Eremita albo Pustelnik
Znaczenie karty
Według Suligi
Podarunek, pragnienie poznania przyszłości, rozwiązanie wątpliwości. Poszukiwanie wyższych wartości duchowych. Mądrość Zainteresowanie parapsychologią, magią, okultyzmem. Rezygnacja ze starych przyzwyczajeń. Ozdrowienie, rozmowa, dająca satysfakcję i przynosząca dobre wyniki dyskusja. Samotność. Poszukiwanie prawdy. Pomyślny czas w pracy. Zdrowie. Sceptycyzm. Konkretyzacja. Perfekcjonizm. Pracowitość.
Odwrócony
Ciemność. Fałszywa ocena sytuacji. Zły wybór, błędna ocena faktów. Niemożność rozwikłania zagadki. Zagubienie. Pomyłka. Choroba, złe samopoczucie. nerwowość. Złe fatum. Niesprzyjający czas podejmowania działań. Ograniczenie Pedanteria Oschłość.
Z książki Tarot z 1989 roku
Roztropność, przezorność, także zdrada, obłuda, udawanie, łajdactwo, przekupstwo Odwrócona: przemilczenie, zatajenie, pozór, taktyka, dyplomacja, strach, nieuzasadnione obawy, nieuzasadniona ostrożność.
H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"
Archetyp - mądry starzec
Znaczenie ogólne - poszukiwania własnego "ja", zagłębienie się w siebie, odejście od świata, samotność, asceza, powaga
Praca - podążanie właściwą drogą z powagą, bycie dla innych dobrym doradcą, przegląd dotychczasowych celów i wyobrażeń
Relacje/uczucia - poważny i dojrzały związek, w którym oboje partnerów nawzajem siebie wspiera, także faza cieszenia się samotnością
Świadomość - uwolnienie od cudzych poglądów, obcego systemu wartości
Sfera ducha - krystalizacja własnej woli
Cel - bycie sobą, podążanie własną drogą
Cień - skrajna koncentracja na sobie, złość, ponuractwo
Odwrócona - izolacja, nieumiejętność rozumienia tego, co oczywiste
W Tarocie Snów
Dobrowolna izolacja i odosobnienie. Szukanie nowego spojrzenia na sytuację przez odizolowanie się od niej. Medytacja i rachunek sumienia. Odosobnienie jako forma ucieczki.
Tarot Metamorfoz
Metamorfoza ciszy. Najważniejszymi metamorfozami są te które wymagają najwięcej czasu. Ćwicz swą cierpliwość i przyznaj, że Twoja osobowość się zmienia i dopasowuje do wymogów najwyższego Ja, którego głos usłyszeć możesz tylko w ciszy twojego wnętrza.
Tarot erotyczny Decameron
IX -Pustelnik (Eremita). Piękne ciało sieje zamęt nawet w ascetycznym umyśle. Nie pozwól jednak zwieść się hipokryzji i fałszywej cnocie. Obłuda czai się nieopodal
Astrologicznie: Panna to znak ostrożnego, zamierzonego oraz rozważnego myślenia i działania.
W Tarocie Osho Zen - Eremita nosi nazwę SAMOTNOŚĆ
Jedni mówią że Eremita to pójście swoją własna inną drogą, poszukiwanie nowych rozwiązań. Inni że to powrót po swoich śladach, cofnięcie się. Ja jestem zwolenniczką pierwszej interpretacji, choć w niektórych taliach Pustelnik jest narysowany na brzegu skały, nie może on iść do przodu, musi się wrócić, by poszukać innej drogi. Dobrze że ma latarnię i nią oświeca to co jest przed nim i kij by się podpierać inaczej pewnie nie raz już by się przewrócił lub właśnie spadł ze skały.
W związkach pokazuje mi niestety samotną drogę, niekoniecznie rozwód czy rozpad ale taką samotność w związku, swoje życie swoje plany mieszkanie pod jednym dachem, ale nie razem.
Eremita pokazał mi tez dobrego lekarza, mądrego starszego z doświadczeniem ( choć mój, który wyszedł w Eremicie był młody i przystojny ale z dużą praktyką )