Kto bierze/brał - jakie macie doświadczenia, obserwacje?
Całkiem świeże - z maja 2013:
www.aotm.gov.pl/bip/assets/files/zlecenia_mz/2013/061/REK/RP_56_2013_AL_thybon.pdf
Tu najsmaczniejszy kąsek:
"Prezes Agencji, przychylając się do stanowiska Rady Przejrzystości, uważa,że dostępne dowody naukowe uzasadniające stosowanie liotyroniny (L-T3) w leczeniu niedoczynności
gruczołu tarczowego są niewystarczające. Światowe wytyczne zalecają w terapii niedoczynności tarczycy stosowanie lewoskrętnej tyroksyny, która uznawana jest za lek
z wyboru. Ponadto eksperci kliniczni podkreślają w swoich opiniach brak zasadności finansowania przedmiotowej technologii, z uwagi na niewielki odsetek (poniżej 1%)
chorych z niedoborami dejodynaz jodotyroninowych, u których zastosowanie liotyronininy pozwala na lepsze wyrównanie czynności gruczołu tarczowego. Dodatkowo jeden z ekspertów
uważa, że umożliwienie finansowania liotyroniny mogłoby błędnie sugerować lekarzom, że
problem występuje częściej i liotyroninę można podawać pacjentom, u których występują choćby drobne trudności w wyrównaniu niedoczynności tarczycy. Mając na uwadze powyższe oraz fakt, że preparaty lewotyroksyny są w Polsce powszechnie dostępne i finansowane ze środków publicznych , finansowanie przedmiotowej technologii nie jest zasadne."
I jeszcze coś do śmiechu albo płaczu albo i jedno i drugie:
"W dyskusji autorzy stwierdzają, iż długotrwałe stosowanie L-T3 wyłącznie do leczenia niedoczynności tarczycy nie może być rekomendowane w warunkach klinicznych
, ponieważ zalecana dawka (trzy razy na dobę) może wpływać na niestosowanie się pacjentów do schematu leczenia."
Także moi drodzy, moje drogie - niestety uniemożliwia się prawidłowe leczenie osób z niedoczynnością mających problem z konwersją T4 w T3 bo jest nas tak mało, że nie warto się nami przejmować a jednocześnie uznaje się nas za osoby upośledzone umysłowo, które nie są w stanie ogarnąć umysłem i ciałem konieczności łyknięcia tabletki 3 razy dziennie.
Mnie jako osobę, która ze wszystkich sił stara się uzupełnić niedobory i poprawić konwersję poprzez łykanie znacznie większej ilości tabletek niż 3 szt. dziennie powyższe powaliło na łopatki!!