Dodaj do ulubionych

Wątek bati76

13.03.14, 19:27
Witam, jestem pierwszy raz na waszym forum i dziękuję za wszystkie zamieszczone informacje. Ja jestem na początku tej drogi, którą wy dzielnie kroczycie. W styczniu dowiedziałam się że mam 2 guzki tarczycy, w lutym na biopsji chirurg doliczyl się trzech, a wczoraj endokrynolog powiedziała mi ze są 4 duże od 2 do 4 cm i mnóstwo malenkich. Na razie dostałam Euthyrox, ale tarczyca jest do całkowitego usunięcia, musi jednak trochę zmniejszyć się bo ryzyko powikłań pooperacyjnych jest bardzo duże, ze względu na jej usytuowanie. Tarczyca systematycznie mnie poddusza. Przyznam się szczerze że bardzo się boję tej operacji, mam 2 dzieciaczków i aktywne życie zawodowe, nie wiem co mnie czeka. Trzech lekarzy powiedziało ze nie ma wyjścia. Napiszcie jak to jest po samym zabiegu, jak szybko można wrócić do zwykłego życia, do pracy, z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Wątek bati76 13.03.14, 19:39
      Witaj
      ile bierzesz euthyroxu? Jaki masz poziom TSH, jaki poziom hormonów tarczycy - Ft4 i Ft3?

Przed operacją zbadaj poziom D3, ferrytyny, a może miałaś badane przeciwciała? a-TPO? a-TG?
      Jak sie czujesz poza uciskiem? jesteś pobudzona czy senna?
      • bati76 Re: Wątek bati76 18.03.14, 21:25
        Moje wyniki to Tsh 3,75; Ft4 12,90; FT3 3,41 wszystko w normie, jedynie przeciwciała a-TG 71,70 podwyzszone norma max 40, dawka Euthyrox to przez 10 dni 50mikrogramow, potem 100 do czerwca.
        Co do samopoczucia to różnie, raz dobrze a raz źle, są dni kiedy jest mi ciężko wstać z łóżka, bo nie śpię całą noc, zrobię kilka kroków po schodach i łapę oddech jak kaczka. Ogólnie zmęczenie, ale praca mnie nakręca i nie mam co narzekać, są ludzie co mają znacznie gorzej wink
        • muktprega1 Re: Wątek bati76 18.03.14, 22:01
          Tsh 3,75 przy dawkowaniu 100 tyroksyny to stanowczo za wysoko, napisz proszę normy przy każdym z wyników, bo obliczamy % ze stronki:

samodobro.host56.com/
          to, że wszystko w normie, jeszcze nic nie znaczy smile

>jedynie przeciw
          > ciała a-TG 71,70 podwyzszone norma max 40

Ile masz pn

to są przeciwciała świadczące o zapaleniu tarczycy typu Hashimoto, u niektórych tarczyca się pomniejsza, a u nirktórych idzie w wole, jedni mają a-TPO podwyższone, inni obydwa, a inni a-Tg, jak Ty. Musisz wiedzieć, że usunięcie tarczycy nie zlikwiduje choroby Hashimoto.
          Ciekawe, gdybyś miała dobrze ustawione dla siebie hormony, czy tarczyca mogłaby się zmniejszyć??
          • muktprega1 Re: Wątek bati76 19.03.14, 08:22
            > Ile masz pn

miało być - ile masz pn w teście z forum sąsiedniego smile

www.chorobytarczycy.eu/test#0
    • pies_z_laki_2 Re: Wątek bati76 15.03.14, 22:33
      Z tak dużymi zmianami to faktycznie nie masz chyba wyjścia...
      Ale to nie tragedia, są u nas dziewczyny po całkowitym usunięciu tarczycy, poczytaj ich historie, bo sa bardzo pouczające.
      Trzymaj sie ciepło!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka