spanish_fly 05.02.10, 18:56 Wyglądają tak: FT3 3,99 pmol/l norma 4.00-8.30 FT4 11,39 pmol/l norma 9.00-20.00 TSH 2,41 norma 0.25-5.00 przeciwciała atpo 9,35 IU/ml norma <34 atg 15 IU/ml norma <115 USG tarczycy robię jutro. Co myślicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milaemalka Re: Mam wyniki badań 05.02.10, 19:17 Wyniki Ft3 i ft4 wskazują na niedoczynność Odpowiedz Link
spanish_fly USG 06.02.10, 13:34 Zrobiłam USG i znalazłam wynik badania sprzed kilku lat. Nie mam pojęcia czy to w ogóle ma jakiś sens: lipiec 2004 tarczyca dwupłatowa położona typowo, nieco niejednorodna, bez zmian ogniskowych. płat lewy: 19x17x45 płat prawy: 14x32x45 luty 2010 Tarczyca położona w miejscu typowym, cieśń tarczycy - prawidłowej wielkości o śr. 3.7 mm płat lewy: 19x19x14 płat prawy: 22x24x14 Oba płaty o jednorodnej prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. O ile dobrze obliczam orientacyjną objętość to w 2004 było ok. 17 ml, a teraz 6,22 ml?! Wymiary tak się różnią, że zastanawiam się czy się któryś z lekarzy nie pomylił, bo wydaje mi się, że taką różnicę zauważyłabym gołym okiem. Poza tym z badań wychodzi, jakby tarczyca mi się zmniejszała, a mnie ostatnio coś dusi jak się położę i spodziewałam się raczej czegoś odwrotnego Pan który robił mi USG (lekarz internista) zapewniał mnie, że jestem zdrowa jak ryba i tarczycą nie powinnam się przejmować, bo jego zdaniem wygląda bardzo dobrze Co o tym myślicie? Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: USG 06.02.10, 19:45 > Pan który robił mi USG (lekarz internista) zapewniał mnie, że jestem > zdrowa jak ryba i tarczycą nie powinnam się przejmować, bo jego > zdaniem wygląda bardzo dobrze hah, chociaż nie powinnam się śmiać, bo to raczej smutne jest, że tacy ludzie mają wpływ na nasze zdrowie. zmniejszająca się tarczyca mówi o chorobie Hashimoto, niskie hormony tarczycy o tym że jesteś w niedoczynności, a niskie przeciwciała najpewniej o tym, że zmasowany atak na własną tarczycę masz już za sobą. a dokładniej Twoje przeciwciała przez ostatnie 6 lat bardzo się napracowały zmniejszając tarczycę do tych 6ml i "stwierdziły" że ten kawałek mięsa który pozostał już nic nie wyprodukuje i sobie poszły. to duszenie w szyi jest również jednym z bardziej powszechnych objawów Hashimoto. znajdź dobrego endokrynologa i rozpocznij uzupełnianie hormonów tarczycy, które niestety będziesz musiała uzupełniać już zawsze. zapoznaj się z forum hashimoto. a. Odpowiedz Link
spanish_fly Re: USG 06.02.10, 20:02 Ech, miałam nadzieję, że to może jednak jakaś pomyłka Odpowiedz Link
milaemalka Re: USG 07.02.10, 18:53 Zapisz sobie pojemności tarczycy z pierwszego i drugiego usg jak będziesz szła do endo.Nie wiadomo na kogo trawisz.Nie daj sobie wmówić ,ze wszystko jest ok.Potrzebujesz tyroksyny Odpowiedz Link
spanish_fly Re: USG 08.02.10, 09:45 Do endokrynologa oczywiście zabiorę ze sobą wszystkie badania. Zapisałam się do prof.Słowińskiej na Żoliborzu, ale pierwszy wolny termin ma dopiero na początku marca. Tak na szybko pójdę chyba do internisty, żeby zacząć brać lekarstwa; mam nadzieję, że mnie nie oleje Trochę jestem przyłamana jeśli to naprawdę hashimoto, choroby autoimmunologiczne zawsze wydawały mi się straszne i takie podstępne Odpowiedz Link
milaemalka Re: USG 08.02.10, 11:35 Interniste poproś o skierowanie do endo a poniewaz terminy są długie to o leczenie.Ft3 jest poniżej normy i nie powinno być problemów.Gdyby były powiedz,ze hashimoto w rodzinie występuje i dlatego robiłaś usg a wyniki .A usg wskazuje,ze tarcyca sie zmniejsza i prosisz o euthyrox Odpowiedz Link
serduszko35 Re: USG 27.09.14, 00:40 Może zrób sobie elastografię to jest jeszcze dokładniejsze niż usg. a w tym badaniu będziesz wiedziała dokładniej czy hashimoto. Elastografię można zrobić w Warszawie na Nowogrodzkiej 51 podaje link: www.aaausg.pl Odpowiedz Link
muktprega1 serduszko35 27.09.14, 09:47 odpowiadasz na martwy post sprzed 4 lat, reklama dźwignią handlu ale akurat może komus z W-wy przydać się ten link Odpowiedz Link