz Link