Dodaj do ulubionych

Zwolnienia

07.06.13, 20:13
Nie ma klientów to se poczytałam warunki zwolnień wg nowego porozumienia z maja 2013:

nie wygląda to dobrze....u mnie wszyscy boją się końca czerwca...niektórzy napomykają o ucieczce w chorobowe crying((
Obserwuj wątek
    • zocha37 Re: Zwolnienia 07.06.13, 21:03
      Uciec można, ale chyba tylko na 182 dni, a co dalej?
      Sama z tego nie korzystałam ani przed wypowiedzeniem ani po, ale większość moich Koleżanek po wypowiedzeniu tak właśnie zrobiła.
      • brzydki_krasnal Re: Zwolnienia 08.06.13, 07:19
        Chyba więcej niż 30 dni zwolnienia lekarskiego może zmniejszyć odprawę wynikająca z grupówki. Mają znaczenie dni zwolnień lekarskich w czasie po i przed (chyba 2 czy 3 miesiące) otrzymaniem wypowiedzenia. Jest gdzieś taki zapis.
        • zocha37 Re: Zwolnienia 08.06.13, 13:16
          brzydki_krasnal napisał:

> Jest gdzieś taki zapis.

Jeśli jest taki zapis, to może on dotyczyć dodatkowej odprawy ustalonej w porozumieniu z ZZ, a nie odprawy ustawowej. Na temat nowych ustaleń porozumienia nie mogę się wypowiadać. Wypowiedzenie w czasie choroby pracownika trwającej 182 dni jest bezskuteczne,chyba że będziesz chorować dłużej niż 182 dni oraz pobierać zasiłek rehabilitacyjny dłużej niż 3 miesiące, wówczas pracodawca może skorzystać z art. 53 kp i rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z przyczyn niezawinionych przez pracownika.
          Jeśli dostaniesz wypowiedzenie i pójdziesz potem na zwolnienie, to również nie ma ono wpływu na wysokość odprawy, a tylko na wysokość pensji za okres chorobowy.A już po wypowiedzeniu i ustaniu zatrudnienia otrzymujesz zasiłek chorobowy z ZUS-u w wysokości 80% wynagrodzenia .
          Jeśli się mylę, to może mnie Trouble poprawi wink
          • troublemaker_recovery Re: Zwolnienia 10.06.13, 13:18
            zocha37 napisała:

> Jeśli się mylę, to może mnie Trouble poprawi wink

Generalnie się zgadzam smile Może coś tam by się dało znaleźć ale jakbym był bardzo czepialski smile Poza tym trouble nie lubi przepisów o zasiłkach i zawsze trzymał się od nich z daleka... wink
            Mnie martwi inna sprawa. W czasie choroby nie wolno wypowiedzieć ale co z porozumieniem stron? To się raczej da. W 2012 zgodnie z porozumieniem z ZZ najpierw dostawało się propozycję której odrzucenie powodowało, że pracownik tracił prawo do "dużej" odprawy i dostawał wypowiedzenie. Wydaje mi się, że taką propozycję można złożyć osobie na zwolnieniu. Jak sie zgodzi to kończy pracę jak nie to koniec z odprawą z porozumienia i wypowiedzenie w najbliższym możliwym czasie. Nie wiem co na taki numer powiedziałby sąd. Oczywiście nie znam nowego porozumienia i jeśli ktoś chce kombinować ze zwolnieniem to doradzam prawnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka