Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

11.10.17, 18:17
Kochani. Jak to jest z interpretacją wyników. Wyniki poniższe są w normie czy jednak biorąc pod uwagę kalkulator nie są? Wg kalkulatora ft3 52.3 %, ft4 28%
tsh 1.970 (norma 0.27 - 4.2)
ft3 3.27 (norma 2.0 - 4.0)
ft4 14.800 (norma 12-22)
Rozumiem, że wyniki są ok?
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 11.10.17, 23:07
      uważam, że nie są ok,
      wskazują na początek problemów z tarczycą.
      Powinnaś dalej drążyć temat tarczycy.
      A co z samopoczuciem właściciela tych wyników?
      • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 12.10.17, 19:53
        Sampoczucie moje to dramat. Senność, brak ochoty na cokolwiek, wypadanie włosów. Niskie ciśnienie, omdlenia, zimne stopy, nos, dłonie jak u trupa. Skóra sucha. Ogólnie myślałam, że mam problem z żelazem stąd badania żelaza, morfologia. Koleżanka tarczycowa jest i zwróciła moją uwagę w tym kierunku.
      • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 12.10.17, 19:55
        Aaa i chwiejność nastrojów plus cholerny problem z koncentracją -> zasugerowano wręcz ADHD.
    • hashitess leyre1! 12.10.17, 15:33

leyre1 napisał(a):

> Sa ok. Ktos ci te badania zlecil, domyslam sie ze lekarz wiec skonsultuj to z n
      > im.

leyre1!
      że też jeszcze nikt Cię nie zbanował za głupoty, które próbujesz tu pisać
      Wyluzuj!
    • madaleinsoph Re: Prośba o interpretację wyników 12.10.17, 15:52
      Połowie z nas żaden lekarz nie zlecił badań, podobnie te wyniki wcale nie są w porządku. Optymalnie byłoby powtórzyć je za miesiąc w tym samym labie, jeśli wyjdą podobne, USG tarczycy i badanie przeciwciał.
      • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 12.10.17, 17:18
        Anty Tpo w normie. Lekarz nie zlecił. Zrobiłam sama. Okropnie źle się czuję. Mogłabym spać bez przerwy, mam okropne problemy z koncentracją, zapominam o wszystkim dookoła. Skóra okropnie przesuszona, włosy wypadają, nawet fryzjer nie wie, co się z nimi dzieje. Mogłabym pozabijać wszystkich dookoła chwilami. Miesiączki spóźniają się o dwa tygodnie już któryś cykl z rzędu. Prolaktyna za wysoka była 3 miesiące temu. Myślałam, że może problem leży po stronie żelaza, które okazało się ok. Znajoma poradziła zbadać tarczycę, sama się leczy. Z tego, co wiem ponoć wylicza się je procentowo bo widełki laboratoryjnych norm są strasznie duże. Dlatego właśnie pytam czy w/w wyniki są ok, czy też nie. Wg. norm ok, wg kalkulatora za niskie ft4. Czyli powtórzyć za miesiąc i zrobić usg tarczycy?
    • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 12.10.17, 20:48
      Ależ byłam i kardiolog stwierdzil, ze taka uroda. Zaproponował jedynie leki na zbyt niskie ciśnienie. Lekarz internista olał. Dla lek rodzinnego wszystkie wyniki tarczycy są w normie, a ze zakres normy jak od pomorza do podkarpacia to trudno. Myślisz, ze lekarze łączą objawy? To się mylisz. Jestem po paru innych operacjach w swoim.zyciu i gdyby nie google to juz gryzlabym ziemię. Pomogli obcy, anonimowi ludzie. Niestety tak tez bywa. Ad tarczycy to umowilam sie dzisiaj na wizytę, która odbędzie się dopiero w listopadzie. Do tego czasu zrobię jeszcze usg tarczycy.
      • madaleinsoph Re: Prośba o interpretację wyników 12.10.17, 21:03
        U mnie sytuacja wyglądała prawie identycznie, wyniki na granicy normy, brak przeciwciał. Uparcie od kilku lat sama robiłam pozipmy hormonów, zdesperowana zrobiłam usg tarczycy i pokazało, że już jeh prawie nie mam.

Dopiero wtedy endokrynolog pokiwal głową, stwierdził, że może to hashimoto, a hormony dostałam "na próbę".

Jest lepiej, ale daleko od normy jeszcze, możesz poczytać w moim wątku, to dopiero początek drogi. Przez chorą tarczycę, która nie była zdiagnozowana przez ok 10 lat bo wyniki na granicy normy, przeszłam kilka operacji usuwania guzów na tle hormonalnym, obilam się o psychiatrę i neurologa.
        Gdybym ślepo słuchała lekarzy i im wierzyła, pewnie by mnie tu teraz już nie było.

Zrób dla pewności usg, poszukaj w okolicy młodego endokrynologa i nie daj się zbyć tekstem, ze taka Twoja uroda.
        Trzymam kciuki!
        • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 13.10.17, 19:50
          >Czyli powtórzyć za miesiąc i zrobić usg tarczycy?

To jest bardzo rozsądne posunięcie, przy okazji nigdy nie zaszkodzi sprawdzić poziomu D3, B12 i ferrytyny.
          • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 17.10.17, 21:36
            W usg tarczycy guzki szt. 2. Endokrynolog w listopadzie.
            • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 18.10.17, 19:44
              To nowe USG? A jaki opis tarczycy oraz 3 wymiary obu płatów?
              • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 18.10.17, 20:37
                Pierwsze usg, wcześniej nigdy nie robiłam. Oba płaty ok, są tylko dwa guzki.
                • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 19.10.17, 17:34
                  Ale podaj rozmiary proszę smile i w któym roku robione?
                  • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 24.10.17, 18:10
                    To moje pierwsze usg smile Już podaję cały opis smile
                    " Tarczyca jednorodna, normoechogenna, niepowiększona ( PP 7,7 ml ; LP 5,2 ml, cieśń grubosci do 2mm). W LP widoczne nieco hipoechogene guzki wielkosci 4 mm). Przepływy tarczycy w normie. Nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych. slinianki bez uchwytnych zmian."
        • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 17.10.17, 21:38
          Dzięki smile Póki co zapisałam się do endokrynologa w Gdańsku polecanego przez parę znajomych osób. Mam bdb opinie w internecie. Zobaczymy. Na pewno skonsultuję wyniki krwi i usg (guzki) z przynajmniej dwoma endokrynologami.
          • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 17.10.17, 22:41
            p. dr M-G?
            • liberica1 Re: Prośba o interpretację wyników 18.10.17, 20:38
              prof. Rachoń
              • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 18.10.17, 22:54
                liberica1 napisała:

> prof. Rachoń

nikt jeszcze o Nim nie pisał.
                Ciekawa jestem wyniku porady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka