Dodaj do ulubionych

wyniki - prośba o interpretację

10.02.14, 23:27
obecne wyniki (Euthyrox 75) - dawkę przyjmuję od 35 dni
TSH 1,550 (0,270-4,200)
FT3 5,57 (3,1-6,8)
FT4 20,41 (12,00-22,00)

po przeliczeniu z kalkulatora:
FT4 84.10% [wynik 20.41, norma (12 - 22)]
FT3 66.76% [wynik 5.57, norma (3.1 - 6.8)]

niedoczynność wykryta 2 lata temu podczas ciąży, wtedy wyniki:
anty-TPO 13,77 (norm.do 34)
anty-TG <10,00 (norm.do 115)

ostatnie usg tarczycy pół roku po porodzie (plat prawy 13x16x44mm- 4,6cm3, płat lewy: 15x14x41mm - 4,3cm3, w grzbietowej części płata obszar o obniżonej echogenności ok. 7x10x12mm, poza tym tarczyca normoechowa

czy moje obecne wyniki można uznać za dobre?
co to jest dokładnie ten obszar o obniżonej echogenności?

dziękuję
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: wyniki - prośba o interpretację 12.02.14, 18:08
      Objętość całej tarczycy: 8.8 ml a więc pomniejszona (n 13-18)
      1) Od jak dawna bierzesz tyroksynę?
      2) czy te wyniki robiłaś na czczo, czyli bez hormonu rano?

Jeżeli na czczo, to wyniki są dosyć dobre, może trochę niskie Ft3 w stosunku do Ft4, ale tragedii nie ma smile
      > FT3 66.76%
      > FT4 84.10%
      Obniżona echogenność czy też echogeniczność jest typowym objawem niedoczynnej tarczycy w przebiegu Hashimoto. którą masz smile

Na Twoim miejscu sprawdziłabym:
      ferrytynę
      B12
      D3
      A jak Ty się czujesz z takimi wynikami? Zrobiłaś test? Dobry miernik:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 13.02.14, 22:52
        > 1) Od jak dawna bierzesz tyroksynę?
        Odkąd została wykryta niedoczynność w ciąży, wtedy bardzo pilnowałam brania, po porodzie różnie bywało, problemem było nieregularne zażywanie hormonu, albo nie na czczo bo zapomniałam itd, jak to przy małym dziecku.
        > 2) czy te wyniki robiłaś na czczo, czyli bez hormonu rano?
        Wyniki zrobione o 10:30, o 6 wzięłam tabletkę. Podczas wielu wizyt NIGDY endokrynolog nie wspomniała że mam nie brać rano przed badaniem, a to ma aż takie znaczenie???

> Obniżona echogenność czy też echogeniczność jest typowym objawem niedoczynnej t
        > arczycy w przebiegu Hashimoto. którą masz smile
        Czyli jednak ten wynik przeciwciał wskazuje na Hashimoto???
        To endokrynolog wykluczyła od razu po przeczytaniu wyników na obecność przeciwciał (w normie), co wskazuje na Hashi???

> Na Twoim miejscu sprawdziłabym:
        > ferrytynę
        > B12
        > D3
        chyba będę musiała to skontrolować, lekarz nigdy nie zalecał.
        I tu też pytanie, czy na to można wziąć skierowanie u rodzinnego? Bo z tego co się orientowałam to te badania kosztują bardzo dużo, np w diagnostyce. Ile płacicie za nie?

> A jak Ty się czujesz z takimi wynikami? Zrobiłaś test? Dobry miernik:
        > www.chorobytarczycy.eu/test#0
        Zrobiłam i wyszło, że sucha i szorstka skóra, problem z utrzymaniem stałego poziomu energii w ciągu dnia, tycie, no i niedoczynność zdiagnozowana w rodzinie.
        • muktprega1 Re: wyniki - prośba o interpretację 14.02.14, 09:08
          Czyli lekarz nie postawił Ci diagnozy? Nie nazwał choroby?
          Hashimoto ujawnia się często po ciąży jako niedoczynność często z przeciwciałami, u niektórych przechodzi samoistnie a u niektórych rozwija się w aktywną Hashimoto smile
          Bardzo ważne jest żebyś brała tyroksynę regularnie, ja nastawiam sobie komórkę na 5.00 Łykam i dalej śpię smile

> Wyniki zrobione o 10:30, o 6 wzięłam tabletkę.

No ładnie, wyniki zawsze robimy przed łyknięciem tabletki (ja łykam w labie tuż po...) wyniki są niewiarygodne, pokazują jak wchłonęłaś sztuczną tyroksynę.

Masz pomniejszoną tarczycę - coś musiało Ci ją "zjeść", przeciwciała raz są, raz ich nie ma smile

Czy wypisze Ci skierowania na te badania, to nie wiem, różnie to bywa, ja robię za własne pieniądze, bo nawet wynik poniżej normy u mnie wit D3 - 9 (n>30) nie zobligował lekarza do sprawdzenia wyników po suplementacji sad u mnie ok 48 zł
        • pies_z_laki_2 Re: wyniki - prośba o interpretację 17.02.14, 12:21
          > 2) czy te wyniki robiłaś na czczo, czyli bez hormonu rano?
          Wyniki zrobione o 10:30, o 6 wzięłam tabletkę. Podczas wielu wizyt NIGDY endokrynolog nie wspomniała że mam nie brać rano przed badaniem, a to ma aż takie znaczenie???

Czyli w badaniu masz wynik fT4 podniesiony nie wiadomo dokładnie o ile, bo nie znasz tempa wchłaniania tabletki. To zależy od ph w żoładku, od tego co zjadłaś / piłaś przed czy po tabletce (różne zaburzenia), od niskiej temperatury otoczenia i trybu życia / wysiłku (zwiększa zapotrzebowanie / zużycie), od diety (aminokwasy, jod, tłuszcze, minerały i witaminy), niedobory (witaminy, mikroelementy), a pewnie i mnóstwa innych powodów....

Co więcej - tsh ma wahania dobowe i nie jest obojętne o której godzinie się je bada... A jak porównać później kilka wyników, jeśli jeden zrobiony o 6, inny o 10,30?

Dlatego światli endo zalecają badania zawsze o zbliżonej porze (rano) i zawsze przed przyjęciem leków, w tym tyroksyny.
          • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 17.02.14, 12:48
            Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Chyba jednak zrobię jeszcze raz przeciwciała, bo może to jednak jest na podłożu autoimmunologicznym (?)
            Zrobię też zalecane przez Was badania Vit. D, Ferrytyna.

I poszukam porządnego endo.
            • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 01.08.14, 23:57
              Witam ponownie
              wielka prośba o pomoc w interpretacji kolejnych wyników

Przyjmuję Euthyrox 88 (od 50 dni) zmieniona przez endo na poprzedniej wizycie.
              Wczorajsze wyniki (bez tabl rano):

TSH 0,333 (norma 0,27 - 4,2)
              FT4 1,28 (norma 0,93 - 1,7)
              FT3 2,99 (norma 2,2 - 4,4)

z kalkulatora:
              FT4 45.45% [wynik 1.28, norma (0.93 - 1.7)]
              FT3 35.91% [wynik 2.99, norma (2.2 - 4.4)]

anty TPO 19 (norma <34)
              anty TG 10,53 (norma 10-115)

Ferrytyna 31,3 (norma 13-150)
              Witamina D (25-OH) total 30,7 (norma 30,0-80)

wszystkie oprócz TSH badania robiłam na własną rękę, lekarz zleca tylko TSH (...)

Proszę pomóżcie, czy dawka euthyroxu jest wystarczająca?
              Na co wskazują takie miana przeciwciał?
              Pewnie powinnam powtórzyć USG?
              Co z suplementacją wit. D i żelaza?
              Zależy mi na wyrównaniu tej tarczycy bardzo, bo starania o ciążę trwają już pół roku i zaczynam się obawiać, że to może być przyczyna. Pierwsza ciąża w drugim cyklu starań.

• pies_z_laki_2 Re: wyniki - prośba o interpretację 02.08.14, 11:04
                Poprawiłabym poziom żelaza, bo ferrytyna taka sobie, a to ma wpływ na konwersję T4 do T3.
                No i fT4 też niezbyt wysokie, podniosłabym dawkę o okruszek, 12,5 na początek.
                Tsh bardzo ładne, następnym razem zrób tylko wolne hormony i niech się endo gimnastykuje big_grin
                • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 02.08.14, 11:58
                  Dziękuję, czy suplementację wit.D sobie odpuścić?
                  • pies_z_laki_2 Re: wyniki - prośba o interpretację 03.08.14, 12:59
                    Masz D3 ok. 30, czyli nie za wysoko, ale i nie za nisko.
                    Mamy piękne lato, więc może zrób przerwę i zacznij znowu od jesieni?
                    Nie wiem, czy badanie robiłaś w czasie łykania D3? Jeśli tak, to łykaj dalej, bo jak przestaniesz, to poziom mimo słonecznego lata spadnie, bo Hashimotkowe niedobry D3 nie biorą się z niedoboru wystawiania się na słońce, tylko z kiepskiego przetwarzania promieni na witaminę D / kiepskiego korzystania z wit. D w tkankach.
                    • muktprega1 Re: wyniki - prośba o interpretację 04.08.14, 09:32
                      Ja jednak D3 podniosłabym, chce się starać o ciążę, a wynik 30 to za mało i z mojego doświadczenia wiem, ze nie uzupełni go słońce, może u zdrowych tak, ale u nas mizernie.

Poniżej sam piesek napisał fajny post o D3:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,140811062,151597911,Dzieki_piesku.html
                      • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 04.08.14, 13:24
                        No tak, ja witaminy D nie suplementowałam wcześniej i to pierwsze badanie jakie wykonałam. Teraz wszyscy maja niedobory. Jaką dzienną dawkę proponujecie?
              • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 27.09.14, 23:12
                Kolejne wyniki. Tym razem kontrolnie TSH, FT3 i FT4,
                aktualnie Euthyrox 100

TSH 0,26 (0,27-4,2)
                FT3 3,24 (2,0-4,4)
                FT4 1,35 (0,93-1,7)

z kalkulatora
                FT3 51,67%
                FT4 54,55%

zastanawiam się czy zmodyfikować dawkę i wrócić do 88?
                • muktprega1 Re: wyniki - prośba o interpretację 28.09.14, 08:43
                  > TSH 0,26 (0,27-4,2)
                  > FT3 3,24 (2,0-4,4)
                  > FT4 1,35 (0,93-1,7)
                  >
                  > z kalkulatora
                  > FT3 51,67%
                  > FT4 54,55%
                  >
                  > zastanawiam się czy zmodyfikować dawkę i wrócić do 88?

ale dlaczego?? Masz bardzo ładne wyniki, normalnie najlepiej się czujemy powyżej 60%, więc nie rozumiem dlaczego? Jak się czujesz??
                  • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 28.09.14, 09:06
                    Jakiejś baaardzo dużej różnicy nie odczuwam, ale może to kwestia natłoku pracy (=notoryczne zmęczenie).
                    Zastanawiam się nad tym TSH, że za niskie, może niepotrzebnie zrobiłam wink
                    Zostanę przy 100, na następną wizytę dopiero będę się umawiać.

Co do suplementacji wit. D, biorę 6 kropel Vigantolu (=3000j.m.) chyba najbardziej ekonomiczna wersja 6zł za 10 ml (20.000j.m./1mg).
                    • muktprega1 Re: wyniki - prośba o interpretację 29.09.14, 09:05
                      Jeśli chodzi o D3 brałabym 5000 jednostek przez 3 m-ce a potem przeszła na 3000 (pamietasz, że rok , półtora uzupełnia się D3 a potem na dobrym poziomie dawka podtrzymująca - 2000?)
                      Ferrytyna 31,3 (norma 13-150)
                      Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]
                      • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 30.09.14, 08:40
                        dziękuję
                        • famidyna Re: wyniki - prośba o interpretację 03.11.15, 23:37
                          Witajcie

zwracam się do Was z pomocą w interpretacji wyników

wyniki lipiec [dawka 125]
                          TSH 0,06 (027-4,2)
                          FT3 3,79 (2,0-4,40)
                          FT4 1,73 (0,93-1,7)
                          anty-TPO 22 (0-34)
                          anty-TG 17,38 (0-115)

dodatkowo zrobiłam wtedy:
                          B12 330,5 (191-663)
                          Ferrytyna 37 (13-150)
                          D3 25(OH) 25,3 (30-80)
                          Wapń całkowity 2,55 (2,09-2,54)
                          Fosfor 3,5 (2,7-4,5)
                          Magnez 0,88 (0,66-1,07)
                          Parathormon 20,3 (15-65)

badań sporo, ale miałam taki pakiet, przestraszyłam się, że to TSH takie niskie i
                          wtedy dawkę Ethyroxu obniżyłam do 112
                          nie bralam D3 od tamtej pory (lato, zaczęłam brać dopiero w połowie października 2000j.m./dzień), ani żelaza. Czułam się dobrze, ale obniżyłam dawkę do 112, bo bałam się że wpadnę w nadczynność...

dzisiejsze wyniki:
                          TSH 0,05 (0,270-4,2)
                          FT3 5,33 (3,1-6,8) 60,27%
                          FT4 21,43 (12-22) 94,3%

Samopoczucie dobre, chociaż czasem dokucza senność i uczucie zimna. Skóra się poprawiła, mam więcej energii. Waga nie spada, ale też nie odchudzam się specjalnie.
                          Niepokoi mnie to bardzo niskie TSH i zastanawiam się nad następnym obniżeniem dawki do 100???

Czy moje wyniki są dobre?
                          Czy żelazo i D3 powinnam brać?
                          • muktprega1 Re: wyniki - prośba o interpretację 04.11.15, 21:46
                            >Czułam się dobrze, ale obniżyłam dawkę do 112, b
                            > o bałam się że wpadnę w nadczynność...

i dobrze, bo jednak w lekkiej nadczynności byłaś, a świadczy o tym poprzednie Ft4 wykraczające ponad normę, a obecne zbyt wysokie, ale może wystarczy zmniejszyć o 6? Tego się nie dowiemy, dopóki na zmniejszonej dawce nie sprawdzisz wyników.

> Czy żelazo i D3 powinnam brać?

Tak D3 zdecydowanie bo masz ponizej normy, a żelazo dość nisko zaledwie 17.52% a powinno być u hashimotek w połowie norm najlepiej, potrezbne do przemiany hormonów

> Ferrytyna 37 (13-150)
                            > D3 25(OH) 25,3 (30-80)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka