Dodaj do ulubionych

Basedow po hashi?

13.04.16, 11:45
Dziewczyny, choruję na niedoczynność od ok. 23-24 lat. Najpierw niedoczynność wole młodzieńcze, potem eutyreoza, po pierwszym porodzie zapalenie tarczycy i niby hashimoto. Piszę niby bo 3 lekarzy do końca nie wiedziało co to jest - najpierw nadczynność, potem znów eutyreoza (bez leków i całą ciążę i po ciąży 4 lata). We krwi przeciwciała antyTPO i antyTG, anty TRAB nie było. 5 lat temu druga ciąża, w ciąży już euthyrox bo tsh było koło 3, po ciąży znów analogicznie jak poprzednio chwilowa nadczynność, odstawienie leków, a potem malutka dawka 12,5 mg przez ostatnie 3 lata. Dobrze się w miarę czułam, więcej zmartwień przysparza mi zakrzepica na którą choruję od zeszłego roku. Ale do rzeczy. Jesienią zaczęłam się sypać, włosy, paznokcie, nocne kołatania serca, ogóle cały czas samopoczucie grypowe, nie miałam sił wstać z łóżka. Zrobiłam badania, ferrytyna 4, TSH nieoznaczalne, FT4 poza normą. Endo kazała odstawić euthyrox i po 2 tygodniach znowu badania. TSH nadal nieoznaczalne, FT4 spadło i pewnie zaraz wpadnie w widełki normy, FT3 bez zmian (zawsze w dolnej granicy normy), no ale TRAB mi wyszło 2,29 i mnie załamało. Czy to już na 100% Basedow? Co teraz? Endo być może za mc uchwycę, a co teraz?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Basedow po hashi? 15.04.16, 18:05
      Witaj
      Za mało danych, napisz dokłądnie w słupkach te badania które masz ale wraz z normami.
      Masz niskie Traby a one bywają przy hashimoto również, ale normy!
      Raczej podejrzewam rzut hashimoto, gdzie winduje jeden lub wszytskie hormony (u mnie przeważnie Ft4 właśnie) dawka 12,5 to zaledwie wprowadzająca, a potem trzebqa sprawdzać hormony i wraz z samopoczuciem przeanalizować.
      To co miałaś po ciąży to klasyczne poporodowe zapalenie tarczycy, podobne do rzutu, bywa w Hashimoto. Napisz proszę USG tarczycy, ono będzie tutaj dużą wskazówką. Masz prawo zażądać od lekarza ogólnego skierowanie na USG, lepiej iść do endo z kompletem nowych badań łącznie z przeciwciałami.
      • myrtille Re: Basedow po hashi? 13.05.16, 14:59
        Mam już usg, takie dziwne że lekarz nawet nie wiedział co z nim zrobić i jak to odnieść do moich wyników krwi. Tarczyca wygląda jak po stanie zapalnym (lekarz pytał czy ktoś kiedyś sugerował mi choroba de Quervaina)
        Tarczyca o bardzo ubogim ukrwieniu, ze zwłóknieniami, z kilkoma zbiornikami płynu. Obraz jak w zwyrodnieniu koloidowym (?!?! jeszcze nie wiem co to). Lekarz sugeruje guza przysadki na podstawie tego usg. Kiedyś w usg obraz typowy dla hashimoto. Więc bardzo to się różni od poprzednich obrazów w usg. A, i w stosunku do poprzednich badań wymiary płatów tarczycy większe. Nic już nie rozumiem
        • muktprega1 Re: Basedow po hashi? 14.05.16, 09:50
          Co prawda nie podałaś swoich wyników wraz z normami, ale już sama ferrytyna z 1 postu - ferrytyna 4 to kolosalna anemia!
          Ten zespół de Quervaina współuczestniczy lub jest błędnie rozpoznawany jako zespół cieśni nadgarstka i tak naprawdę jest jednym z objawów tężyczki, a ta z kolei to nic innego jak cały zespół niedoborów który jak przypuszczam jest Twoim głównym problemem.

Zrób D3, B12 kwas foliowy, PTH, wapń całkowity i zjonizowany jeśli suplementujesz któryś odstaw na 2 tyg przed badaniem.
          no i z USG do dobrego endo, ale te badania wyżej to konieczność w Twoim interesie dlatego zachęcam żebyś jednak je zrobiła.
          • myrtille Re: Basedow po hashi? 14.05.16, 18:55
            D3 już mam w normach, B12 ponad normą, kwas foliowy łykam, wapń jest ok bo badałam.
            Kiedyś miałam podejrzenie cieśni nadgarstka, ale okazało się, że to to nie to tylko dolegliwości bólowe powodował u mnie zespół górnego otworu klatki piersiowej czyli TOS co spowodowało u mnie zakrzepicę w zeszłym roku. Wszystko to pewnie jest powiązane, ale jak zwykle nikt pacjenta nie traktuje całościowo. Endo niskiej ferrytyny nawet nie skomentował, naczyniowiec zajmuje się tylko swoją działką. Naprawdę nie mam pojęcia do kogo uderzyć i znów nie spotkać się ze ścianąsad
            Wyniki jutro przytoczę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka