agrafek10 07.06.13, 20:13 Nie ma klientów to se poczytałam warunki zwolnień wg nowego porozumienia z maja 2013: nie wygląda to dobrze....u mnie wszyscy boją się końca czerwca...niektórzy napomykają o ucieczce w chorobowe (( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zocha37 Re: Zwolnienia 07.06.13, 21:03 Uciec można, ale chyba tylko na 182 dni, a co dalej? Sama z tego nie korzystałam ani przed wypowiedzeniem ani po, ale większość moich Koleżanek po wypowiedzeniu tak właśnie zrobiła. Odpowiedz Link
brzydki_krasnal Re: Zwolnienia 08.06.13, 07:19 Chyba więcej niż 30 dni zwolnienia lekarskiego może zmniejszyć odprawę wynikająca z grupówki. Mają znaczenie dni zwolnień lekarskich w czasie po i przed (chyba 2 czy 3 miesiące) otrzymaniem wypowiedzenia. Jest gdzieś taki zapis. Odpowiedz Link
zocha37 Re: Zwolnienia 08.06.13, 13:16 brzydki_krasnal napisał: > Jest gdzieś taki zapis. Jeśli jest taki zapis, to może on dotyczyć dodatkowej odprawy ustalonej w porozumieniu z ZZ, a nie odprawy ustawowej. Na temat nowych ustaleń porozumienia nie mogę się wypowiadać. Wypowiedzenie w czasie choroby pracownika trwającej 182 dni jest bezskuteczne,chyba że będziesz chorować dłużej niż 182 dni oraz pobierać zasiłek rehabilitacyjny dłużej niż 3 miesiące, wówczas pracodawca może skorzystać z art. 53 kp i rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z przyczyn niezawinionych przez pracownika. Jeśli dostaniesz wypowiedzenie i pójdziesz potem na zwolnienie, to również nie ma ono wpływu na wysokość odprawy, a tylko na wysokość pensji za okres chorobowy.A już po wypowiedzeniu i ustaniu zatrudnienia otrzymujesz zasiłek chorobowy z ZUS-u w wysokości 80% wynagrodzenia . Jeśli się mylę, to może mnie Trouble poprawi Odpowiedz Link
troublemaker_recovery Re: Zwolnienia 10.06.13, 13:18 zocha37 napisała: > Jeśli się mylę, to może mnie Trouble poprawi Generalnie się zgadzam Może coś tam by się dało znaleźć ale jakbym był bardzo czepialski Poza tym trouble nie lubi przepisów o zasiłkach i zawsze trzymał się od nich z daleka... Mnie martwi inna sprawa. W czasie choroby nie wolno wypowiedzieć ale co z porozumieniem stron? To się raczej da. W 2012 zgodnie z porozumieniem z ZZ najpierw dostawało się propozycję której odrzucenie powodowało, że pracownik tracił prawo do "dużej" odprawy i dostawał wypowiedzenie. Wydaje mi się, że taką propozycję można złożyć osobie na zwolnieniu. Jak sie zgodzi to kończy pracę jak nie to koniec z odprawą z porozumienia i wypowiedzenie w najbliższym możliwym czasie. Nie wiem co na taki numer powiedziałby sąd. Oczywiście nie znam nowego porozumienia i jeśli ktoś chce kombinować ze zwolnieniem to doradzam prawnika. Odpowiedz Link