Dodaj do ulubionych

prosba o interpretacje

27.08.15, 19:10
Witam, Mialbym prosbe o pomoc w interpretacji wynikow.
Wyszly mi wyniki Takie:
TSH 1,35 norma 0,25-5.0
FT4 17,37 norma 9-20
FT3 4,14 norma 4-8,3
Wedlug mnie wyniki moga swiadczyc o niedoczynnosci. Mam niektore objawy, ktore by na to wskazywaly. Lekarz jednak twierdzi ze wszytskow normie. Wiec jak? wymyslam?Przrsadzam Czy szukac przyczyny gdzies indzie?
Bardzo dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: prosba o interpretacje 27.08.15, 21:26
      Witaj
      Twoje TSH jest na dobrym poizomie
      Ft4 również, natomiast zastanawia bardzo niskie Ft3

FT4 76.09% [wynik 17.37, norma (9 - 20)]

FT3 3.26% [wynik 4.14, norma (4 - 8.3)]

Co Cię skłoniło do zrobienia badań?
      • maleczytaniecouk Re: prosba o interpretacje 29.08.15, 08:57
        Wyniki zrobilam tak naprawde z kilku powodow: Rozsypaly mi sie plecy, zaczelam miec uczucie zwezenia przelyku, napady depresyjne, straszne pms (czego nigdy wczesniej nie mialam) , Wypadanie wloso, lamliwosc paznokci, uszkodzone nerwy w dwoch nadgastkach ... Chociaz najbardziej dokuczliwe sa plecy i to one przwazyly. Osteoporoza wyszla ok, morfologia ok, nastepna w kolejce byla tarczyca, bo czytalam, ze przy dyfunkcji tarczycy moze byc zle wchaniane wapno. Dodam, ze moja mama tez sie leczyla na tarczyce. Czy tak niskie ft3 i te objawy moga byc wskaznikiem niedoczynnosci? Czy mozna zrobic jeszcze jakies badania aby sie upewnic?
        • muktprega1 Re: prosba o interpretacje 29.08.15, 13:54
          >Czy mozna zrobic jeszcze jakies badania aby sie upewn
          > ic?
          W takim razie rozumiem Twoje poszukiwania, do pełnej diagnostyki brakuje:

- USG tarczycy z opisem i 3 wymiarami płatów
          - ewentualnie poizom prezciwciał:
          a-TPO oraz a-TG, ale najpierw USG, bo ono wiele wyjaśni i wtedy odrzucisz albo zajmiesz się nadal traczycą.
          Zawsze warto zbadać za jednym wkłuciem:

- poziom ferrytyny (można mieć morfologię w tzw normach a zbyt niskA ferrytynę - anemia)
          - poziom D3 (25OH) niesłychanie ważna (zwłaszcza przy Twoich bólach)
          - poziom wit B12 ! (a to już koniecznie biorąc pod uwagę te zapalenia nerwów)

piszesz o wapnie, czy masz z nim problem? wtedy warto sprawdzić parathormon (PTH)

Odezwij się co dalej, bo sama jestem ciekawa, powodzenia smile

Wczoraj rozmawiałam z weterynarzem, oglądałam książkę o leczeniu kotów i bardzo mnie zastanowił punkt "badania eliminacyjne" czyli do jednego schorzenia przypisane ileś tam badań wykluczających podejrzenie choroby, szkoda, że u ludzi nie ma tak szerokiego badania spektrum wink
          • maleczytaniecouk Re: prosba o interpretacje 29.08.15, 16:09
            Sama nie wiem czy mam z wapnem problem, taki mialam trop. Badanie na osteoporoze wyszlo w porzadku. Jak robilam w necie taki test czy mam niedoczynnosc tarczycy to wyszlo mi 39 punktow, gdzie od 25 zalecano leczenie. Zrobie w poniedzialek USG jak sie uda.
            Ja mam fajnego rehabilitanta od kregoslupa, ktory mi troche podpowiada, ale wiekszosc lekarzy - załamka sad Ja z kregoslupem chodzilam pol roku, az mi siadl zupelnie i poszlam prywatnie .
            Dziekuje ci ze poswiecilas mi swoj czas smile
            Pozdrawiam
            Iza
            • senciak Re: prosba o interpretacje 29.08.15, 17:23
              A co z tym wrażeniem zwężenia przełyku?
              • maleczytaniecouk Re: prosba o interpretacje 30.08.15, 06:50
                takie mam wrazenie jakbym musiala polykac male kawalki jedzenia i je przeciskac przez gardlo. Za duzy jezyk, za male gardlo. te uczucie w gardle mam przez caly czas.
                • senciak Re: prosba o interpretacje 30.08.15, 11:49
                  Też tak miałam - z tego powodu jak najbardziej USG tarczycy - jak już wspomniała Muktprega
                  • maleczytaniecouk Re: prosba o interpretacje 31.08.15, 16:26
                    No i udalo mi sie zrobic USG tarczycy. Wynik: Gruczol tarczycowy dwuplatowy, niejednorodny z drobnymi obszarami hypoechogenicznymi.
                    Ciesn o szer. ok. 3,8 mm
                    Plat prawy o wym ok. 13,7 x 18,4 x 55 ,00 mm
                    Plat lewy o wym. ok. 14,0 x 15,00 x 43,00 mm
                    Obraz usg sugeruje autimmunologiczne zapalenie tarczycy.

Pani powiedziala, ze jest to hashimoto, ale do prawdziwych problemow mam jeszcze kilka lat. Ze za wczesnie na hormony. Ze moje objwy to w wiekszej mierze moze byc depresja a nie tarczyca sad
                    • muktprega1 Re: prosba o interpretacje 01.09.15, 20:29
                      objętość całej tarczycy: 11.4472 ml

obliczona ze stronki:
                      www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                      objętość tarczycy dorosłej kobiety, to 13-18 ml, wiec ciutę jednak pomniejszona, a proces autoimmunologicznego zapalenia tarczycy jednak zauważony w USG.
                      Dorobiłabym na Twoim miejscu resztę wyników z krwi, o których wyżej.
                      • maleczytaniecouk Re: prosba o interpretacje 03.09.15, 08:02
                        Dzieki za porady. Tez tak myslalam, zeby zrobic reszte badan. Niestety moge je zrobic dopiero w pazdzierniku. Skonsultuje sie tez dla pewnosci z jeszce jednym lekarzem. Ale szczerze powiedziawszy martwie sie bardzo. Moja mama miala niedoczynnosc tylko nie autoimmunologiczna .... wiec szanse na zachorowanie chyba mi sie zwiekszyly. Strasznie sie boje ze jak zaczne brac hormony to mi caly organizm szlag trafi sad Mam kolezanke z Hashimoto, na tabletach psychicznie czuje sie lepiej ale weszla w rozmiar 46-48 i nie moze z niego wyjsc. Moj kregoslup nie poradzilby sobie z takim obciazeniem. Zreszta ja po prostu nie cierpie tabletek, zadnych....
                        P.S. przepraszam za moje leki i marudzenie...
                        • muktprega1 Re: prosba o interpretacje 06.09.15, 13:17
                          Strasznie sie boje ze jak zaczne brac hormony to mi caly orga
                          > nizm szlag trafi sad Mam kolezanke z Hashimoto, na tabletach psychicznie czuje s
                          > ie lepiej ale weszla w rozmiar 46-48 i nie moze z niego wyjsc.

wręcz przeciwnie, to "nieleczona" (czyt. brak hormonów tarczycy w organizmie) może doprowadzić do sytuacji "cały organizm szlag trafi" smile

chcesz lektury? Polecam inne wpisy wink
                          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,132646223,137364386,Re_Osoby_ktore_dlugo_nie_leczyly_niedoczynnosci.html
                          koleżanką się nie sugeruj, jest najprawdopodobniej źle prowadzona i nadal w neidoczynności, która może powodować tycie i puchnięcie ciała.
                          Warunkiem jest świadomość i zdobywanie wiedzy na temat swojej choroby, badania potrzebne do uzupełniania potencjalnych niedoborów, kilka zasad, które obowiązkowo trzeba znać i się żyje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka