Dodaj do ulubionych

Czy moja tarczyca jest zdrowa?

26.07.12, 14:27
Leczę wtórną niedoczynność kory nadnerczy, kortyzol mam w normie, więc dawka hydrokortyzonu jest ok.

Jakieś pół roku temu miałam TSH na granicy normy. Wyniki z listopada, ze szpitala, bez podanych norm: TSH: 0,244 mU/l; ft4 14,2 pmol/l
W czerwcu miałam TSH: 0,6.
Teraz mam wyniki sprzed trzech dni:
TSH 0,517 (0,27-4,2)
FT4 87.01% [ wynik 1.6, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 48.33% [ wynik 3.16, norma (2 - 4.4)]

Czy mam subkliniczną nadczynność tarczycy? Od trzech tygodni czuję się fatalnie, co drugi dzień mam napady "umierania", drżenia, zawroty, po większej dawce hydrokortyzonu biegunka, kołatania. Czy naprawdę teraz czas na tarczycę?
Jutro idę na USG i zrobić TRab, powtórzę też TSH, podobno spada kilka dni po skoku tyroksyny. Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 16:38
      O nadczynności mówimy gdy oba ft3 i ft4 są ponad normę...w Twoim przypadku tak nie jest...
      Sprawdź czy nie masz anemii, oznacz ferrytynę, TIBC, poziom B12 i na skierowanie od lekarza POZ nie licz.
      • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 17:01
        tak, ale mam dość dużo ft4, a moje tsh dawno nie było w okolicach 1. do tego napady fatalnego samopoczucia z drżeniem, potami, biegunką i znaczne osłabienie od 3 tygodni. szukam przyczyn uncertain
    • hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 16:45
      usg tarczycy wiele by powiedziało.

Przepraszam, że pytam - masz potw. problem z nadnerczami
      przez wielokrotne badania czy tylko przez ten pobyt w szpitalu?
      • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 17:00
        przez dwa razy badanie w przyszpitalnym laboratorium acth + kortyzol i dwa jednodniowe pobyty. za pierwszym razem podejrzenie, za drugim potwierdzenie zmniejszonej rezerwy i diagnoza tzw. dyskretnej wtórnej niedoczynność kory nadnerczy.

jutro idę na usg tarczycy i trab. ten trab faktycznie taki ważny?

do tego zbieram mocz pod kątem guza chromochłonnego, ale w to nie wierzę, bo mam ciśnienie niskie.
    • hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 17:55
      masz wysoki FT4 i w stosunku do niego niski FT3,
      kt. może zabierać Ci przyjmowany kortyzol. Dużą masz jego
      dawkę? Od dawna zażywasz ten specyfik?

ja tam się nie znam, ale podrążyłąbym dalej temat nadnerczy.
      Nie ufaj jednemu medykowi.

TRAB wykluczy lub potwierdzi nadczynność autoimmunologiczną
      tarczycy. Jeśli nie musisz płacić za to badanie,
      to koniecznie je oznacz.
      • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 18:35
        Biorę tylko 10-15 mg dziennie od ponad pół roku. To mała dawka. W zeszłym tygodniu jednak dwa razy wzięłam 30 mg, bo się źle czułam, a dopiero po tej dawce w nocy poczułam się ohydnie. Wybudzenie, zimne poty, biegunka, kołatanie, telepanie. Stąd trop nadczynnościowy.

Ufam każdemu w ograniczonym zakresie. Chętnie poszłabym do innego lekarza, ale baza lekarzy na forum z Warszawy jest mocno ograniczona, z tego co szukałam uncertain Leczę się w Szpitalu Bielańskim, dla osób z Warszawy to miejsce endokrynologicznie polecane uncertain

Za trab muszę płacić, ale i tak zrobię. Wszystko zrobię, żeby czuć się lepiej. Zrobię też jutro usg tarczycy i opiszę tutaj. Dzięki za odzew, tak w ogóle.
        • hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 19:11
          mam trochę info lekarzy amerykańskich n/t
          w języku polskim. Gdybyś chciała, to napisz
          do mnie na gazetowego.
          • hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 20:27
            poszperałam w necie i dowiedziałam się,
            że masz/miałaś braki wit. D.

Czy ją uzupełniłaś/uzupełniasz?
            • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 22:13
              No, nie uzupełniam uncertain Takie to ważne?
              A jeśli chodzi o materiały to chcę - wyślesz na gazetowy adres? Dziękuję.
              • hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 26.07.12, 22:52
                androgienia napisała:

> No, nie uzupełniam uncertain Takie to ważne?

bardzo.
                poczytaj o niedoborach.

> A jeśli chodzi o materiały to chcę - wyślesz na gazetowy adres? Dziękuję

ok
    • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 09:52
      Jestem po USG i chyba nie jest dobrze:

najpierw USG sprzed roku:
      "W dolnej części prawego płata tarczycy widoczny jest otorebkowany, normoechogeniczny guzek o średnicy 0,82 cm. Podobny guzek w dolnej części lewego płata ma średnicę 0,46 cm. Perfuzja tarczycy jest obniżona. Płaty boczne dolnymi biegunami nie schodzą zamostkowo, nie uciskają i nie przemieszczają tchawicy. Wymiary płata prawego: 5,46 cm x 1,62 cm . 2,29 cm, obj 9,72 cm szcześciennego. Wymiary płata lewego: 4,78 cm . 1,53 cm . 1,76 cm, obj 6,15 cm sześciennego. Grubość cieśni do 3,9 mm. Węzły chłonne nie są powiększone"

USG z dzisiaj:
      W badaniu USG tarczyca położona typowo, dwupłatowa, wydłużona, dolnymi biegunami schodzi poniżej linii obojczyków. Wymiary: płat prawy: 14x 18x 65 mm, płąt lewy: 12 x 16 x 69 mm. Cieśń wąska. W miąższu płata prawego kilka rodzajów różnej wielkości torbieli powikłanych, dwa największe średnicy około 9-10 mm, większa wielokomorowa. W mniejszej widoczny uwypuklający się do światła element tkankowy, z widocznym w opcji doppler niewielkim unaczynieniem - konieczna BCIC zmiany. W płacie lewym pojedyncza torbiel prosta 3 mm. Pozostały miąższ tarczycy jednorodny, hyperechogeniczny, o nieco wzmożonym rysunku naczyniowym. Okoliczne węzły chłonne nie powiększone.

Co robić? Czuję się fatalnie.
      • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 12:45
        nikt mi nie odpowiada to sama sobie odpowiem: zapisałam się na biopsję do dr Kubickiego, podobno zna się na rzeczy.
      • hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 14:06
        obj. sprzed roku to 15,87ml.
        Teraz 14,8.

Można przypuszczać, że zmalała, ale nieznacznie.

Biopsja jest polecana.

Myślałaś nad wit. D?

Ona jest naprawdę ważna.
        Idź do rodzinnego po leczenie.
        Nie odkładaj bo takie braki nawet
        przy całodziennej wystawie na słońce
        nie podniosą jej do satysfakcjonującego poziomu.
        • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 14:31
          No dobra, ale co z tym USG? czy to, co tam jest, może być przyczyną mojego fatalnego samopoczucia? Jakieś przedziwne torbiele i to spore?

• hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 15:20
            torbiele i inne guzki mają wpływ na pracę tarczycy co oczywiście
            przekłada się na Twoje samopoczucie. Tarczyca jest zapewne,
            a właściwie na pewno.
            W wynikach hormonów masz niskie FT3 w stosunku do FT4.
            Jestem pewna, że to ono daje Ci tak popalić.
            Musisz poszukać przyczyn jego wysokości.
            Wpływają na nią niedobory
            wit. B12
            ferrytyny
            czyli tzw. niedokrwistość chorób przewlekłych.

No i oczywiście poziom wit. D.

Ciągle o niej piszę bo Ty właściwie jej nie masz.

Obecnie w literaturze medycznej nie jest już nazywana
            witaminą tylko prohormonem.

Jest mi przykro, że tak się czujesz, ale musisz drążyć
            problem nie oglądając się na lekarzy bo nigdy nie dojdziesz
            do zdrowotności. Ja wiem coś o tym, przekonałam się
            na własnej skórze.
            • hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 15:21
              hashi-tess napisała:

> torbiele i inne guzki mają wpływ na pracę tarczycy co oczywiście
              > przekłada się na Twoje samopoczucie. Tarczyca jest zapewne,
              > a właściwie na pewno.

chora.
            • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 15:32
              Ok, ale mam w końcu subkliniczną nadczynność, czy problem z przemianą? Problem z przemianą kojarzy mi się niedoczynnie, a ja mam objawy nadczynności. Oszaleć można.

Jakiś czas temu uzupełniałam żelazo, bo ferrytyny było 30%. Zero poprawy, a ferrytyna skoczyła. B12 i D, jasne, jakiś trop, mogę i to badać i brać, ale na sto procent mi nie pomoże. Ale oczywiście wszystko zbadam i łyknę. WSZYSTKO.

Od trzech tygodni (sic!) czuję się tak, że nie mogę pracować, jestem na zwolnieniu i przeważnie leżę. Masakra. Nawet u psychiatry byłam, żeby udowodnić endo, że nie mam depresji. Nie mam. Czy w XXI wieku człowiek może zdychać na łóżku i nikt nie jest w stanie mu pomóc??
              • hashi-tess Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 15:50
                myślę co ja bym zrobiła na Twoim miejscu.
                Otóż na pewno wykonałabym badania, o kt.
                wcześniej pisałam.
                Zaczęłabym uzupełniać ewentualne braki.
                Gdyby moje samopoczucie dalej kulało
                poszukałabym immunologa i wybrała się do niego
                ze wszystkimi badaniami.

Oczywiście biopsję tarczycy masz zaplanowaną
                i zjawisz się w gabinecie.

Możesz mieć też obajwy nadczynności bo Twoje
                TSH jest dość niskie, a FT4 wysokie.
                • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 16:02
                  > Możesz mieć też obajwy nadczynności bo Twoje
                  > TSH jest dość niskie, a FT4 wysokie.

Czyli co? Czekać, leżąc na kanapie na pogorszenie wyników? Sama wiesz, że każdy endo wyśmieje taką "nadczynność". Na razie "leczę" się w momentach paskudnych persenem i biorę magnez. Czekam aż "umieranie" minie i jestem potem wykończona. I tak dzień za dniem. Szałowo.

Ciekawostka. Moja mama 30 lat temu miała prawie identyczne objawy (sic!) i po dłuższej męczarni wykryto u niej zaburzenia pracy serca. Ja mam ekg i echo wzorowe. Niewykluczone, że miała nieleczoną nadczynność, która w końcu zrujnowała jej serce.
    • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 27.07.12, 19:39
      Wyniki dzisiejsze:
      Cholesterol 221 (120-200)
      TSH 0,420 - spadło od wtorku z 0,517
      TRab 0,48 (0-1,75)
      • pies_z_laki_2 Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 28.07.12, 01:56
        Ja myślę, że wszystkie twoje objawy pochodzą od zniszczonej i niewydolnej tarczycy.
        Moja intuicja podpowiada, że cholesterol, kortyzol i cała gospodarka hormonalna wróci do plus-minus norm, kiedy dojdziesz do ładu z tarczycą.

Na nadczynność to mi nie wygląda, raczej wręcz przeciwnie, mimo relatywnie niskiego tsh. Czy badałaś przeciwciała atpo i atg?

Przysadkę masz w porządku? Jakie masz wyniki badań ze szpitala?

Na guzkach się nie znam sad
        • androgienia Re: Czy moja tarczyca jest zdrowa? 28.07.12, 09:19
          atpo i atg badałam rok temu, są niskie.
          Przysadkowo właśnie ACTH dołuje, kortyzol jeszcze w normie. pozostałe przysadkowe hormony są ok, poza - raz - TSH w okolicach 0,2 gdzieś w listopadzie. Potem pół roku czułam się ok. Badam się od czerwca i TSH jakby sukcesywnie w tym roku coraz niższe: w czerwcu ok. 0,6 a teraz 0,5 i wczoraj 0,4.
          W rezonansie przysadki torbiel nieaktywna hormonalnie. Może ona coś robi, ale niby co?
          Jak mam dojść do ładu z tarczycą i co jest w moim przypadku ładem? Chyba tego wszystkiego nie ogarniam uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka