Dodaj do ulubionych

Piosenka zagadkowa

15.12.13, 12:10
Na jednym z forów, na których pisuję, właśnie się odbywa głosowanie na najlepsze piosenki Budki Suflera. Ktoś zgadnie, jaki utwór znalazł się na pierwszym miejscu mojego top 10, jeżeli powiem, że tarot pokazał tytuł 2 buław, 3 monet i 3 buław? Możecie też wyciągać własne karty, jeżeli tak Wam będzie łatwiej.
Obserwuj wątek
    • freya_v Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 14:46
      Jolka Jolka (moja ulubiona)smile
    • inguszetia_2006 Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 15:40
      Witam
      Ok. Tarot pokazał to tak, jak pokazał. A uważasz, że dobrze i trafnie to zrobił? Czy bardzo dalekie są te skojarzenia? Bo jak dobrze, to na bazie tego, co pokazał będę myśleć. A jak nie, to coś dołożę.
      Pzdr.
      Ing
      • baba_potwor Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 17:33
        Na moje wyczucie najbliższa jest pierwsza karta, chociaż są w tarocie karty jeszcze bliższe i bardziej dosłownie ten tytuł pokazujące.
        • inguszetia_2006 Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 17:48
          Witam
          Ok, czyli mamy 2 buław, i Algariowe "tango". Myślę, myślę...;-D
          Pzdr.
          Ing
    • algaria Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 16:43
      4 mieczy, Słońce, 6 mieczy

Takie tango - dlaczego - bo na 4 jest samotny man który niby śpi a w Bueos Aires nie chce jeszcze spać po za tym do tanga trzeba dwojga jak na Słońcu bo tak ten świat złożony jest. ani jedna z 4 mieczy ani 3 z 6 mieczy tylko 2 jak na Słońcu
      Siedzimy obok obojętnie wobec siebie jak turyści, wystukując rytm , nie będzie tanga między nami choćby nawet cud się ziścił.. - 6 mieczy
    • algaria Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 17:04
      Jak już pisałam obstawiam Takie tango..

Natomiast poprosiłam karty by mi pokazały jeszcze 4 tytuły

Jolka Jolka - nie przepadam ale zapytałam - Cesarzowa Diabeł 6 mieczy - "scęka" mi opadła idealnie - silna kobieta romans i rozstanie
      Bal wszystkich świętych - bardzo lubię - Moc, 4 mieczy, 4 kielichów - smutek spowodowany samotnością bo kobieta skasowała go ze swej pamięci
      Jest taki samotny dom - kunszt i dreszcze mam jak słucham - " a po nocy nastaje dzień, a po burzy spokój - 4 monet Gwiazda 2 kielichów
      Ratujmy co się da - miłość wieczna i spełniona po latach "powiedz mi prawdę ile lat mnie kochasz" - 4 kielichów, Głupiec 9 buław - ucieczka w nową drogę ze spalonymi mostami - oczekiwanie na spełnienie smile
    • baba_potwor Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 17:36
      Na razie nikt nie trafił, ale karty Algarii (te z pierwszego postu, z "Takim tangiem") są jak na razie najbliższe.
    • inguszetia_2006 Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 17:54
      Witam,
      Może "Cień wielkiej góry"? Tak mi się ze Słońcem skojarzyło i 4 mieczy, bo cień jest w 4 mieczy nad człowiekiem, czyli nie ma Słońca. A 2 buław, bo trzeba wejść na szczyt wierząc w to, że się potrafi to zrobić.
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 19:15
        Cisza jak ta
    • inguszetia_2006 Re: Piosenka zagadkowa 15.12.13, 19:19
      Witam
      Mam! To może "Sen o dolinie"?;-D 4 mieczy, sen, chcę spać, 6 mieczy - ucieczka od rzeczywistości, od Słońca. Za późno, by zaczynać, trzeba uciekać. Tak?
      Pzdr.
      Ing
    • algaria la la la la 15.12.13, 19:23
      już wiem: 2 buław, 3 monet, 3 buław, 4mieczy, Słońce, 6 mieczy - za ostatni grosz kupię chociaż cień dawnych dni
    • baba_potwor And the winner is... 15.12.13, 19:50
      ...Algaria. W odpowiedzi dla Inguszetii podała właściwy tytuł - "Cisza jak ta". 4 mieczy idealnie ten tytuł oddaje. 2 buław - dobrowolne powstrzymanie się od działania, dystans, ale także mądrość zdobyta przez doświadczenie - też, jak myślę, nieźle nawiązuje do treści. Algario, co chcesz w nagrodę? Mogę Ci wyciągnać kartę Mądrości Ukrytych Królestw.
      • algaria Re: And the winner is... 15.12.13, 20:03
        A tam .. strzelałam wink... niech będzie karta Mądrości królestw - nie znam tej talii - także proszę o przesłanie z karty big_grin
        • baba_potwor Re: And the winner is... 15.12.13, 21:28
          Wyszedł Feniks - wskrzeszenie, poddanie się zmianie. Feniks pojawia się jako Twój Sprzymierzeniec, aby uczcić Twoją podróż i zagwarantować znakomity sukces. Tak właśnie jest, nawet jeżeli wydaje się, że otarłaś się o metaforyczną śmierć lub masz uczucie porażki w swoim życiu. Gdy wstępujesz do Królestwa Feniksa, śmierć oraz ponowne narodziny są ze sobą powiązane, a związku z tym tak naprawdę nie umiera się, lecz raczej przechodzi bezpośrednio z jednego końca do nowego początku. Feniks nieustannie tworzy siebie na nowo. Powstaje cały i pełen sił. Za każdym razem, kiedy umiera, rodzi się jeszcze bardziej potężny. Być może to sygnał końca związku lub tego, co w nim było dynamiczne. Niewykluczone, że to koniec pracy, projektu czy nawet sposobu życia. Być może nie chodzi tutaj o żadne niepowodzenie, ale o to, że nadszedł czas, aby dokładnie przyjrzeć się swojemu położeniu. Może zmęczyłaś się tym, czym obecnie się zajmujesz, albo intuicyjnie wiesz, że to odpowiedni moment, aby pójść do przodu i spróbować czegoś nowego? Niezależnie od okoliczności, stare życie musi odejść, a nowe należy przyjąć. Bez względu na to, czym się aktualnie zajmujesz, na pewno odniesiesz sukces, bo nowe narodziny są tuż, tuż.
          • algaria Re: And the winner is... 15.12.13, 21:34
            Dziękuję bardzo.. jestem zaskoczona - bo raczej w moim życiu stagnacja wręcz nuda ..praca, dom, dzieci, mąż, otoczka ezo, pies, który jest suką - tak już jest od lat forum blog i cała magia też już jest stałe... zmian nie czuję - choć chwilami bym chciała coś zmienić. Jedyne co mi co przychodzi ze zmian to mam zakusy na dyrektorskie stanowisko... ale ono jest już obsadzone big_grin
            • baba_potwor Re: And the winner is... 15.12.13, 22:19
              Wiesz, jak jest z dyrektorskimi stołkami - dziś mają lokatora, jutro nie big_grin.
              • algaria Re: And the winner is... 15.12.13, 22:29
                ten stołek był namaszczony po znajomości to chyba lokator przypisany na wieczność , mimo że się nie sprawdza - dlatego nie spodziewam się zmian wink ale tu gdzie jestem jest mi cudownie
      • inguszetia_2006 Re: And the winner is... 15.12.13, 20:14
        Witam
        Zwycięzcy gratuluję;-D Faktycznie jest cisza w 4 mieczy. Ale moja tarotowa 2 buław nigdy nie mówi o powstrzymaniu się od działania, zawsze o działaniu i zdobywaniu szczytów. Nie wpadłabym na to za Chiny Ludowe, że trzeba się powstrzymywać od czegoś w tej dwójce;-P
        Ale zapamiętam to znaczenie, bo skoro mnie zadziwiło, to pewnie kiedyś się przyda.
        Pzdr.
        Ing
        • baba_potwor Re: And the winner is... 15.12.13, 21:33
          Mnie z kolei kilka razy powiedziała "poczekaj". No, i ten facet stojący sobie samotnie za murem i przyglądający się światu z oddali jakoś tak od pierwszego rzutu oka się kojarzy - może zejść na dół, ale woli zostać na swojej wieży. Przynajmniej na razie.
          • algaria Re: And the winner is... 15.12.13, 21:39
            Ale on ogląda swoje włości które kosztowały go majątek
          • inguszetia_2006 Re: And the winner is... 15.12.13, 21:56
            Witam
            Ta tęsknota u Ridera mnie nie pociąga szczerze mówiąc. Nie czuję tego. Wolę solidnego kijaszka w marsylskim. Jak pała, to pała;-P Jednym słowem - "jak nie kijem go, to pałką";-D I jest działanie jak ta lala.
            Pzdr.
            Ing
            • algaria Re: And the winner is... 15.12.13, 21:59
              To dlaczego on se stoi i se podziwia i wypatruje i tęskni ----> fakt 2 buław mówi o zakończeniu pewnego etapu - napisanie książki tzn ukończenie , napisanie pracy magisterskiej czy tam innej, zakończenie nauki.. ale jako 2 buław mówi że plan który zaświtał nam w łebku w asie buław teraz jest dopracowywany - sprawdzany , układany np jako rozpoznanie terenu, przygotowywanie strategi PR - czyli jest działanie, na poczet wdrożenia pomysłu w późniejszych buławach.
              • inguszetia_2006 Re: And the winner is... 15.12.13, 22:15
                algaria napisała:
                To dlaczego on se stoi i se podziwia i wypatruje i tęskni ---->
                Witam
                Myślę, że to byłoby dobre pytanie do twórców talii... W sensie - czy mieli jakieś problemy z działaniem? Czy każde ludzkie działanie jest bez sensu, bo memento mori? Czy może byli spod znaku Wagi?;-P Albo po prostu założyli, słusznie zresztą, że jak coś się dzieje, to przecież zaraz przeminie i pojawi się nowa idea na horyzoncie. To jest raczej takie wypatrywanie, czy coś się podzieje za horyzontem, do czego można by się dołączyć i to ugryźć sensownie. Bo jednak to nie miecze, tylko buławy. A więc tęsknota za działaniem następnym, żeby nie tkwić w bezruchu. I dlatego nie rusza mnie ta karta w wydaniu Ridera. Jest jakaś taka rozmemłana. Jeszcze nie skończył się człowiek cieszyć, a już się smuci, na zapas jakby;-P Za bardzo nostalgiczna jak na krewkie kije.
                pzdr.
                Ing
                • algaria Re: And the winner is... 15.12.13, 22:34
                  No właśnie nie pasuje do chciałam napisać do kiji... tzn do buław.. później jest 3 buław tez gościu stoi i się gapi na te statki i cały ruch to przebieranie nóżkami czy wpłyną czy odpłyną, a on stoi z "walichą" czeka na impuls... później 4 buław lenistwo i nuda.. i dopiero w 5 coś się zaczyna dziać - "łobzują" się te chłopy ze sobą i z innymi i to jest działanie smile
        • algaria Re: And the winner is... 15.12.13, 21:36
          ja w 2 upatruje - tęsknotę dlatego poza takim tangiem które lubię nawet bardzo - obstawiałam już na serio Za ostatni grosz - Cisze strzeliłam - bo mnie naprowadziła Ing
      • krakuskaa Re: And the winner is... 15.12.13, 20:18
        babo smile fajny konkurs zapodałaś, smile,
        nie startuję bo nie lubię konkursów, ale wszystkie czytam i jestem na bieżącosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka