19.08.15, 15:14
Czy mozna chorowac na tarczyce majac dobre tsh a wczesniej wyzsze i procentowo nizsze ft3 od ft4 nerwowosc stany depresyjne oslabienie wlosow i stwierdzine zwloknienie na usg wczesniej stan zapalny
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: tarczyca 19.08.15, 18:00
      bardzo ważne są wyniki badań, ale samopoczucie jest ważniejsze.
      Spróbuj wpisać i jedno i drugie.
      Spróbujemy je zinterpretować.
      • brunet33ka Re: tarczyca 20.08.15, 17:03
        Wczoraj bylam u endo i wyniki niby ok a na usg haschimoto i tarczyca objetosc 5 bardzo mala dostalam letrox 25 mam brac kurcze boje sie ze androgenowe mam
        • muktprega1 Re: tarczyca 23.08.15, 21:33
          Bardzo malutka tarczyca wielkością odpowiada objetości u dziecka miedzy 6-10 lat, więc niewydolna produkować hormony dla Twojego dorosłego ciała.

tabela objętości tarczycy z książki „Jak żyć z Hashimoto”:
          i.imgur.com/kNMtJY5.png
          skoro dostałaś tyroksynę, w takim razie przeczytaj o wprowadzeniu i proponuję zrobić za miesiąc na tej 25 badania trójki tarczycowej, bo na 100% na maleńkiej dawce wprowadzającej się nie skończy:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,147044879,Re_prosze_o_interpretacje_.html
          • brunet33ka Re: tarczyca 23.08.15, 21:40
            Zdaze wylysiec chyba bo wlosy mam tak cienkie i niby odrastaja ale sie nietrzymaja czy ktos tak mial czy mam to najgorsze
            • muktprega1 Re: tarczyca 24.08.15, 09:39
              Och widzę, że masz już długi wątek wink

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,156174650,156174650,wypadajace_slabe_wlosy.html

pisałaś miesiąc wcześniej, że bierzesz 25-T4, jeśli minęło ok 5 tygodni na tej dawce to zbadaj poziom hormonów.
              Jak na tarczycę nisko - ferrytyna, D3
              Napisz dokładnie plan co, o której i ile bierzesz .
              • brunet33ka Re: tarczyca 24.08.15, 09:48
                Ferrytyna urosla az 205 ponad norme ale bralam po 1 tabl ogolnie biore d i selen rano teraz mam letrox mam brac polowke bo 50 to moge miec kolatania serca rano jak sie budze to mam takie jakby leki wlosy jakby znow mocniej wypadaja tzn na sucho a tak niebylo ale odstawilam eutyrox na lato tak kazala a teraz po tym usg ze tak maleje tarczyca dala letrox
                • brunet33ka Re: tarczyca 24.08.15, 09:52
                  Badania robilam tsh 1,63 ft3 2,6 a ft4 0,94 opis usg
                  Wielkosc prawego plata 11×16×30mm
                  Objetosc prawego plata 2,64ml
                  Wielkosc lewego plata 12×16×27mm
                  Objetosc lewego plata 2,592ml
                  Miazsz i echogenicznosc tarczyca w calosci o zmniejszonej echogenicznosci cechy zwloknienia
                  • muktprega1 Re: tarczyca 25.08.15, 22:09
                    Opis tarczycy wraz z wymiarami świadczy ewidentnie o Hashimoto.
                    Oblicz proszę z pierwszej stronki na niebiesko - kalkulator procentowy hormonów tarczycy i zawsze podawaj normy, bo laboratoria mają różne, a właśnie one są potrzebne do obliczania %.
                    • brunet33ka Re: tarczyca 26.08.15, 14:06
                      No obliczajac procentowo mam ft3 32 % a ft4 58% ale pani endokrynolog twierdzi ze to wymysl internetu i nieolicza sie tego
                      • muktprega1 Re: tarczyca 27.08.15, 21:20
                        > No obliczajac procentowo mam ft3 32 % a ft4 58% ale pani endokrynolog twierdzi
                        > ze to wymysl internetu i nieolicza sie tego

endokrynologowi nie pokazuje się obliczeń % chyba, że ma się światłego endokrynologa bo tacy na szczęście też są wink
                        Obliczenie % to z punktu widzenia matematyki - to jest to samo obliczenie, tylko w innej postaci, za to dla laika- pacjenta bardzo łatwo rozpoznawalne proporcje pomiędzy obydwoma hormonami, skoro dążymy do poziomu hormonów w górnej normie (tradycyjne obliczenie) lub powyżej 60% z przelicznika.
                        Masz troche za mało Ft3 w stosunku do Ft4
                        • brunet33ka Re: tarczyca 28.08.15, 11:52
                          To jak za malo ft3 co wtedy
                        • brunet33ka Re: tarczyca 28.08.15, 11:59
                          Czytalam ze niskie ft3 niezawsze oznaacza problem z tarczyca tylko stany psychiczne skoro tsh jest ok
                • muktprega1 Re: tarczyca 25.08.15, 22:07
                  > Ferrytyna urosla az 205 ponad norme ale bralam po 1 tabl ogolnie biore d i sele
                  > n rano teraz mam letrox mam brac polowke bo 50

napisz proszę dokładny plan, co, ile i o której godzinie bierzesz, to ważne.(jaka D3? ile jm? Jaki selen? ile? o której godzinie?)

Przy tak małej tarczycy odstawianie hormonów na lato, to błąd.

• brunet33ka Re: tarczyca 26.08.15, 14:47
                    Niewiedzialam czy to ma znaczenie o ktorej sie bierze d mam 2000 a selen 100 teraz mam nocki i biore jak wstaje a niewiem jak brac hormon po nockach
                  • brunet33ka Re: tarczyca 26.08.15, 14:49
                    Martwi mnie to ze one niby odrastaja ale tez wypadaja sa jak jedwab ale pani trycholog twierdzi ze przy haschimoto tez wypadaja nowe wlosy
                  • brunet33ka Re: tarczyca 28.08.15, 13:09
                    Niewiem ale mam wrazenie ze jak zaczelam brac lek to gorzej sie czuje ten niepokoj w srodku i nerwowosc straszna wszystko mnie wkurza
          • brunet33ka Re: tarczyca 06.09.15, 22:09
            Skoro mam tak mala tarczyce a wynik tsh ok to skad moge wiedziec o ile podniesc dawke ft3 mam 32% a ft4 58% ale na to nikt uwagi niezwraca wlosy mam u gory rzedsze jak dotykam sa tak mieciutkie jakby ich niebylo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka