15.03.12, 14:52
Witam!mam ogromny problem.Od około roku choruje na niedoczynnosc tarczycy.Przed zaczęciem brania tabletek typowe objawy niedoczynnosci czyli sennosc, osłabienie.Gdy zacząłem brac tabletki zacząłem się pocić, stałem się nerwowy i strasznie rozdrażniony.Kontrolowałem tsh i ft3,ft4 co 2 miesiace i wyniki cały czas w normie.W tej chwili jest to tsh-2,20 , ft3-5,80, ft4-18,10.Wyniki moze nie idealne ale w normie.Jednak objawy pocenia i nerwowosci przez caly rok nasilaly sie i w tej chwili jestem strasznie nerwowy, nie mowiac o potliwosci.Poce sie nawet gdy jestem w domu i nic nie robie.Byłem u endo i mi powiedział ze to nie od tarczycy.Jednak wszystko zaczelo sie odkad biore tabletki wiec to na pewno od tego.Wiec dlaczego przy w miare dobrych wynikach mam takie ogromne objawy, bo nie sa to jakies delikatne objawy nerwowe ale bardzo nasilone.Dlaczego tak sie dzieje? POMOCY
Obserwuj wątek
    • mifune85 Re: Pomocy 15.03.12, 15:16
      Tarczyca tarczycą ale wizyta u psychiatry cię nie ominie. Niedoczynność tarczycy daje podobne objawy jak w stanach depresyjnych i lękowych ale skąd u ciebie pewność że poza problemami z tarczycą nie masz nerwicy(lub innych zaburzeń psychicznych)?
      • kruszynka199026 Re: Pomocy 15.03.12, 18:23
        Raczej nie podejrzewam nerwicy, przedtem czułem się bardzo dobrze .Pozatym dlaczego to wszystko zaczęło się odkąd zacząłem brać tabletki?Wydaję mi się że to wina tarczycy na 90 % ale nic nie moge zrobić bo wyniki dobre więc nie wiem już sam.
      • pies_z_laki_2 Re: Pomocy 16.03.12, 14:25
        mifune85 - a masz pewność, że psychotropy leczą choroby ciała? Nie wkręcaj człowieka w zaburzenia psychiczne, bo jak raz w to wpadnie, to z tej szuflady już się nie wygrzebie..,.

Ja bym poszła tropem tego, co już wiadomo, a nie tego, co niemal każdy (!) endo ma dla pacjenta "to nie od tarczycy"... skoro potem okazuje się, że jednak "to od tarczycy" tongue_out

• mifune85 Re: Pomocy 16.03.12, 15:37
          Skoro mówi że wyniki tarczycy są w porządku(bierze już leki od dłuższego czasu) a poprawy samopoczucia nie ma to zaburzenie psychiczne jest jedną z mozliwości. Wiadomo że najłatwiej zwalić wszystko na nerwicę ale to nie oznacza że nikt już na zaburzenia psychiczne nie cierpi.
    • hashi-tess Re: Pomocy 15.03.12, 19:51
      normy dopisz do wyników.
      • kruszynka199026 Re: Pomocy 16.03.12, 17:38
        Normy:
        TSH (0,27-4,20)
        FT3 (4,00-6,80)
        FT4(12,80-20,40)
        Nadal uważam że to nie jest sprawa psychiki ani jakiejś choroby nerwowej.Nawet gdy wstaję rano, mam wolny dzień zero stresu i nie myślę o tym to i tak zaraz czuję potliwosc a w klatce piersiowej mam ciagle uczucie takiego "ciepła".
        • mifune85 Re: Pomocy 16.03.12, 22:55
          kruszynka199026 napisał:

> Normy:
          > TSH (0,27-4,20)
          > FT3 (4,00-6,80)
          > FT4(12,80-20,40)
          > Nadal uważam że to nie jest sprawa psychiki ani jakiejś choroby nerwowej.Nawet
          > gdy wstaję rano, mam wolny dzień zero stresu i nie myślę o tym to i tak zaraz
          > czuję potliwosc a w klatce piersiowej mam ciagle uczucie takiego "ciepła".

A robiłeś jakieś inne badania poza tarczycą?Masz jakieś inne objawy oprócz przypływów gorąca?Może masz po prostu niedobory witamin bądź magnezu
          • kruszynka199026 Re: Pomocy 17.03.12, 10:09
            A jakie badania jeszcze mógłbym ewentualnie zrobić które mogły by coś wykazać?
            Czuję się tak mniej więcej od miesiąca, dwóch od zaczęcia brania tabletek i objawy te wraz z czasem nabierały na sile.
            • hashi-tess Re: Pomocy 17.03.12, 10:20
              kruszynka199026 napisał:

> A jakie badania jeszcze mógłbym ewentualnie zrobić które mogły by coś wykazać?

wykonywałeś usg tarczycy?

oznaczałeś p/ciała TPO i TG?

oznaczałeś wit. B12?

oznaczałeś wit. D?

Rzut choroby to aktywność p/ciał p/tarczycowych.
              W tym okresie bardzo się namnażają i w badaniach
              to widać. Pod warunkiem, że masz hashimoto
              z p/ciałami.
              > Czuję się tak mniej więcej od miesiąca, dwóch od zaczęcia brania tabletek i obj
              > awy te wraz z czasem nabierały na sile.
        • hashi-tess Re: Pomocy 16.03.12, 23:06
          procentowo Twoje wyniki tak wyglądają:
          FT4 69.74% [wynik 18.1, norma (12.8 - 20.4)]

FT3 64.29% [wynik 5.8, norma (4 - 6.8)]

Masz dobrą przemianę bo hormony są wyrównane, super.

Co prawda nie piszesz z jakiego powodu masz niedoczynność
          tarczycy, ale ja podejrzewam, że masz hashimoto.
          Wskazuje na to Twoje samopoczucie, poziomy hormonów
          tarczycy i przysadki mózgowej.
          W/g mnie przechodzisz teraz rzut choroby i dlatego
          tak się czujesz. Napisz jak długo już tak cierpisz.
          • mifune85 Re: Pomocy 16.03.12, 23:23
            hashi-tess napisała:

> Co prawda nie piszesz z jakiego powodu masz niedoczynność
            > tarczycy, ale ja podejrzewam, że masz hashimoto.
            > Wskazuje na to Twoje samopoczucie, poziomy hormonów
            > tarczycy i przysadki mózgowej.
            > W/g mnie przechodzisz teraz rzut choroby i dlatego
            > tak się czujesz.

Podłącze się do wątku i spytam-Co to oznacza rzut choroby w chorobach hasimoto?Skoro wyniki są dobre to skąd złe samopoczucie?
            • hashi-tess Re: Pomocy 17.03.12, 10:13
              na rzut choroby wskazują wysokie poziomy hormonów
              FT4 i FT3 oraz odpowiednio wysoki poziom TSh.
              Takie wartości występują w badaniach autorki wątku.

TU
              jest sporo info n/t

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka