Dodaj do ulubionych

Czy zrobić biopsję?

21.04.13, 20:27
Mam ogólnie małą tarczycę, w poprzednim usg wyniki były następujące :
"prawy płat 9x10x19mm w jego obrębie hypoechogeniczne guzki śr 2mm i drobne zwapnienia
lewy płat 9x8x22mm jednorodny powiększony węzeł chłonny szyjny lewy - 6mm o wyglądzie odczynowym." Usg z marca 2012

aktualne usg :
"pp1,01x0,81x2,7; lp 1,03x0,72x2,9
opis : gruczoł tarczycowy mały o niejednorodnej obniżonej echogeniczności. W obu płatach obszary hypoechogeniczne oraz heperechogeniczne pasma tkanki łączne. W PP dwie hypoechogeniczne torbielki o śr 3mm. Unaczynienie gruczołu umiarkowane. Węzły niepowiększone. Obraz USG sugeruje proces autoimmunologiczny w tarczycy"

Nie wiem czy tarczyca mogła mi urosnąć, czy po prostu są jakieś drobne błędy w pomiarach, ale nie znam się, czy ktoś może mi opisać czy pogorszył się stan mojej tarczycy czy polepszył, czy bez zmian? Mój endo nie ogarnia za bardzo tematu, a ten u którego robiłam to badanie jest strasznie drogi i nie stac mnie na systematyczne chodzenie do niego, jedynie co powiedziala ze bardzo jej sie nie podoba moja tarczyca.

Czy z tych guzków mogły się zrobić torbiele?

Zastanawiam sie nad tymi torbielami czy nie powinnam mieć zrobionej biopsji. W historii mojej rodziny było sporo chorób nowotworowych (min. moja Mama zmarła na raka)
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka