Dodaj do ulubionych

Tarczyca w ciąży

03.11.16, 17:41
Cześć dziewczyny,
Jesten w 14 tygodniu ciąży. Po ostatnich badaniach krwi dostałam skierowanie na cito do endokrynologa - TSH 0,35 - norma od 0,55. Na własną rękę zrobiłam badania FT3 : 1,08 (norma od 0,93) i FT4: 3,11 (norma od 2,00). Nie znam się kompletnie na normach dla kobiet w ciąży i nie wiem jak te wyniki interpretować. Czy rezerwować wizytę prywatnie szybciej czy spokojnie czekać? Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:53
      wpisz dokładnie wyniki poziomy hormonów z normami.
      • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:57
        TSH - 0,35 ( 0,55 - 4,78)
        Ft4 - 1,08 ( 0,93 - 1,70)
        Ft3 - 3,11 (2,00 - 4,40)
        • hashitess Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 09:06
          po przeliczeniu na % normy wyniki tak wyglądają:
          FT4 19,5%
          FT3 46%
          brakuje mi jeszcze jednej informacji:
          Czy te badania są oznaczone z jednej próbki krwi.
          Nie pasuje mi poziom TSH do hormonów tarczycy.

Wizyta u kumatego endo baaardzo polecana.
          • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 09:20
            Udało mi się odebrać wczoraj wieczorem wynik TSH z tej samej próbki która była wykorzystana do ft3 i ft4. TSH 0,937 ( norma 0,300 - 4,000)
            • hashitess Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 12:57
              ten wynik jest bardziej prawdopodobny.

Napisz jak się czujesz i idź na cito do endo
              • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 14:01
                Oprócz tarczycy bardzo niski hematokryt, plamienia w pierwszych tygodniach ciąży, zalecony duphaston. Wyniki z 12 tygodnia gorsze niz z 8tc. Waga stoi w miejscu, 55 kg przy wzroście 167 cm, dużo wymiotów przez pierwszy miesiąc, ospaĺość, wahania ciśnienia ( raz 140/90 a raz 80/60). Już przed ciąża straszne swędzenie i rany od rozdrapywania skóry na łydkach i przedramionach (niby zdiagnozowane azs ale leki nie pomogły i trwa to dalej, bez dalszej diagnozy), od 7 tc straszne pocenie i zadyszka przy wchodzeniu przy schodach ( wcześniej biegałam na zawodach, kondycja super). Czy to wszystko jest istotne i informować szczegółowo endokrynologa?
                • laura.phys Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 14:06
                  istotne, poinformuj tez o tym jak sie czulas przed zajsciem w ciaze, o objawach skornych tez.
                  Musisz czekac dlugo na wizete u endo? Wskazana bylaby szybka wizyta.
                  • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 14:38
                    Udało mi się załatwić na cito na 8 listopada, zostałam wciśnięta do kolejki pilnej z racji ciąży. Czy prawdą jest, że najważniejsze mimo wszystko są wyniki ft3? Czy w ogole nie sugerować sie pozostałymi wartościami i czekać na dalsze badania?
                    • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 10.11.16, 22:18
                      Jestem juz po wizycie i nadal nie mogę wyjsc z szoku. Najwiekszy szpital ginekologiczny w Poznaniu, wizyta na oddziale endo i Pan Doktor ktory poswiecił mi cale 5 minut. Powiedzial, ze TSH nie wyglada bardzo tragicznie (na inne parametry nie rzucil okiem) i czy chce leki (wtf? Ja mam to wiedzieć?)
                      Stwierdzil, ze na nastepna wizyte mam zbadac tylko TSH I FT4 i najlepiej prywatnie, bo on mi to zleci na NFZ dopiero jak przyjde na kontrole za miesiac, a tak zyska na czasie. O moim samopoczuciu nie mial czasu sluchać, poniewaz konczyl swoj dyzur.
                      Jestem w szoku.
                      • laura.phys Re: Tarczyca w ciąży 11.11.16, 01:07
                        O jakich lekach piszesz? Powinnaś udać się prywatnie, niestetybrutalna prawda.
                        • mamapierwszaka3 Re: Tarczyca w ciąży 11.11.16, 10:29
                          >Powinnaś udać się prywatnie, niestetybrutalna prawda.

Prywatna wizyta nie gwarantuje, niestety fachowej pomocy. W 13 czy 14 tc odebrałam fatalne wyniki wskazujące na nadczynność. TSH praktycznie nie było, FT3 i FT4 na poziomie 160-180%. Wizyty u dwóch endo. Prywatne oczywiście w stolicy po 150-200 zł. Tak mi zbili hormony, że po 5 tygodniach FT4 było na poziomie ok -3%. Na szczęście odstawiłam lek i powoli hormony rosną, przez 2 tygodnie już mam 23 %FT4. Nie wiem już do kogo iść, gdzie się leczyć sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka