iza30_1979 06.06.09, 13:19 hej dziewczyny do tej pory nie mialam mozliwosci korzystania z zmywarki powiedzcie mi jakich srodkow uzywacie do zmywarek do mycia naczyc i do czyszczenia zmywarki (jakies sole czy cos w tym rodzaju) pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nesla Re: srodki czyszczace do zmywarki 06.06.09, 19:56 Sol sie wsypuje do pojemnika w srodku na dnie zmywarki. Do zmywania uzywam tabletek, a co jakis czas wsypuje proszek do samooczyszczania sie zmywarki i wlaczam jej automatyczny program nie wkladajac naczyn. Do tego odswiezacz powietrza. Odpowiedz Link
iza30_1979 Re: srodki czyszczace do zmywarki 07.06.09, 19:25 nesla dzieki za odpowiedz bylabym wdzieczna jakbys mi jeszcze podala nazwe soli ktora wsypujesz i nazwe proszku do samoczyszczenia tabletki mam do zmywania a i ten odswiezacz powietrza i w jakim sklepie to kupujesz mysle w kosmetyczno chemicznych to dostane boze ale czlowiek czasem zacofany :( Pozdrawiam Odpowiedz Link
mad_die Re: srodki czyszczace do zmywarki 09.06.09, 13:37 Ja używam tylko CALGONITU do zmywania (kupuję na promocjach w Kruidvacie lub Etosie lub AH, C1000 czy gdziekolwiek indziej na promocji i mi wystarcza na dłuuuuuugo te 100 tabletek). Dobry do zmywania jest też DREFT tabletki, ale już droższy od Calgonitu. A do czyszczenia zmywarki używam proszku SUN (małe opakowanie, w srodku 3 saszetki, na 3 czyszczenia). Soli nie używam, bo tabletki są ALL IN ONE :) Zapach cytrynowy do zmywarki SUN albo CALGONIT - zwykle w Realu w Niemczech kupuję, bo taniej ;) Miłego zmywania! :) Odpowiedz Link
haganl Re: srodki czyszczace do zmywarki 12.06.09, 23:30 całe zycia mam w domu zmywarke ale nigdy nie uzywalismy zapachu. czy naczynia w obecnych czasach musza pachnieć? a sól raczej musi byc, bez wzglegu na to ile ..- in-one ma tabletka Odpowiedz Link
tijgertje Re: srodki czyszczace do zmywarki 13.06.09, 08:30 Sol do zmywarki tez uzywam, do tego jeszcze plyn "glansspoelmiddel" czy jak mu tam. U nas sie inaczej nie da. Mamy tak twardawode, ze tabletki sa ok do mycia, ale naczynia bez plynu sa mokre, a nie powinny. Odpowiedz Link
anitax Re: srodki czyszczace do zmywarki 13.06.09, 10:02 Zawse kupujemy tabletki All-in-one albo 4-in-one i myslalam, ze to w zupelnosci wystarczy. Czy powinnam jeszcze czegos uzywac dodatkowo? Odpowiedz Link
tijgertje Re: srodki czyszczace do zmywarki 13.06.09, 11:53 Anitax, duzo zalezy od tego, jaka masz wode. u nas same tabletki all- in-1 nie wystarczaja, wiec przerzucilam sie na tansze a AH, bo plyn i tak musze wlewac, wowczas, jak otworzysz zmywarke po zakonczeniu programu, naczynia sa gorace i suche, bez plynu u mnie normalnie ociekaja woda:-/ Sol zmiekcza wode i jak kupowalismy zmywarke, to nam radzili niezaleznie od tabletek zawsze stosowac, bo nie tylko zapobiega wapniowym smugom na kieliszkach, ale i uskutecznia dzialanie tabletek, ale przede wszystkim chroni zmywarke przed osadzaniem sie kamienia i przedluza jej zywotnosc. Tak jak pisalam, zalezy od wody. jak mieszkalismy kolo Utrechtu, to woda byla tak miekka, ze po latach uzywania w czajniku i ekspresie do kawy ani grama kamienia nie bylo. teraz musimy odkamieniac co kilka tygodni. Rowniez do pralki zawsze uzywam Csalgonitu, trez zaznaczali przy zakupie, ze bez tego, jak po 2 latach pralka padnie, to gwarancja naprawy nie pokryje. Odpowiedz Link
mad_die haga 13.06.09, 22:35 A co w tym złego, że pachną? Zresztą, gdybyś używała tego zapachu, to byś wiedziała, że to nie naczynia pachną, tylko zmywarka. Mi osobiście nie podoba się zapach nawet czystej zmywarki i wolę sztuczny zapach cytryn. A sól nie zawsze musi być. Odpowiedz Link
haganl Re: haga 17.06.09, 21:23 to, ze nie podoba Ci sie zapach zmywarki a cytryny tak, to juz indywidualna sprawa. Chodzi o to ze tego zapachu nie trzeba uzywac. - jest on zmywarce nipotrzebny w przeciwienstwie do soli. Sa ludzie ktorzy sztucznych zapachow uzywaja wszedzie - w aucie, Wc, pokoju, zmywarce itp. Inni nie. kwestia gustu Odpowiedz Link