elliee 09.09.11, 16:32 Proszę o odpowiedź... ... czy przy niedoczynności tarczycy w ogóle da się schudnąć...? Nie jem słodyczy, smażonego, tłustego, jem białe sery, raczej chude mięso, ciemny chleb, warzywa, staram się być w ruchu... Co jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra_01 Re: Odchudzanie 09.09.11, 19:45 > ... czy przy niedoczynności tarczycy w ogóle da się schudnąć...? oczywiście, że się da! > Nie jem słodyczy, smażonego, tłustego, jem białe sery, raczej chude mięso, ciem > ny chleb, warzywa, staram się być w ruchu... > Co jeszcze? trzeba mieć odpowiednio wysokie poziomy hormonów tarczycy, czyli ft3 i ft4 powyżej połowy normy przez dłuższy okres czasu. uzupełnić niedobory żelaza( sprawdzić poziom ferrytyny), uzupełnić ewentualne braki witamin b12 (zbadać b12), uzupełnić braki wit D (również zbadać poziom wit d) następnie zastanowić się, czy nie ma się jakiś nietolerancji pokarmowych np. laktoza albo gluten. przy problemach z cukrem można spróbować brać chrom. a w między czasie oczywiście zdrowo i racjonalnie się odżywiać - ale żadnych głodówek! przeciwnie trzeba dużo jeść. a. Odpowiedz Link
m1-66 Re: Odchudzanie 09.09.11, 19:49 jest trudno i trochę trzeba na to czasu, ale trzeba najpierw wyrównać do odpowiednich poziomów Ft3 i Ft4 /najlepiej 50-60%/ pozdrawiam Odpowiedz Link
elliee Re: Odchudzanie 12.09.11, 13:08 Dziękuję za odpowiedzi. Żeby tylko te badania miały niższe ceny... Właśnie z tą ilością jedzenia taka ciężka sprawa - niby odchudzający się nie powinien za dużo jeść, ale jak za mało to też źle. I kończy się na tym, że trudno wycelować Odpowiedz Link
iza1982d Re: Odchudzanie 13.12.11, 19:30 Oczywiście będzie ci lepiej schudnąć, gdy uregulujesz poziom hormonów tarczycy, bo jak ich nie uregulujesz to schudnięcie będzie koszmarnie trudne ale jest możliwe, ja jestem tego dowodem. Iza. Odpowiedz Link
iza1982d Re: Odchudzanie 13.12.11, 19:31 Można! Oczywiście będzie ci lepiej schudnąć, gdy uregulujesz poziom hormonów tarczycy, bo jak ich nie uregulujesz to schudnięcie będzie koszmarnie trudne ale jest możliwe, ja jestem tego dowodem. Iza. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Odchudzanie 12.09.11, 15:25 elliee napisała: > Proszę o odpowiedź... > > ... czy przy niedoczynności tarczycy w ogóle da się schudnąć...? > > Nie jem słodyczy, smażonego, tłustego, jem białe sery, raczej chude mięso, ciem > ny chleb, warzywa, staram się być w ruchu... > Co jeszcze? okazuje się, że jest wiele ludzi, kt. mają problem z celiakią. Wydaje mi się, że powinnaś sprawdzić czy nie masz tego problemu. Czy w tym ciemnym chlebie nie ma produktów zawierających gluten? Odpowiedz Link
elliee Re: Odchudzanie 13.09.11, 00:08 Na temat składu pieczywa, niestety nic nie wiem. Przeglądałam objawy celiakii - nie znajduję ich u siebie. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Odchudzanie 13.09.11, 09:57 nie chcę Ci wmawiać jakiś problemów, ale sama piszesz, ze nie jesz produktów, kt. mogą być odpowiedzialne za zwiększenie masy ciała i nie możesz schudnąć. Poza tym nie piszesz na jakim poziomie masz hormony tarczycy FT4 i FT3. Ten drugi jest odpowiedzialny za samopoczucie jak również za stan Twojej wagi czy np. stanu skóry. Jest jeszcze taka ewentualność, że masz niedokrwistość chorób przewlekłych. Możesz się o tym dowiedzieć oznaczając poziom ferrytyny, kwasu foliowego i wit. B12. Ostatnio nawet w mediach mówi się o brakach wit. D. Może spróbuj zainwestować w te badania. To link o celiakii: www.almamedia.com.pl/pliki/PW/2004/4/PW_2004_4_405.pdf a ten o niedokrwistości: www.termedia.pl/Czasopismo/Przewodnik_Lekarza-8/Streszczenie-1211 Pozdrawiam i życzę miłej lektury. Tess Odpowiedz Link
asiupka Re: Odchudzanie 13.09.11, 11:59 Ja na początku leczenia zaczęłam tyć, a wczesniej miałam duże tendencje do tycia. Byłam załamana, gdy w początkowej fazie kuracji eutyroxem waga ruszyła w górę. Ale miałam FT3 i FT4 ponizej normy, potem FT4 ciut sie poprawiło, a FT3 jeszcze spadło i waga dalej szła w gore, nie duzo, ale tyłam pomimo pilnowania tego co jem. Zwiększałam powoli eutyrox i wyniki sie poprawiły są na poziomie ponad 20%, a waga stanęła w miejscu i mam wrażenie, ze zaczyna leciutko spadać. U mnie problemy z wagą to dodatkowo PCO. Odpowiedz Link
auto.auto Re: Odchudzanie 14.09.11, 21:01 Zaraz dostanę po uszach, ale ja przytyłam po lekach, aktualnie biorę euthyrox w dawce 62,5 a w weekendy 62,5+25, ale jestem coraz grubsza wyniki: tsh 3 gen: 2,96 (0,27-4,2) ft4 1,33 (1-1,6) ft3 3,12 (2,6-4,4) Już nie wiem co robić, ruchu mam dużo, nie obżeram się... Odpowiedz Link
elliee Re: Odchudzanie 14.09.11, 22:18 Moje ostatnie wyniki: (już nie takie świeże...) FT3 3.77 norma 3.13-6.76 (18%) FT4 17.44 norma 12.0-22.0 (54%) TSH 0.183 norma 0.27-4.20 (-2,2%) Powoli czytam sobie o niedokrwistości i celiakii. Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Odchudzanie 15.09.11, 08:31 > FT3 3.77 norma 3.13-6.76 (18%) i jak z takim niskim ft3 chcesz chudnąć? daleko mu do połowy normy. a skoro tak, to pewnie ferrytynę masz niską i b12 i tak dalej. a. Odpowiedz Link
elliee Re: Odchudzanie 16.09.11, 13:03 Pochwalę się - straciłam kilogram. Od kilku dni nie wraca, więc mam nadzieję, że nareszcie ruszyło. Może niewiele, ale trzeba powoli. I pora na pytanie - czy możliwe, że jednak zacznę chudnąć? Mimo niskich poziomów hormonów? Odpowiedz Link
elliee Re: Odchudzanie 07.10.11, 14:33 Zbadałam ferrytynę 16,29 norma 15-250 Oczywiście kilogram wrócił i nie trwale zgubiłam ani grama. Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Odchudzanie 07.10.11, 21:17 elliee napisała: > Zbadałam ferrytynę 16,29 norma 15-250 > > Oczywiście kilogram wrócił i nie trwale zgubiłam ani grama przy takiej ferrytynie i takim ft3 jakie podałaś wcześniej nie dziwi, że nie chudniesz. zbadaj jeszcze b12, też pewnie jest niskie. co do ferrytyny, jest ona magazynem żelaza w organizmie. u Ciebie ten magazyn jest prawie pusty. żelazo przenosi tlen do komórek, a bez tlenu nie zachodzi spalanie! czyli niska ferrytyna to niskie spalanie w komórkach. a. Odpowiedz Link
elliee Re: Odchudzanie 07.10.11, 21:30 zapomniałam o żelazie 51 norma 37-145 załóżmy, że b12 też niskie. Co zrobić? Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Odchudzanie 07.10.11, 21:35 > załóżmy, że b12 też niskie. Co zrobić? - zacznij brać selen, może być w postaci 2-3 orzechów brazylijskich na dzień, żeby podnosić ft3 - pójdź do lekarza rodzinnego po receptę na porządne żelazo i bierz je albo po obiedzie albo po kolacji - jeśli b12 będzie tuż przy dolnej normie to trzeba będzie się jej dokładnie przyjrzeć i uzupełnić zastrzykami, jeśli będzie tylko poniżej połowy normy to możesz brać np. b-complex a. Odpowiedz Link
elliee Re: Odchudzanie 08.10.11, 19:27 dziękuję za odpowiedź. brałam selen - Cefasel, ale na nic to nie wpływało. Może dlatego, że trzeba dołączyć też żelazo? Odpowiedz Link
asiupka Re: Odchudzanie 08.10.11, 22:14 Ja pomimo poprawy wyników nie chudnę, myslałam, ze waga stanęła ale jednak nie. Kazde zwiększenie dawki eutyroxu kończy się wzrostem wagi. Sam poczatek kuracji tym lekiem to na plusie 2 kg, a każe wzrost dawki to po 1 -1,5 kg na plusie. Od czerwca do wrzesnia to ok.4 kg na plusie. Odpowiedz Link
patrykosak [...] 09.10.11, 19:42 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
ancyk.62 waga 05.12.11, 16:39 Ja też odnoszę wrażenie,że odkąd zaczęłam brac eutyrox- waga szybuje w górę...a miało być odwrotnie.....ech..ta tarczyca!!!! Odpowiedz Link
asiupka Re: waga 06.12.11, 08:54 Jak na razie waga stanęła w miejscu i juz nie tyję, ale zaczęłam brać Novo. biorę Falvit i na razie kupię jakies żelazo bez recepty, aby podnieść ferrytynę, może waga zacznie spadać i wróci do tej sprzed leczenia. Odpowiedz Link
iza1982d Re: Odchudzanie 13.12.11, 19:26 Można schudnąć, mnie się udało zrzucić 6 kg, w czasie dużej niedoczynności. Zastosowałam dietę specjalną od dietetyka. Iza. Odpowiedz Link
iza1982d Re: Odchudzanie 13.12.11, 19:32 : Można! Oczywiście będzie ci lepiej schudnąć, gdy uregulujesz poziom hormonów tarczycy, bo jak ich nie uregulujesz to schudnięcie będzie koszmarnie trudne ale jest możliwe, ja jestem tego dowodem. Iza. Odpowiedz Link