klara0509 17.07.05, 18:55 Jestem po operacji usunięcia tarczycy i chciałam zapytać czy powinnam stosować jakąś dietę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a50 Re: Jaka dieta po operacji 18.07.05, 08:54 Wskazówki znajdziesz w temacie "rodzaj przyjmowanego wapnia". Zakazane są ryby, mleko i jego prztwory oraz soja i jej przetwory. Ograniczyć należy produkty zawierające białko zwierzące, mączne, warzywa kapustne. Takie są zasady, ale rzecz jasna wszystko w granicach rozsądku. Jeśli o mnie chodzi nie piję mleka w ogóle, bardzo rzadko zjadam rybę, a pozostałe po troszce - coś przecież trzeba jeść, i jak narazie jest ok. Ponieważ najlepiej przyswajalny wapń jest w warzywach, codziennie robię sobie sok warzywny. Odpowiedz Link
klara0509 Re: Jaka dieta po operacji 18.07.05, 13:26 Napisz dlaczego nie wolno pić mleka ani jeść przetworów mlecznych. Ja po operacji mam prawidłowy poziom wapnia. Po przeczytaniu wypowiedzi na forum zaniepokoiłam się gdyż nikt z lekarzy nie zwracał mi uwagi na sposób odżywiania, ale wiem że lekarz nie zawsze przekazuje wszystkie istotne informacje. Odpowiedz Link
a50 Re: Jaka dieta po operacji 18.07.05, 13:52 To zależy czy usunięte zostały przytarczyce, które odpowiedzialne są za gospodarkę wapnową organizmu. Czasem organizm sam sobie jakoś radzi z pozyskiwaniem wapnia. Ja nie mam przytarczyc i pomimo prawidłowego poziomu PTH u mnie to nie działa. Zakaz picia mleka mam od endo., ponieważ podobno białko zwierzęce wiąże wapń w organiźmie. Odpowiedz Link
klara0509 Re: Jaka dieta po operacji 18.07.05, 15:57 Bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie bo trochę się przestraszyłam ja uwielbiam mleko sery i wogóle nabiał ale jeśli miałoby to wpływać na moje zdrowie to oczywiście rezygnuje. Odpowiedz Link
a50 Re: Jaka dieta po operacji 18.07.05, 09:01 Przepraszam za zmyłkę, nie chodziło mi o temat "rodzaj przyjmowanego wapnia", ale na HASIMOTO zainicjowany przeze mnie "co z tą soją?". Odpowiedz Link