21.02.12, 13:06
Witam,
lekarz zalecił prywatnie oczywiście, ale się waham.....
zapytam, robić czy nie??? Za i przeciw? Po co?
Dziękuję,
pozdrawiam,jola
Obserwuj wątek
    • m1-66 Re: biopsja 21.02.12, 15:19
      Witam
      Trochę zbyt mało informacji , w moim przypadku biopsja była potrzeba aby stwierdzić jakiego rodzaju są moje guzy na tarczycy czy przypadkiem niema tam coś złośliwego
      pozdrawiam
      • kp89 Re: biopsja 21.02.12, 21:38
        Witaj! specjalistą nie jestem, ale miałam robioną biopsję i mogę podzielić się wrażeniami. Sam zabieg jest małoinwazyjny, jak dla mnie uczucie mniej bolesne niż pobieranie krwi. niektórzy podobno odczuwają niewielki dyskomfort w trakcie badania. Moje guzy były powyżej 1 cm średnicy co może być wskazaniem do badania. Mam 22 lata i podobno większe jest prawdopodobieństwo, ze moje zmiany będą złośliwe niż np. u osoby 70-letniej. Badanie zrobiłam w gabinecie mojej endokrynolog, gdzie raz w miesiącu przyjeżdża doswiadczony lekarz z aparaturą. Cała procedura (łącznie z wywiadem, podaniem adresu i maila) trwała jakieś 15 min. Ukłucie zaklejono plasterkiem i tyle, nawet siniaka nie było. Po zabiegu czułam lekkie ciągniecie w szyi przez jeden dzień. Teraz wiem, ze zmiany są łagodne i na razie nie ma powodu do zmartwień. Jeśli boisz się bólu to naprawdę nie ma powodu, jeśli chodzi o koszta to zabieg kosztował mnie 100 zł, ale to zależy chyba od miasta, lekarza itp. Daj znać jak się sprawy potoczą smile Pozdrawiam! smile
    • bursz Re: biopsja 22.02.12, 09:57
      Witam,
      wahałam się, ale po konsultacji ze znajomym lekarzem, raczej zrobię tę biopsję (już w piątek). Jest to rzeczywiście niezbędne do postawienia diagnozy i dalszej obserwacji. Urodziłam 2 dzieci i podobno w ciąży tarczyca rośnie szybciej.
      Jestem z Łodzi, u nas koszt 130 + 55 zł histopatologia, będzie robił lekarz prowadzący.
      Trzymajcie kciuki i piszcie, dziękuję,
      pozdrawiam,jola
      • kp89 Re: biopsja 28.02.12, 21:10
        I jak po biopsji? Wszystko w porządku? Kiedy będą wyniki? smile
        • bursz Re: biopsja 02.03.12, 08:54
          Witam,
          zrobiłam, zabieg jak zabieg, choć przyznam, że mało przyjemny i te 2 dni kiedy "czułam" tę igłę w szyisad( Chyba dobrze ze zrobiłam, wynik po ok. 2,3 tyg.
          Dam znać,
          pozdrawiam,jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka