Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników/objawów

05.08.15, 10:42
Witam.
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań.
04.2014 TSH - 0,73 (norma 0,25 - 3)
05.2014 FT3 – 4,62 (4 - 8,3)
FT4 – 16,88 (9 – 20)
ATPO - <0,8 (0 – 8)
USG płat prawy 16x14x40 (prawidłowa echostruktura, miąższ jednorodny)
płat lewy 14x17x38 (prawidłowa echostruktura, miąższ jednorodny)
V tarczycy 9,35ml
05.2015 TSH – 0,47 ( 0,25 – 3)
FT3 – 3,77 (4 – 8,3)
FT4 – 11,77 (9 – 20)

Objawy fizyczne (nie cały czas, ale są dni kiedy jest gorzej): osłabienie, „zawroty” głowy – takie uczucie pływania, co ok. 2 tyg. rzut bolesnych wyprysków na linii włosów i we włosach, skrócenie cyklu z 28-30 dni do 24-26 dni, sporo znamion rubinowych (ale to już od 2-3 lat mi się pojawiają), codziennie rano po wstaniu z łóżka przez ok. 2-3 godziny wodnisty katar i kaszel i uczucie czegoś w gardle, kołatanie serca, ucisk w klatce piersiowej, suche zrogowaciałe placki na kolanach (nie całe, ale tylko w tych miejscach, które stykają się z podłogą w czasie klękania), czasami drżenie rąk, uczucie wewnętrznego lęku, czasami taki piekący ból z prawej strony z tyłu głowy.

Teraz trochę historii:
W zeszłym roku po dużym stresie spowodowanym wynikami usg piersi zaczęło mi się sypać zdrowie. Na podstawie objawów lekarz stwierdził nerwicę (byłam w szpitalu na badaniach włącznie z tk jamy brzusznej – wszystko ok). Po czasie wszystko się wyciszyło, było już prawie ok, kiedy w lutym tego roku niespodziewanie zmarła moja Mama. Ogromny stres. I jeszcze w tym okresie czasu młodsza córka złamała ręką, a starsza z powodu odwodnienie znalazła się w szpitalu. I oczywiście znów wędrówki po lekarzach: ogólny, neurolog, psychiatra oraz psycholog. Wyniki tarczycowe miałam nie całkiem w porządku, ale lekarz ogólny je zignorował, mimo, że źle się czułam. Dodam jeszcze, że jako małe dziecko miałam „coś” nie tak z tarczycą, jako nastolatka też miałam badania, niestety nie wiem o co chodziło, a teraz nie mam kogo już zapytać. Rodzinne obciążenie tarczycowe też jest. Mama miała jakieś guzki, babcia, jej siostra i jej dwie córki miały wycinaną tarczycę. Z dzieciństwa pamiętam, jak babcia ciągle mówiła że jej się „kołuje” w głowie i brała letrox. Ja już się chyba pogodziłam z tym co powiedział mój lekarz, że to nerwica. Od września będę chodziła do psychologa na terapię. Jednak ciągle spokoju nie daje mi ta tarczyca.
Bardzo proszę o komentarz.
Obserwuj wątek
    • anialit Re: Interpretacja wyników/objawów 05.08.15, 11:10
      Do objawów dodam jeszcze wypadanie włosów i utratę wagi.
      • hashitess Re: Interpretacja wyników/objawów 19.12.15, 10:52
        anialit napisała:

> Do objawów dodam jeszcze wypadanie włosów i utratę wagi.

zmieniłaś dietę?
    • muktprega1 Re: Interpretacja wyników/objawów 13.08.15, 09:18
      Witaj
      objętość całej tarczycy: 9.002 ml obliczona ze stronki:

www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
      normy dla dorosłej kobiety, to 13-18 ml, wiec jak widzisz Twoja to prawie połowa, a ona nie za bardzo jest w stanie wykonać 200% normy w produkcji hormonów dla Twojego ciała.
      Widać, ze hormony oba spadają od zeszłego roku i są tragicznie niskie:
      FT4 25.18% [wynik 11.77, norma (9 - 20)]

FT3 -5.35% [wynik 3.77, norma (4 - 8.3)]

Byłąbym zombi przy takich wynikach.
      Całkowity brak Ft3, który odpowiada za nasze samopoczucie.
      Za chorobą tarczycy świadczy:
      - mała objętość tarczycy
      - zbyt niskie poziomy hormonów
      - Twoje samopoczucie

i pomimo niskiego TSH, a zapewne tylko i wyłącznie patrzą na ten wynik, jesteś absolutnie do leczenia tyroksyną.
      Jest stan choroby tarczycy bez przeciwciał i wtedy jest to zanikowe zapalenie tarczycy:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,142557216,142563596,Re_FT4_ponad_norme_Prosba_o_ocene_wynikow_.html
      Przeżyłaś głęboki stres, ja również po doświadczeniach śmierci mamy miałam reakcje w tarczycy.
      Wpływ na nasze samopoczucie i traczycę ma również poizom:
      B12, D3, ferrytyna, jeśli możesz zrób te badania za następnym wkłuciem, a teraz szukaj endokrynologa, dla którego Twoje TSH nie będzie bożyszczem tylko Ty sama, potrzebna tyroksyna jak powietrze do funkcjonowania.

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,150296982,150296982,D3_magnez_B12_przy_Hashi_niedoczynnosci_depresji.html
      • anialit Re: Interpretacja wyników/objawów 13.08.15, 12:22
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Muszę się w końcu zebrać i zrobić te wyniki. Czy lekarz rodzinny da skierowanie na B12, D3, ferrytynę, bo na ft3 i ft4 od początku roku już może.
      • anialit Re: Interpretacja wyników/objawów 14.08.15, 12:26
        Właśnie wróciłam od lekarza (od nowego lekarza 1-go kontaktu, bo wcześniejszych doświadczeniach postanowiłam go zmienić).
        Poprzednie wyniki wg pani doktor nie są niepokojące. Tarczycę diagnozuje się przede wszystkim na podstawie tsh, a to mam w normie, ft4 też w normie, ft3 trochę za niskie, ale nie ma powodu do dalszych szczegółowych badań.
        Dostałam skierowanie na powtórne tsh, na resztę nie, bo przecież nie można dawać skierowania na kilkunasotokrotne badania hormonów w ciągu roku.
        B12, D3, ferrytynę mogę sobie zrobić odpłatnie.
        A kołatanie serca, wypadanie włosów, ropne wypryski w skórze głowy - mam iść do ginekologa, bo to pewnie menopauza.
        Szkoda gadać ......
        • anialit Żelazo a ferrytyna 07.10.15, 12:30
          Jaka jest zależność pomiędzy poziomem żelaza a ferrytyny?
          Zrobiłam badania:
          żelazo w surowicy 26,1 (8,8 - 27,0)
          ferrytyna 33 (13 - 150)

Poza tym:
          TSH 0,816 (0,27 - 4,2)
          FT3 4,62 (3,1 - 6,8) 41%
          FT4 16,4 (12 - 22) 44%

Czy przy wysokim żelazie i jednocześnie niskiej ferrytynie trzeba żelazo suplementować?
          • hashitess Re: Żelazo a ferrytyna 19.12.15, 10:51
            anialit napisała:

> Jaka jest zależność pomiędzy poziomem żelaza a ferrytyny?
            > Zrobiłam badania:
            > żelazo w surowicy 26,1 (8,8 - 27,0)

żelazo krąży we krwi

> ferrytyna 33 (13 - 150)

to magazyn powyższego.

>
            > Poza tym:
            > TSH 0,816 (0,27 - 4,2)
            > FT3 4,62 (3,1 - 6,8) 41%
            > FT4 16,4 (12 - 22) 44%
            >
            > Czy przy wysokim żelazie i jednocześnie niskiej ferrytynie trzeba żelazo suplem
            > entować?

Trzeba.
            Z powodu, że krętki kochają żywić się żelazem
            ja zaczęłam codziennie jeść rozpuszczoną w wodzie łyżeczkę
            pyłku kwiatowego. Po spożyciu słoiczka pyłku moje włosy nareszcie
            przestały wypadać i nie jestem blada.
            Dopiero w styczniu będę mogła badaniami potw. czy rzeczywiście
            pożegnałam się z anemią.
            Oczywiście dam znać.
    • muktprega1 Re: Interpretacja wyników/objawów 08.10.15, 08:36
      Ferrytyna jest zbyt niska, a ona (żelazo konkretnie) również ma wpływ na hormony tarczycy. Ostatnie badania nie są takie złe i na te na pewno nie dostałabyś nic. W sumie jaka jest różnica czasowa pomiędzy obydwoma badaniami? Bo dość duża rozbieżność.

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95439285,95439285,Preparaty_zelaza.html#p95482334

art tłumaczony przez Harmoniaka (z forum Choroby tarczycy smile) :

docs.google.com/document/d/14O3YlOmDSoPT7oj3d6Y9ycJpx4_Qwoz17nB1Rjg5JGg/edit?pli=1

Za jakiś czas proponuję jednak sprawdzić (2 m-ce? więcej?) trójkę tarczycową ze względu na Twoje klasyczne objawy, oraz połowę normalnej objętości tarczycy. Może będziesz miała "szczęście" i TSH się podniesie. A na razie jak widzisz musisz zadbać o siebie sama, ja tek zrobiłam.
      Korzystaj też z wyszukiwarki forumowej, tam jest dużo informacji (górny, prawy róg). Daj znać co dalej z Tobą, proszę
      • anialit Re: Interpretacja wyników/objawów 18.12.15, 12:15
        A już było w miarę dobrze, to znaczy raz lepiej, raz gorzej, ale w stronę lepiej.
        Aż tu od około 2 tygodni przyplątało się fatalne samopoczucie. Zaczęło się jakimiś dziwnymi dreszczami i "skakaniem" mięśnia w policzku. Potem w dzień zmęczenie, senność i związane z tym lenistwo, w nocy za to budzę się ok. 3-4 i już do rana nie mogę zasnąć. W głowie czuję jakiś dziwny ścisk, wrażenie pływania, głowa cały czas ciężka, szyja napięta. Nie jest to non stop, ale przez sporą część dnia. W listopadzie miasto zafundowało mieszkańcom badania przesiewowe. Robiłam morfologię (wyniki ok. oprócz nieznacznego spadku leukocytów i płytek krwi - ale na powtórnych badaniach jest już ok.) usg tarczycy i tsh.
        Tsh 1,3 (0,27 - 4,2), tarczyca - badanie ok, objętość 6,7 ml (poprzednio, pół roku temu 9,35 ml).
        Lekarka rodzinna na pytanie, czy to nie nieprawidłowość, że w ciągu pół roku tarczyca się zmniejszyła - tylko się uśmiechnęła, dała skierowanie do laryngologa - zatoki, i neurologa - w zeszłym roku miałam 2 kleszcze.
        Wczoraj endokrynolog oglądał wyniki i stwierdził, że w tym momencie tsh jest idealne, ale moje objawy mogą wyprzedać wzrost tsh, zwłaszcza, że mam obciążenie rodzinne. Za miesiąc mam zrobić ponownie tsh, ft3, ft4, anty tpo i gospodarkę żelazową.
        Ja już sama nie wiem, może to nie tarczyca, tylko przyczyn trzeba szukać w boreliozie albo tężyczce albo guzie mózgu albo po prostu w nerwicy/depresji?
        • hashitess Re: Interpretacja wyników/objawów 19.12.15, 10:46
          borelioza, znaczy krętki, mają ogromny wpływ na parcę tarczycy.
          A Twoja ma już tylko niecałe 7 ml. I p. dr nie chce Ci włączyć
          hormonu!!! Szukaj innego, tj. bardziej kumatego.
          Powinnaś leczyć się dwu-torowo.
          Przy boreliozie jak i niedoczynności tarczycy występują niedobory
    • lusia882 Re: Interpretacja wyników/objawów 20.12.15, 15:17
      czesc Wam, nie wiem jak dodac tu nowy wpis, jedynie widze opcję " odpowiedz" dlstego pisze w ten sposob, z gory przepraszam ,jesli komus to zasmieci posta wink czy moglby ktoś pow cos na temat moic wyników ? bylabym wdzieczna !

TSH : 2.700 ( NORMA : 0,550 DO 4.7800 )

FT 3 : 2.53 ( NORMA : 2.30 DO 4.20 )

FT 4 : 1.03 ( NORMA : 0.89 DO 1.76 )

ATG : 15 ( NORMA 60 )
      ATPO : 28 ( NOTRMA 60 )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka