Dodaj do ulubionych

TSH<0,0025 FT4 i FT3 po 165% ?

28.10.12, 21:53
Podczytuję od jakiegoś czasu forum z powodu niedoczynności w rodzinie, a teraz sama mam problem i proszę o interpretację i inne cenne informacje (do lekarza idę we wtorek, ale chciałabym już jakoś "rozgryźć" temat).
W czerwcu robiłam badania i TSH wyszło mi 1,31 przy normie 0,35 - 4,94m
Od kilku m-cy mam lekko podwyższony puls, schudłam kilka kg, jestem bardzo ospała (jakby mnie ktoś z prądu odłączył), czuję wewnętrzny niepokój.
Zrobiłam badania i wyszło
TSH <0,0025 norma 0,35 - 4,94
FT4 1,99 norma 0,70 - 1,48 165,38%
FT3 5,01 norma 1,71 - 3,71 165,00%
anty TPO 2,77 norma 5,61
anty TG 3,26 norma 4,11

I teraz pytanie - skąd taka nadczynność w tak krótkim czasie?
Co oznaczają takie poziomy p-ciał - czy wykluczają wszelakie autoimmunologiczne przyczyny?
Czy w sumie niewielkie objawy mogą coś sugerować?

We wtorek będę miała USG, więc dowiem się więcej, ale jeżeli ktoś coś może zasugerować - proszę.
Obserwuj wątek
    • asiupka Re: TSH<0,0025 FT4 i FT3 po 165% ? 29.10.12, 08:13
      Zrób jeszcze przeciwciała przeciw receptorowi hormonu tyreotropowego TRAb.
      • elizabeta1972 Re: TSH<0,0025 FT4 i FT3 po 165% ? 31.10.12, 11:18
        TRAb zrobione czekam na wyniki.
        Wczorja na usg nic nie wyszło - tarczyca w normie - jedynie jakieś zacienienia minimalne - poza tym nie ma nic, żadnego powiększenia, guzków, niczego...
        Dostałam metizol w innym dawkowaniu niż zwykle się stosuje czyli 3 dni dwa razy po pół tabletki, potem 5 dni dwa razy po jednej, a potem przez 4 -5 tygodni 2 x 2 tabletki (do kolejnej wizyty). Po tych 4-6 tyg ponowne badanie FT3 i 4..
        A co jeżeli TRAb wyjdzie ok? Gdzie szukać przyczyn? Czy mogą być jakieś pozatarczycowe przyczyny, które spowodowały wyrzut hormonów?
        Mam niejednoznaczne objawy - np jest mi zimno, a nie gorąco, jestem ogromnie senna a nie pobudzona. Z objawów nadczynności ma jedynie podwyższone tętno, ale niezbyt dużo, czasami jest mi duszno, no i schudłam, jestem zmęczona.
        Robić jakieś inne badania?
        Łykać w ciemno metizol?
        • kaj-ma Re: TSH<0,0025 FT4 i FT3 po 165% ? 02.11.12, 14:25
          Może ostatnio brałas jakieś leki antydepresyjne, które tez mogą powodować rozrzut hormonów
          • elizabeta1972 Re: TSH<0,0025 FT4 i FT3 po 165% ? 05.11.12, 11:55
            Lekarz tez się mnie pytał, czy ostatnio czegoś nie brałam, choćby kropli do oczu czy też nie miałam rtg z kontrastem... A ja do tej pory egzemplarz bezlekowy, niechorujący. Antybiotyk ostatni raz brałam 15 lat temu. Nie choruję, a jeżeli już to niewinne przeziębienie, na które wystarczą dwie aspiryny. Jedynie magnez przyjmuję.
        • hashi-tess Re: TSH<0,0025 FT4 i FT3 po 165% ? 09.11.12, 23:11
          czy radiolog powiedział Ci jaką tarczyca ma objętość?
    • elizabeta1972 TRAb <0,2 09.11.12, 15:46
      Mam wyniki TRAb - poniżej 0,2, a więc GB wykluczony. Poziom FT4 i 3 tydzień temu ok. 138%, a więc spadają. TSH na razie nie robiłam, bo wiadomo reaguje z opóźnieniem.
      Leków nie zaczęłam na razie brać, bo czekałam na wyniki TRAb.
      I co teraz robić?
      Czuję się znakomicie - aktualnie żadnych objawów sugerujących nadczynność (nawet przytyłam 2 kg). Ciśnienie 100-120/68-80, puls w spoczynku 66-70,a podczas zwykłej aktywności (komputer, gotowanie etc.) ok. 80-88.
      Jakieś sugestie? Pojęcia nie ma co teraz zrobić?
      • kratkawpaski Re: TRAb <0,2 09.11.12, 16:50
        Chyba najlepiej nic nie robić...smile. Czujesz się dobrze, hormony spadają, więc obserwować i powtórzyć badania za jakiś miesiąc. Badań pilnuj, bo te "zaciemnienia", które widać w obrazie USG, to pewnie obszary obniżonej echogeniczności, która w Hashimoto jest standardem (w Basedowie zresztą też, ale to już masz wykluczone). Chodzi o to, żebyś się nie wpakowała w solidną niedoczynność, bo ona może, choć nie musi, przyjść bardzo szybko, wiec warto trzymać rękę na pulsie.
        • elizabeta1972 Re: TRAb <0,2 09.11.12, 20:13
          Dzięki za ten trop - poczytałam więcej i jestem już mądrzejsza o wiedzę, że niedoczynność jest bardzo często poprzedzona przez chwilową nadczynność... Zatem poczekam jeszcze 2-3 tygodnie i zrobię ponownie badania.
          Robiłam już anty-TPO i anty-TG (3 tygodnie temu) i wyszły ok - czy to wyklucza Hashimoto definitywnie czy niekoniecznie?
          • kratkawpaski Re: TRAb <0,2 09.11.12, 20:56
            Niestety niekoniecznie (poszukaj na forum informacji o nieszczęśnikach z Hashi bez przeciwciał). Czasem do rozpoznania Hashi wystarczy już samo USG, a Twoje już w tej chwili może sugerować, że z tarczycą coś się zaczyna dziać, więc tym bardziej trzeba sytuację pilnie obserwować. I nie stracić czujności nawet, jeśli teraz hormony wrócą same do normy, a samopoczucie nadal będzie ok. Bo po pierwszych rzutach choroby, skutki lubią się pojawiać z opóźnieniem. Ale generalnie się jakoś strasznie nie przejmuj, bo nieleczona tarczyca Cię jeszcze nie "zjadła" (a nie wszyscy mają tyle szczęścia), co najwyżej tylko "nadgryzła". Wiedząc, na co zwracać uwagę, możesz się jej "odgryźć"smile.
    • elizabeta1972 nowe wyniki - co dalej? 30.11.12, 12:33
      Zrobiłam kolejne badania.
      TSH 2,651 norma 0,35 - 4,94
      FT3 3,23 76%
      FT4 1,05 44,87%

Jak je zinterpretować? Czy takie TSH i poziomy hormonów są nadal ok, czy już wymagają suplementacji?
      Czuję się nadal dobrze. Przytyłam do swej wyjściowej wagi. Nie obserwuję niczego niepokojącego.
      Co robić? Iść do lekarza? Czekać spokojnie?
      • kratkawpaski Re: nowe wyniki - co dalej? 30.11.12, 15:49
        Teraz iść spokojnie do lekarzasmile.

Hormony szybko Ci spadły, a TSH już teraz zaczyna być za wysokie (1972 w Twoim nicku to jakaś wskazówka co do Twojego wieku?). Przy obecnym poziomie hormonów możesz jeszcze czuć się dobrze, bo tragiczne nie są, ale szybko rosnące TSH wyraźnie mówi o tym, że tarczyca sobie nie bardzo radzi i przysadka coraz mocniej musi ją mobilizować do pracy. Teraz przydałoby Ci się włączenie suplementacji T4 w niewielkiej dawce i dalsza obserwacja, czy to wystarczy i na jak długo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka