Dodaj do ulubionych

chrypka,bezgłos

11.03.12, 11:48
Mam niedoczynność tarczycy.Nie mam wola,tarczyca jest malutka..nie ma mowy o uciskaniu na struny/chyba./
Foniatra twierdzi,iz powodem bezglosów, chrypek jest tarczyca....endokrynolog taką wersję wyklucza. Ciągle jestem w punkcie wyjścia...odbijam sie od ściany do ściany. Czy ktoś z Was ma taki problem... Liczę na to ,że może forum mi pomoze go rozwiązać...
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: chrypka,bezgłos 11.03.12, 23:46
      Sprawdzałaś, czy masz refluks? Jedynym objawem refluksu może być właśnie podrażnienie strun głosowych i chrypa.

Dziwne, że endo tego nie łączy, jak się ma Hashi, to różne objawy się pojawiają, chociaż wcześniej ich nie było. Jasne, ale wcześniej to ja byłam zdrowa tongue_out No tak, ale endo nie jest gastrologiem...

Czyli może to być powiązane, chociaż nie wprost. Nie chodzi o ucisk tarczycy na krtań, tylko o obniżony metabolizm, zaburzone wydzielanie wewnętrzne, kłopoty z błonami śluzowymi żołądka i w rezultacie refluks. Tak sobie myślę...
      • ancyk.62 Re: chrypka,bezgłos 13.03.12, 13:27
        Nie...raczej nie jest to refluks...przynajmniej nie mam takich objawów, które o tym by swiadczyły.
        Ale skoro nikt z Was nie ma takich problemow...to może ten bezgłos jednak z tarczyca powiazany nie jeste...co mi uparcie wmawia foniatra.
        • hashi-tess Re: chrypka,bezgłos 13.03.12, 14:02
          ancyk.62 napisała:

>co mi uparcie wmawia foniatra.

foniatra ma rację.
          Chrypka i niski głos jest jednym z charakterystycznym
          objawem niedoczynności.
          • ancyk.62 Re: chrypka,bezgłos 13.03.12, 18:34
            Tak...chrypka jest charakterystyczna dla niedoczynności...to wyczytałam...ale czy może dojśc aż do bezgłosu/ kilka-kilkanaście godzin/ z tego powodu????
        • topsi.kret Re: chrypka,bezgłos 02.02.15, 16:35
          jest jeszczerefluks gazowy,foniatra zobatczyłby, gdy w gardle były zmiany wywołane działanie gazów z żołądka, nie ma wtedy zwykłych objawów, po prostu ma się przewlekłe zapalenie krtani
          • muktprega1 Re: chrypka,bezgłos 03.02.15, 14:59
            Przed samozdiagnozowaniem się jedną z wielu moich licznych wtedy dolegliwości było gardło i wizyty u otolaryngologa, częste "leczenie", zabiegi, gardło- narzędzie pracy.
            Objawy:
            bóle gardła, chrypka, odkrztuszanie, syndrom "ciasnego golfa", pogrubione struny głosowe, spowolniała mowa i tzw "zatyk" w trakcie wypowiadania się.
            Stan zapalny w obrębie tarczycy przenosi się na okolice, stąd czasami nawet węzły chłonne są opuchnięte zwłaszcza w czasie tzw rzutów choroby.
            ancyk.62 może napiszesz swoje wyniki tarczycowe? Ile bierzesz tyroksyny, od kiedy?
    • zamostkowa Re: chrypka,bezgłos 05.02.15, 20:37
      Ancyk - przed operacją tarczycy miałam br. często kłopoty z głosem. A więc - ni stąd ni zowąd nagła chrypa, przechodząca tak nagle, jak przyszła oraz bezgłos, czyli utrata głosu nawet na dwa dni! Z trudem mówiłam szeptem, w pracy pisałam kartki. I oczywiście nagle głos sobie wracał, jak gdyby nic. W żadnych wypadku nie było to przeziębienie czy choroba powiązana z gardłem (krtań ipt). Na dodatek ja z tych, co to się nie przeziębiają (może raz na 10 lat). Nikt z lekarzy nie rozpoznał tarczycy, dopiero przypadkiem wyszło hashimoto (akurat u mnie, połączone z wolem). Idż do dobrego endo, niech diagnozuje tarczycę. Dopiero jak będziesz miała pewność, że to nie tarczyca (a ja optuję za tarczycą), to będziesz szukać innej przyczyny.
      Ja jestem po operacji tarczycy (całkowitej), ale hashi mam dalej, i dalej mam napady chrypy, ale już znacznie rzadziej. Pozdrawiam
    • zamostkowa Re: chrypka,bezgłos 05.02.15, 20:37
      Ancyk - przed operacją tarczycy miałam br. często kłopoty z głosem. A więc - ni stąd ni zowąd nagła chrypa, przechodząca tak nagle, jak przyszła oraz bezgłos, czyli utrata głosu nawet na dwa dni! Z trudem mówiłam szeptem, w pracy pisałam kartki. I oczywiście nagle głos sobie wracał, jak gdyby nic. W żadnych wypadku nie było to przeziębienie czy choroba powiązana z gardłem (krtań ipt). Na dodatek ja z tych, co to się nie przeziębiają (może raz na 10 lat). Nikt z lekarzy nie rozpoznał tarczycy, dopiero przypadkiem wyszło hashimoto (akurat u mnie, połączone z wolem). Idż do dobrego endo, niech diagnozuje tarczycę. Dopiero jak będziesz miała pewność, że to nie tarczyca (a ja optuję za tarczycą), to będziesz szukać innej przyczyny.
      Ja jestem po operacji tarczycy (całkowitej), ale hashi mam dalej, i dalej mam napady chrypy, ale już znacznie rzadziej. Pozdrawiam
    • tymon.kr Re: chrypka,bezgłos 26.11.15, 18:31
      hej, studiuję na wydziale wokalnym w Bydgoszczy smile Chciałabym podzielić się swoim doświadczeniem jakie mnie spotkało ostatnio kiedy przed egzaminem z emisji głosu praktycznie moje gardło odmówiło współpracy.. uncertain Po wizycie w aptece Panie bez większego namysłu poleciła mi pastylki ulgard oraz szałwię do płukania (tej akurat zawsze używałam) wink Ulgard wybrałam o smaku czarnej porzeczki. Muszę przyznać, że już po pierwszym dniu kuracji mogłam ponownie zacząć ćwiczyć przed egzaminem, smakowo ulgard również bardzo na plus wychodzi wink
      • hashitess Re: chrypka,bezgłos 26.11.15, 21:32
        tymon.kr napisał:

> hej, studiuję na wydziale wokalnym w Bydgoszczy smile Chciałabym podzielić się swo
        > im doświadczeniem jakie mnie spotkało ostatnio kiedy przed egzaminem z emisji g
        > łosu praktycznie moje gardło odmówiło współpracy.. uncertain Po wizycie w aptece Panie
        > bez większego namysłu poleciła mi pastylki ulgard oraz szałwię do płukania (te
        > j akurat zawsze używałam) wink Ulgard wybrałam o smaku czarnej porzeczki. Muszę p
        > rzyznać, że już po pierwszym dniu kuracji mogłam ponownie zacząć ćwiczyć przed
        > egzaminem, smakowo ulgard również bardzo na plus wychodzi wink

rozumiem, że to żart, dowcip.
        • muktprega1 Re: chrypka,bezgłos 27.11.15, 10:18
          To się nazywa - "lokowanie produktu" jak w polskich serialach wink
          • hashitess cudne! 27.11.15, 20:45
            muktprega1 napisała:

> To się nazywa - "lokowanie produktu" jak w polskich serialach wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka