Dodaj do ulubionych

USG-proszę o interpretacje

08.02.18, 22:20
Dzień dobry,
w skrócę chciałem opisać syt. W 2010 r. miałem usunięty lewy płat-wole obojętne, biorę euthyrox 75, tsh ok, samopoczucie ok, USG przez 7 lat też dobrze, dzisiaj byłem kontrolnie na USG i w prawym płacie coś takiego: " drobna zmiana hipoechogeniczna 2,4 mm, węzły czyste. Dr wykonujący USG powiedział, że to nic takiego ale Pan Google już inaczejsmile, ze zmiany hipoechogeniczne to duża szansa, że nowotwór. Mogę prosić o pomoc? Dziękuje z gory
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: USG-proszę o interpretacje 08.02.18, 23:52
      Termin "hipoechogeniczne" albo niejednorodny miąższ świadczy o procesie zapalnym tarczycy. Często tak mają hashimotki smile
      Napisz proszę 3 wymiary obu płatów. No i jakie masz na tej dawce 75 wyniki trójki tarczycowej czyli:
      - TAH - hormon przysadki
      - Ft4 oraz Ft3 - hormony tarczycy
      - D3, ferrytyna, B12??

• on1-981 Re: USG-proszę o interpretacje 09.02.18, 08:28
        tsh i ft3, ft4 robiłem kilka mies temu są ok, wymiaru płata tez sa ok i nie zmieniły się na przestrzeni 7 lat. Abstrahując od wyników badań, czy samo to sformułowanie hipoechogeniczna może budzić niepokój ?
        • on1-981 Re: USG-proszę o interpretacje 09.02.18, 09:00
          opis płata, który został: (dł, szer.x AP) 55x20x19m ciesń 3mm, dyskretnie obniżona echogeniczność, nieci niejednorodna echostruktura, zwłaszcza w zakresie dolnego bieguna, w górym biegunie drobna zmiana hipoechogeniczna 2,4 mm. W badaniu Pd cechy nieci wzmożonego przepływu miąższowego w zakresie dolnego bieguna prawego płata.
          • muktprega1 Re: USG-proszę o interpretacje 09.02.18, 11:35
            Ze stronki:
            www.nuk.org.pl/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc

objętość płata tarczycy: 10.45 ml biorąc pod uwagę że obj dla mężczyzny całej t - 15-25 to jest ok.

>hipoechogeniczna może budzić niepokój

nie pisałam już wyżej, to świadczy tylko o stanie zapalnym tarczycy, większość zdecydowana hashimotów tak ma smile

>tsh i ft3, ft4 robiłem kilka mies temu są ok

czyli w przeliczniku procentowym ze stronki :

www.chorobytarczycy.eu/kalkulator

masz je powyżej 60% ??
            To że w tzw normie nic nie znaczy oba hormony dla sprawnego organizmu muszą mieścić się w wyższej połowie norm.
            Osobiście zrobiłabym nowe wyniki trójki tarczycowej wraz z poziomem D3, B12, ferrytyny.
        • hashitess Re: USG-proszę o interpretacje 09.02.18, 14:32
          on1-981 napisał:

> tsh i ft3, ft4 robiłem kilka mies temu są ok,

ale to nic nie znaczy, że są ok.
          One powinny być w środku normy.

wymiaru płata tez sa ok i nie zmi
          > eniły się na przestrzeni 7 lat. Abstrahując od wyników badań, czy samo to sform
          > ułowanie hipoechogeniczna może budzić niepokój ?

czy aż niepokój?
          Taki stan nie zagraża życiu.
          • on1-981 Re: USG-proszę o interpretacje 21.03.18, 20:57
            FT4 46.75% [ wynik 1.29, norma (0.93 - 1.7)]
            FT3 31.25% [ wynik 2.75, norma (2 - 4.4)]
            TSH 1,170 norma 0,270-4200

Świeże badania, prośba gorąca o interpretacje razem z wyżej zamieszczonym opisem USG (czuję się dobrze)

Dziękuje!
            • hashitess Re: USG-proszę o interpretacje 22.03.18, 16:46
              Te wyniki przy zażywaniu syntetycznego hormonu są za niskie.
              Na razie dobrze się czujesz, ale w niedługim czasie wpadniesz
              w niedoczynność.
              Ja osobiście podniosłabym dawkę l-tyroksyny.
      • pomponik1234 Re: USG-proszę o interpretacje 02.03.18, 22:38
        Witam mam problem z weryfikacją wyniku objętości tarczycy lekarz stwierdził ze moja łączna objętość tarczycy wynosi-7ml.
        P.płat-18x11x20mm
        L.płat-16x12x25mm
        wymiary w milimetrach:
        długość * szerokość * głębokość * 0.001 * 0.5
        Stosując podany wzór wynik nijak ma się do tych 7ml… podany wzór jest na 100 proc pewny? dziękuje z góry za odpowiedz! smile
        • muktprega1 pomponik1234 09.03.18, 10:58
          Ze stronki wyżej:
          objętość całej tarczycy: 4.38 ml

Twoja tarczyca jest bardzo mała, załóż proszę swój osobisty wątek na peerwszej stronie tego forum, ten należy do on1-981
          • on1-981 Re: pomponik1234 22.03.18, 13:21
            FT4 46.75% [ wynik 1.29, norma (0.93 - 1.7)]
            FT3 31.25% [ wynik 2.75, norma (2 - 4.4)]
            TSH 1,170 norma 0,270-4200

Świeże badania, prośba gorąca o interpretacje razem z wyżej zamieszczonym opisem USG (czuję się dobrze)

Dziękuje!
      • eunika.92 Re: USG-proszę o interpretacje 29.03.18, 15:26
        Witam. Mam pytanie odnośnie robionego USG przez Panią doktor. Na USG nie znaleziono żadnych niepokojących rzeczy prócz ciemnej plamki na prawym płacie o wielkości 1/6/8 mm lekarka kazała mi się nie martwić mówiąc, że ta plamka może być zdrowym miejscem na chorym płacie. Skierowała mnie na biopsję by sprawdzić. Moje pytanko co to może być za plamka, czy jest ona poważna?
        • hashitess Re: USG-proszę o interpretacje 29.03.18, 17:48
          biopsja wszystko rozstrzygnie.
          • eunika.92 Re: USG-proszę o interpretacje 29.03.18, 17:51
            Ale czy może to być coś poważnego ?
            • hashitess Re: USG-proszę o interpretacje 29.03.18, 18:07
              to jest tak małe, że pewnie nie.
              A to o czym Ty pewnie myślisz z reguły ma otoczkę,
              o której nic nie piszesz i można domniemywać,
              że jej nie ma.
              • eunika.92 Re: USG-proszę o interpretacje 29.03.18, 18:23
                Niestety mam tylko takie informacje udzielone od lekarza. Biopsję mam dopiero 20 kwietnia, ale człowiek sam w sobie się martwi. Zastanawiała mnie ta plamka ciemna. Na karcie mam napisane tylko rozmiar o nierównym brzegu reszty nie mogę rozczytać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka