p.oola 14.12.06, 18:15 mam psa kundelka (3 lata)i chciałabym nauczyć mojego psa agility.jak rozpocząć taką nauke,jak zachecić takiego psa do sportu?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po.prostu.ona Re: jak nauczyć psa Agility 14.12.06, 18:23 Kursy Agility prowadzone są przez Związek Kynologiczny. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możesz się zapisać, zobacz tutaj www.psy.pl/news/?O=4780 Odpowiedz Link
p.oola Re: jak nauczyć psa Agility 14.12.06, 18:44 ale jabym chciała nauczyć psa sama Agility. Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: jak nauczyć psa Agility 14.12.06, 22:10 Zajrzyj do linku, który wrzuciłam, tam są porady jak szkolić psa, także do Agility. Odpowiedz Link
orvokki Re: jak nauczyć psa Agility 05.01.07, 14:17 Do szkolenia agility potrzebny jest tor przeszkód, dlatego najlepiej znaleźć jakiś klub agility (linkownia na przykład w dziale agility na forum dogomania). Jest tam też wątek o samodzielnym budowaniu przeszkód, gdybyś się jednak upierała robić wszystko samodzielnie. Generalnie zasady są proste: najważniejsze jest bezpieczeństwo i frajda psa. Przeszkody zatem muszą być bezpieczne dla psa (np. tyczka musi spadać, gdy pies ją trąci), przeszkody strefowe muszą mieć antypoślizgową powierzchnię, tor ustawiamy na trawie lub innej w miarę miękkiej równej nawierzchni etc. Zaczynamy zawsze na niższych przeszkodach niż by to wynikało ze wzrostu psa i stopniowo podwyższamy. Nigdy do niczego nie zmuszamy, ucząc przeszkód zachęcamy smakołykiem lub zabawką, dobre wykonania nagradzamy, gdy pies robi coś nie tak, ułatwiamy mu to i powtarzamy, by zrobił dobrze i dostał nagrodę. Odpowiedz Link