marcelinam 28.02.12, 08:59 Witam, chciałabym się zapytać czy tsh u rocznego dziecka jest prawidłowe: wynik 1.21 norma 0.4-8.6 Sama choruje na hashimoto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: wynik TSH u roczniaka 28.02.12, 14:24 czy to dziecko ma jakieś niepokojące objawy wskazujące ba złą pracę tarczycy? Odpowiedz Link
marcelinam Re: wynik TSH u roczniaka 28.02.12, 15:02 Mały jest troche wolniej rozwijający się od swojego brata. U mnie hashi zdiagnozowano jak miał pół roku (08.2011) Dopiero jak miał 10 miesięcy usiadł, 12 jak zaczał raczkować (starszy syn w tym wieku już chodził) Jakie może mieć ewentualnie jeszcze objawy wskazujące na nieprawidłowe działanie tarczycy? Mały choruje na hiperfenyloalaninemie. Ale nie wymaga żadnej diety poziomy fenyloalaniny są bezpieczne dla mózgu i nie mają wpływu na jego rozwój - tak mi powiedziała lek. poradni metabolicznej Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wynik TSH u roczniaka 29.02.12, 11:06 Nie wiem nic o hiperfenyloalaninemii. Jednak piszesz, że nie ma wpływu na objawy synka. To może drąż dalej tarczycę. Wykonaj/oznacz hormony FT4 i FT3, TSH z jednej próbki krwi /biedne dzieciątko - pewnie będzie płakało przy pobraniu/ oraz usg tarczycy. Krakowska endokrynologia dziecięca jest bardzo prężna i może wybierz się tam. Jedna z forumek była ze swoją córeczką. bardzo chwaliła wizytę i lekarza. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wynik TSH u roczniaka 29.02.12, 11:07 A Ty jak się czujesz? Wróciłaś do normy po ciąży? Odpowiedz Link
marcelinam Re: wynik TSH u roczniaka 29.02.12, 11:29 Tak, dziękuje wkońcu doszłam do normy, a to dzięki Wam. Przez cały czas nim zrobiłam wyniki uwazałam że jestem zmęczona poprostu przez dzieci, a inne objawy to jeszcze odbija sie poród. Napisałam do Was, Wy mi napisaliście jakie badaina zrobić i wyszło hasi. Jestem na letrox75 (2 dni w tygodniu 100) po euthoryx sie bardzo źle czułam, występowały objawy nieporządane z ulotki. Wy napisaliscie mi żeby iśc do lekarza zmienić lek. Teraz czuje sie rewelacyjnie pracuje w godzinach 9-17, a na 7:20 chodze jeszcze do klubu fitness, a jeszcze pół roku temu ledwo wstawałam do pracy. Podrąże temat tarczycy u Mikołaja (mój roczniaczek). On wogóle jest biedny taki, ciągle jakieś badania co miesiąc pobieram mu krew z paluszka, więc pewnie na oznaczenie hormonów również z palca pobiorą. Nie jest źle bo nie płacze, chyba sie przyzwyczaił. Uciekam do pracy. Pozdrawiam Marcelina Odpowiedz Link