Dodaj do ulubionych

Guzki na tarczycy - idealne wyniki hormonów

28.08.05, 11:58
Witam !

Przestudiowałem dużo materiałów (w tym wypowiedzi na tym forum) na temat
chorób tarczycy i nie spotkałem przypadku podobnego do mojego: zawsze miałem
idealne wyniki TSH, przeciwciał itp, ale mnie więcej dwa lata temu zrobiłem
usg tarczycy i wykryto tam trzy guzki 3-7mm. Pan endokrynolog powiedział, że
sprawę trzba kontorolować, ale nie ma powodów do niepokoju. Biorę Euthyrox
(50) oraz jodid 100. Co pół roku robię usg i za każdym razem przybywa guzków i
tarczyca się powiększa. Obecnie mam już 10 guzków 5-10mm, z bardzo bogatą
energią , powiększone okoliczne węzły chłonne oraz uciśniętą tchawicę. Dodam,
że wyniki dalej w normie (TSH 0.6). Mam wszelkie objawy nadczynności z
wyjątkiem normalnego TSH (i innych) oraz tycia. Nie chudnę a tyję (przy
zachowywaniu diety). Dodam też, że jestem facetem, 37 lat, i wciągu dwóch lat
leczenia moja waga wzrosła z 90 do 100 kg (;-((((). W październiku mam robić
scyntygrafię i ew. biopsję, ale jak powiedział pan dr - trzeba będzie nakłuć
tarczycę wielokrotnie, co też nie jest fajne. Ostatnio zacząłem odczuwać pewną
polesność tarczycy (przy odginaniu głowy do tyłu) oraz bardzo nieprzyjemne
uczucie "ściskania za gardło" - szczególnie w sytuacjach stresowych. Znajomi
pytają, czy mam nadczynność, czy niedoczynność - a ja sam nie wiem ...
Czy ktoś z Was miał (ma) coś podobnego ???
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: Guzki na tarczycy - idealne wyniki hormonów 28.08.05, 16:28
      Hmm, no ja mam cos podobnego. Wszelkie badania wychodza poprawnie, hormony,
      przeciwciala, scyntygrafia + biopsja.
      Tarczyca jest lekko powiekszona, mam pewne objawy chorob tarczycy (nagle fale
      goraca, potliwosc, kolatanie serca, czasami uczucie ucisku z gardle - wlasnie
      przy zmeczeniu albo stresie).
      Przez ponad 2 lata bralam leki (dokladnie takie, jak Ty) - teraz od prawie
      4 lat nie biore nic, jestem pod kontrola lekarza - badania raz do roku
      (USG + hormony) i obserwacja.
      Guzow w ciagu 6 lat od wykrycia pierwszego przybylo - z jednego zrobilo sie 5,
      z czego ostatni w ciagu 3 miesiecy.
      Ostatnio robiona biopsja polegala na pobraniu materialu z dwoch guzow
      (najbardziej reprezentatywnych, wg lekarza).
      Moj lekarz twierdzi, ze na razie obserwacja to wszystko, co nalezy robic.
      Ale powiedzial, ze moze sie to rozwinac w roznych kierunkach (nadczynnosc,
      przeistoczenie sie tych guzow w cos gorszego), albo po prostu bede z tym zyla,
      bez wiekszych problemow.
      • zipfel Re: Guzki na tarczycy - idealne wyniki hormonów 28.08.05, 16:47
        Dziękuję ! Mnie lekarz powiedział to samo, ale trochę niepoki go tępo
        przybywania nowych guzków oraz węzły chłonne, a zatem być może idzie to w
        "gorszą" stronę. Podobno choroby tarczycy są znacznie "bardziej popularne" u
        kobiet, ale u mężczyzn złośliwsze ....

Pozdrawiam serdecznie

P
        • pakawsm Re: Guzki na tarczycy - idealne wyniki hormonów 28.08.05, 17:17
          Witaj
          >Podobno choroby tarczycy są znacznie "bardziej popularne" u
          > kobiet, ale u mężczyzn złośliwsze ....
          Nie zgodzę się z tym, mój dziadek miał guzy na tarczycy, miał operację ich
          usunięcia (z opowieści mamy) nic mu nie było po operacji dożył onad 70 lat,
          odnosząc się do twojej wypowiedzi to mogę tylko powiedzieć, że moja choroba
          tarczycy jest bardziej "złośliwa" niż mojego dziadka a jestem kobietą smile
          Pozdrowienia
        • katerina24 Re: Guzki na tarczycy - idealne wyniki hormonów 28.08.05, 18:01
          człowieku znowu spamujesz po jaką cholerę piszesz ten sam wątek pod róznymi
          nicmaki i naucz się poprawnie pisać
          • katerina24 Re: Guzki na tarczycy - idealne wyniki hormonów 28.08.05, 18:01
            kurde sama błędy porobiłam ,mógłbyś się opanować nudny się robisz
          • zipfel do Kateriny24 28.08.05, 20:05
            Wielce Szanowana Pani !

W nawiązaniu do Pani bardzo napastliwej (i powiem otwarcie - mało kulturalnej
            odpowiedzi) pragnę powiedzieć, że:

> człowieku znowu spamujesz po jaką cholerę piszesz ten sam wątek pod róznymi

Nie "spamuję", używam TYLKO jednego "nicka" - zipfel i zapoczątkowałem TYLKO
            jeden wątek. Jestem raczej człowiekiem poważnym i nie mam ochoty na internetowe
            zabawy.

> nicmaki i naucz się poprawnie pisać

Prawda - maturę (starą) zdałem już bardzo dawno temu. Jak wynika z Twojego
            nicka, możesz mieć 24 lata, więc wówczas rozpoczynałaś karierę przedszkolną.
            Zdarza mi się popełnić lapsus językowy, ale to wynika raczej z niedostateczego
            opanowania szybkiego pisania przy użyciu klawiatury - co Tobie też się chyba
            zdarza.

Twoja impulsywna reakcja jest chyba przejawem "nerwowości" spowodowanej złą
            pracą tarczycy, więc oczywiście Ci wybaczam !

Będę wdzięczny za wskazanie postów, które uważasz za moje - chętnie je
            przeczytam.

Pozdrawiam serdecznie

P
            • katerina24 Re: do Kateriny24 28.08.05, 21:11
              To trochę dziwne bo identyczny post puściłeś na forum Hashimoto jako piotr coś
              tam ,więc zdecyduj się gdzie piszesz ,nie uważam żebym była niegrzeczna jest tu
              jeden taki spamer i wolę dmuchać na zimne!!!!
              Na forum Hasimoto piszesz że już Ci ktos jakis post wykasował a tamtem w formie
              i z błędami jest podobny do tego.Nie mam ochoty prawdę mówiąc wyjaśniac
              każdych"dziwnych"postów a nie masz mi czego wybaczać bo moja tarczyca jest ok.
              Po prostu mam nadzieję że nie spamujesz i radzę też poczytać stare posty
              dotyczące choroby z pewnością pomogą jeśli masz Naprawdę problemy
              • zipfel Re: do Kateriny24 28.08.05, 21:54
                Bardzo dziękuję za odpowiedź ! Nie jestem tym Piotrem (moje imię jest inne, choć
                rzeczywiście zaczyna się na P) i NA PRAWDĘ nie pisałem postu na forum Hashimoto.
                Wygląda to na zbieg okoliczności. Postaram się go odnaleźć !
                • katerina24 Re: do Kateriny24 28.08.05, 22:42
                  Mea culpa ,nerwowa nie jestem bo tarczyca chodzi jak zegarek szwajcarski:}}}}}
                  po prostu tamten spamer wyjątkowo podły gość z niego i już zaczynam mieć manię
                  prześladowczą ,cholera oprócz tarczycy i to to dojdzie ,także jesli problem
                  masz realny to wielkie PRZEPROSINY.A wracając do Twojego problemu ,troszkę się
                  dziwię że nikt Ci wcześniej nie zrobił BAC[biopsji]a już scyntografia to
                  konieczność 100%%%!!!!!
                  Możesz zrobić jeszcze przeciwciała przeciwko receptorowi TSH może to coś wyjaśni
                  [Trab]
                  • zipfel Re: do Kateriny24 29.08.05, 20:10
                    Dziękuję za wiadomość. Proszę Cię o przyjęcie moich przeprosin, bo być może
                    zareagowałem nieadekwatnie do wagi zarzutu. No cóż, przekonałem się, że tarczyca
                    wpływa na ogólną nerwowość ... Jak pisałem wcześniej, wszystkie hormony mam w
                    granicach normy. Przeciwciała robiłem na wiosnę i też było OK. Czekam na
                    scyntygrafię oraz ewentualną biopsję. Mojemu endokrynologowi nie podobają się
                    moje węzły chłonnoe (szyjne). Jeśli chodzi o "uwarunkowania rodzinne", to po
                    stronie matki występowały choroby tarczycy (wole usuwane bez komplikacji).
                    Przychodzi mi też na myśl Czernobyl ... gdy na Polską było największe
                    promieniowanie - siedziałem w parku i uczyłem się do egzaminów. Pozdrawiam
                    bardzo, bardzo serdecznie - P (ale nie Piotr smile)))))
                    • katerina24 Re: do zipfela 29.08.05, 21:25
                      EE to ja przepraszam nawet koleżanka [dzieki Paula]przysłała mi posta że
                      zaczynam lekko świrować ---także to ja Ciebie przepraszam---konczę
                      ze "słodzeniem"bo jeszcze cukrzycy dostaniemy.
                      Cholera z Twoja tarczyca mogliby się w końcu zdecydowac na coś ,może
                      te "biopsje"pomoga.A propo Czarnobyla mówią że nauka popłaca ,cóz chyba nie
                      zawsze}}}}}}}}}}}}Już u nas na forum Hasimoto i na zagranicznych spotkałam się
                      z tym że to jedna z opcji dlaczego mamy problemy z tym małym
                      narządem,serdecznie pozdrAWIAM DUŻO ZDROWIA ŻYCZĘ kASIA
    • katerina24 Re: do zipfela 28.08.05, 22:47
      Twoje TSH już wskazuje na nadczynność ,piszesz że regularnie robisz
      przeciwciałaAnti TG i Anti TPO?????//Moze warto by było teraz je zrobić --jak
      dawno te stare robiłeś???
      Dobrze byłoby zrobić rtg klatki piersiowej ,z sercem wszystko ok???
      Czy ktoś w rodzinie miał problemy z immonolgia --Mama ,Twoja Babcia???
      Kiedy miałeś usg czy wykazało powiększona tARCZYCĘ??Są osoby które np mając
      nadczynność tyją --były tu takie "przypadki"ale w sumie nie jest to częste
      dziwne tylko że tyjesz zamiast chudnąć mając takie wyniki a jak tam ft3???
      pozdrawiam
    • hashi-tess Re: Guzki na tarczycy - idealne wyniki hormonów 29.08.05, 09:43
      www.mp.pl/artykuly/?aid=327/&PHPSESSID=06E5844CB24F404D989569999416D3E7 Tu chyba jest odpowiedz na Twoje pytanie - życzę miłej lektury
      Tess

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka