Dodaj do ulubionych

Wyniki badań 26.09.12

28.09.12, 10:20
Witam. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi poniższych wyników, ponieważ sytuacja wygląda tak, że 2 lata temu chodziłam do pani ginekolog, która miała poglądy na życie z średniowiecza i która chyba kompletnie nie wiedziała, co robi - wysłała mnie pewnego dnia, ot tak, na badanie TSH i wyszło ok. 4,2. Oczywiście ona to zbagatelizowała, ja myślałam naiwnie, że jest ok. Aż do teraz, kiedy zmieniłam panią ginekolog, która zaniepokoiła się wywiadem ze mną i tym wynikiem. Więc przeprowadziła serię badań. Oto one:

Anty-TPO 57.48 IU/mL (0.00-5.61)

Prolaktyna 21.54 ng/mL (5.18-26.53)
Testosteron 0.71 ng/mL (0.09-1.30)
TSH 3.0971 uIU/mL (0.3500-4.4.9400)

Dodatkowo:
Glukoza 73 mg/dl (60-110)
Cholesterol całkowity 159 mg/dl (max. 200)
Morfologia - tu raczej wszystkie wyniki pośrodku skali

Czy takie wyniki mogą sugerować jakieś zburzenia tarczycy? Dodam, że pani doktor od razu zwróciła mi uwagę, że jestem strasznie blada... Do tego mam takie objawy, jak senność, łamliwość paznokci, trudności w koncentracji, przytyłam 7kg w ciągu 1,5 miesięca, itp.
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki badań 26.09.12 29.09.12, 09:35
      Pewnie nie przytyłaś, a raczej spuchłaś...
      Blada możesz być z powodu anemii.
      Senność i byle jaka koncentracja, to objawy jak najbardziej tarczycowe.
      Prolaktyna podniesiona to też objaw szwankującej tarczycy.
      Zerknij tu www.chorobytarczycy.eu/test#0 czy nic więcej nie znajdziesz, na co do tej pory mogłaś nie zwracać uwagi...

Tak, masz problem z tarczycą i warto sprawdzić jaki dokładnie to jest problem.
      Zapewne jest to niedoczynność (podwyższone tsh) na tle autoimmunologicznym (podniesione atpo).

Sugerowałabym wizytę u endokrynologa, ale wcześniej warto zrobić usg tarczycy (pilnuj żeby w opisie była podana wielkość / objętość tarczycy i sprawdzone okoliczne węzły chłonne). Zaraz potem zrób z jednego pobrania krwi tzw. trójkę tarczycową czyli tsh, fT4 i fT3, do tego ferrytynę (nie żelazo, a ferrytynę!) wit. B12.

Mozesz zrobić też inne p.ciała atg, ale jeśli są drogie, to poczekaj z badaniem p.ciał do wizyty u endo prawdopodobnie dostaniesz na nie skierowanie, a nie jest to pilne, bo już jedne p.ciała zrobiłaś i widać, ze coś jest nie tak, tyle, że do kompletnej diagnozy warto zrobić oba rodzaje. No i pełna morfologia z jonogramem, ale to też nie jest teraz pilne.

Jeszcze jedno, prolaktyna sama spadnie po wdrożeniu leczenia tarczycy, nie trzeba jej zbijać proszkami smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka