Dodaj do ulubionych

Bicia gorąca

28.11.12, 14:50
Witam Jestem tu nowy i niby młody ale tego nie czuję od dawna mam straszne bicia gorąca które powodują u mnie wzmożone pocenie się co jest przykre i denerwujące
mam 20 lat moje wyniki to
TSH 3 GEN 2.19
fT3 3.27
fT4 1.05
chciał bym żeby ktoś skomentował te wyniki czy dobre czy złe ?
a druga rzecz byłem na nich na czczo czy to coś zmienia ?
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Bicia gorąca 28.11.12, 17:16
      By można było coś powiedzieć to podaj normy do wyników.
      • drapichrust1992 Re: Bicia gorąca 29.11.12, 14:35
        devilyn napisała:

> By można było coś powiedzieć to podaj normy do wyników.
        >
        TSH 2.19 Z.REF O.27-4.20
        fT3 3.27 Z.REF 2.50-4.30
        fT4 1.05 Z.REF 0.93-1.70

OGÓLNIE POWIEM OD RAZU O CO CHODZI BYŁEM MŁODY BYŁEM SZPRYCOWANY omnadren 250 I WYDAJE SIĘ ŻE MAM TO OD TEGO bo od tamtego czasu minęło już parę lat ale nie minęło uczucie gorąca i nad potliwość doszły bóle stawów ale nie stwierdzono u mnie żadnych zmian w stawach chciał bym spróbować przynajmniej jakiś eksperyment jakieś tabletki czy coś bo żaden znachor mi na razie nie pomógł wiem że to kijowa sprawa ale unie możliwi to pracę a bez pracy to żyć się nie da
        • pies_z_laki_2 Re: Bicia gorąca 30.11.12, 11:32
          Ale dlaczego "byłeś szprycowany omnadren 250"?
          Sam się szprycowałeś, czy ktoś cię szprycował?

No i nie cykaj tak po szczególiku, po kropelce, tylko napisz od razu co wiesz na temat, będzie łatwiej cokolwiek wymyślić...
          • drapichrust1992 Re: Bicia gorąca 30.11.12, 13:34
            pies_z_laki_2 napisała:

> Ale dlaczego "byłeś szprycowany omnadren 250"?
            > Sam się szprycowałeś, czy ktoś cię szprycował?
            >
            > No i nie cykaj tak po szczególiku, po kropelce, tylko napisz od razu co wiesz n
            > a temat, będzie łatwiej cokolwiek wymyślić...

OPOWIEM CAŁĄ HISTORIE
            mam problem od 7 lat borykam się z bólem kolan(nóg) gdy pierwszy raz byłem u ortopedy w wieku 13 lat musiałem zakończyć edukację w szkole sportowej bo stwierdził u mnie martwice w tedy powiedział mi że 21 lat i będę jeździł na wózku na razie tego nie pod warzam bo czuję się coraz gorzej
            oczywiście wtedy za kazał mi jeździć na rolkach itp po tylu latach męki z kolanami doszedł ból kręgosłupa.teraz aktualnie nie podejmuję nawet pracy bo się nie opłaca bo po paru dniach i tak wezmę l4 i mnie wyrzucą . mam teraz 20 lat rok temu zacząłem chodzić po lekarzach pierwszy był ortopeda który bez diagnozy za czą wbijać zaszczyki syncrom coś takiego dostałem ich 5 3 do lewego i 2 do prawego następnie stwierdziłem że czuję się jeszcze gorzej i poszedłem prywatnie zrobiono mi zdjęcia kręgosłupa i kolan i ortopeda stwierdził że to nie kolana są winne tylko kręgosłup ale on mi nie pomoże bo lepiej żeby mnie neurolog zobaczył neurolog mnie zbadał brak jakiś czuć na stopie ale dał skierowanie do szpitala w szpitalu nie było miejsc więc mnie tylko zbadali i puścili do domu powiedzieli że nie ma miejsc i mam dzwonić po 2 tygodniach dzwonienia dzień w dzień nic się nie zmieniło wróciłem do lekarza rejonowego on zalecił badania na przeciw ciała zrobiłem mam zawyżone limfocyt a za mało płytek krwi nie wiem co dalej robić ZROBIŁEM badania tsh ft3 ft4 bo wyczytałem że tarczyca ma podobne objawy jak u mnie
    • pies_z_laki_2 Re: Bicia gorąca 29.11.12, 12:44
      Tak, badania na czczo (bez łyknięcia jakichś leków, jeśli je bierzesz) są miarodajne, bo na ogół są robione rano. Poczytaj tu:
      - dolinabiotechnologiczna.pl/nowosci/bledy-przedanalityczne/

Dlaczego należy przyjść do laboratorium rano?

Niektóre hormony, to jest: TSH, kortyzol, progesteron, prolaktyna, estradiol, testosteron, wykazują wahania dobowe, przy czym hormony płciowe dodatkowo są wydzielane pulsacyjnie. Doskonałym przykładem istotności różnic w uzyskanych rezultatach jest analiza stężenia TSH. Przy granicy decyzyjności 4mlU/ml, gdzie wszystkie wartości powyżej wymienionej mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy i prawdopodobnie będą decydować o podjętym leczeniu, nie można pozwolić sobie na błąd. Przykładowo ten sam pacjent w godzinach porannych może uzyskać wyniki TSH około 5mIU/ml podczas gdy wykonanie badania w godzinach południowych, gdy poziom TSH we krwi spada, skutkuje otrzymaniem wyniku około 2mIU/ml, co jest wartością prawidłową. Jakie zatem są rezultaty nieprzestrzegania właściwego czasu pobrania krwi do badań w tym przypadku? Jeżeli pacjentowi pobierzemy krew o godzinie 12, prawdopodobnie uzyska on wynik TSH w zakresach referencyjnych i właściwe leczenie nie zostanie podjęte mimo istniejącej niedoczynności.

Istnieje oczywiście szereg zachowań zapobiegających wyżej wymienionemu zjawisku. Jednym z nich jest zaniechanie pobierania krwi w godzinach późniejszych niż poranne. W nagłych przypadkach, kiedy oznaczenie danego parametru jest niezbędne, należy opatrzyć wynik odpowiednim komentarzem, co pozwoli lekarzowi właściwie go zinterpretować.

Pora pobrania krwi do badań wpływa także na zmienność stężenia glukozy, bilirubiny, elektrolitów, żelaza. Istotną rolę w tej materii odgrywa dieta. W przypadku stężenia żelaza wahania dobowe mogą sięgać nawet 20-30%, co znacząco wpływa na jakość wyniku. U 72% osób najwyższe stężenie żelaza uzyskujemy o godzinie 8 rano.

Ciekawe zmiany plasują się także na poziomie komórkowym. Okazuje się, że jedno z podstawowych badań jakim jest morfologia krwi, wykazuje różnice w zależności od czasu pobrania krwi. Po przebudzeniu poziom erytrocytów, limfocytów i eozynofili intensywnie się obniża. Przykładowo, gdy krew zostanie pobrana o godzinie 7 możemy uzyskać wynik krwinek czerwonych rzędu 5,2 mln/mm3 podczas gdy o godzinie 16 wartość ta spada do 4,9 mln/mm3.

Czy jestem na czczo?

Wiele błędów przedanalitycznych związanych jest z niewłaściwym rozumieniem przez pacjenta frazy „być na czczo”. Określenie to oznacza, że krew należy pobrać po 12 godzinach od ostatniego posiłku. Takie postępowanie pozwala uniknąć błędnej interpretacji wyników badań laboratoryjnych. Procentowa zmiana parametrów po standardowym 700 kcal posiłku to 15-20% wzrost w przypadku trójglicerydów, aminotransferazy asparaginianowej, bilirubiny, fosforanów, glukozy, 3-10 % wzrost dla aminotransferzay alaninowej, potasu, kwasu moczowego, mocznika, białka, albuminy, wapnia, sodu i cholesterolu oraz kilkuprocentowy spadek dehydrogenazy mleczanowej.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka