ditta12 10.12.15, 09:34 pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Matka_Boska_na_obrazach Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 09:36 Nasza to jest Ostrobramska czy Częstochowska?Może jedna i druga dobra? W rajskim zakątku jest ostra brama,taka pergola Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 09:44 Pooglądaj sobie Madonny Uwierzu.pooglądaj dokładnie a wiele rzeczy zobaczysz.I po to są obrazy uwierzu żebyś zobaczył na własne czy a nie usłyszał od kogoś. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 09:46 Do każdej Madonny pozowała inna kobieta,do każdego dzieciątka-inny chłopiec. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 09:50 Matki boskie są smutne na obrazach,prawie wszystkie. Dlaczego? Tęsknota? Za czym?Za kim? Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 10:08 upatio bellica) ? czasowe zajęcie przez siły zbrojne państwa prowadzącego wojnę całości lub części terytorium państwa nieprzyjacielskiego i wprowadzenie tam swojej tymczasowej władzy[1]. bellica-wojna bell-dzwon bella bellissima? Może przetłumaczysz Uwierzu? Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 10:12 Zapalę świeczkę powstańcom warszawskim i komu jeszcze? Tam jest jeszcze rzeźba madonny,chyba w niebieskiej chuście na głowie,czy welonie,nie pamiętam. Częstochowska ma inną,z gwiazdami. Zapalę jeszcze na małym grobku gdzie nikt chyba nie przychodzi i.....no nie wiem jeszcze gdzie,zobaczę.Chciałabym mieć złotą rybkę,welona,może pyzatka albo teleskopa bo żyje w słoju. Znów kotka będzie miała dylemat.Jak my w psychuszce gdy kogoś z łapanki zasadzili. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 10:42 Głośnik buczy,to okropne.Nie wiem o co chodzi z tym buczeniem,może krowa jest w głośniku? Włączyłam dla Kasi śpiew ptaków w lesie by sobie posłuchała a wcześniej gadające papugi.Mam wiele radości z tymi zwierzakami. O!Głośnik przestał buczeć. Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Matki 10.12.15, 10:16 Pisalem Ci o obrazie leonarda jak namalowal ostatnią wieczerzę nie jest to tak ważne jak to namalowal ale co namalował i jak ją ujął. Zwróć uwagę na Jezusa i apostołów pokazał dokładnie jak on to widział Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 22:58 Czytałam u Dona Browna.Ale nie wiadomo dokładnie o co chodziło.Trzeba patrzeć na najstarsze obrazy zawsze. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 10.12.15, 23:08 encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTOlmP_mS7A7NQfuazLXJxf5kyrKQhpINL12JA_50mKaxQDV3WOBw To mi się podoba,wygląda jak Szkoła Platońska. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 13.12.15, 08:12 www.youtube.com/watch?v=yRWSI9Ocvi4 mamma mija zielona pietruszka Caramba! www.youtube.com/watch?vnKevP342Po Odpowiedz Link
ditta12 Re: Matki 13.12.15, 08:44 Ziemio moja!... Ziemia polska w pieśni Adam Mickiewicz Litwa? LITWO, OJCZYZNO MOJA! Litwo, Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie; Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie. Panno święta, co Jasnej bronisz Częstochowy I w Ostrej świecisz Bramie! Ty, co gród zamkowy Nowogródzki ochraniasz z jego wiernym ludem! Jak mnie dziecko do zdrowia powróciłaś cudem (? Gdy od płaczącej matki, pod Twoją opiekę Ofiarowany martwą podniosłem powiekę; I zaraz mogłem pieszo, do Twych świątyń progu Iść za wrócone życie podziękować Bogu ?) Tak nas powrócisz cudem na Ojczyzny łono!... Tymczasem, przenoś moją duszę utęsknioną Do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych, Szeroko nad błękitnym Niemnem rozciągnionych; Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem; Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała, Gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała, A wszystko przepasane jakby wstęgą, miedzą Zieloną, na niej zrzadka ciche grusze siedzą. Zobacz też Pan Tadeusz. Księga pierwsza: Gospodarstwo Odpowiedz Link