Dodaj do ulubionych

rak brodawkowaty?

09.12.05, 19:04
Od dwóch lat mam stwierdzonego guzka (ok 1,5 cm)w prawym płacie tarczycy.
Kolejne USG nic konkretnego nie wykazywały, miałam się tylko obserwować. Przy
kolejnej wizycie trafiłam na lekarza - speca "od wycinania tarczyc", ktory
skierował mnie na biopsje. Wynik zwalił mnie z nóg... "obraz budzi
podejrzenie raka najprawdopodobnie brodawkowatego...". Nakazano powtórzenie
badania i kolejną wizytę, ale z zaznaczeniem żebym się nastawiła na operację
i to w jak najszybszym czasie. Przeżyłam to strasznie (podjerzewam że jak
każdy), jak już się oswoiłam z myślą to ... poszłam po wyniki drugiej
biopsji. Okazało się że wynik wyszedł zupełnie odwrotny! Sensowne byłoby
powtórzynie po raz trzeci badania, ale lekarz kazał trochę odczekać (3 mies).
Przyznam się się już chyba wolałabym miec jednak tą operację bo teraz to
stresuje sie ze jak to jednak jest cos niedobrego, to moze lepiej się tego
pozbyć jak najszybciej. Może ktoś miał taką sytuację? Piszcie, proszę!
Obserwuj wątek
    • anatewka Re: rak brodawkowaty? 13.12.05, 22:28
      Nie mialam sytuacji takiej jak ty. A jednak jakies tam podobienstwo jest. Ja
      mialam torbielke do obserwacji, 0.5 cm, nic sie z nia nie dzialo przez 3 lata i
      pewnie by mi z tego nawet nikt nie robil biopsji gdyby nie to ze moja mama
      zachorowala na raka rdzeniastego tarczycy- a to nowotwor ktory lubi wystepowac
      genetycznie- wiec przebadali tez mnie i moje siostry dokladnie. Biopsja z tej
      mojej torbielki wykazala ca papillare (czyli r. brodawkowaty)wiec szybka decyzja
      o operacji. Pokazywalam preparaty z tej biopsji jeszcze 2 innym patologom
      (wywloklam te preparaty ze szpitala bo bardzo nie chcialam tej operacji) i kazdy
      powiedzial co innego, tzn mowili ze obraz jest niejednoznaczny itd. Operacje mi
      jednak zrobili i wynik bad. histopatologicznego jednak potwierdzil raka. Byl za
      to bardzo wczesnie zoperowany, maly bo 0,6 cm, otorbiony, bez naciekow itp.
      Jezeli lekarz mowi zeby odczekac z kolejna biopsja to moze wez ze szpitala
      preparaty i zawiez je do jakiegos dobrego patologa na konsultacje? Masz prawo
      tak zrobic i szpital nie powinien robic problemu z wydaniem materialu.
    • monikare Re: rak brodawkowaty? 14.12.05, 13:34
      ja tez miałam raka brodawkowatego.w usg guz wielkosci 2 cm nie było powodu do
      stresu - tak mówili lekarze- ja sie nie przejmowałam az mnie cos tchnelo zeby
      jeszcze raz sie zbadac poszlam do innego lekarza od usg i on odrazu mi
      powiedzial ze to nie wyglada dobrze i napewno bedzie do wyciecia niezaleznie od
      wyniku biopsji. Jednak 1,5 godziny pózniej mialam wynik biobsji z rakiem
      brodawkowatym. Zoperowałam sie były przerzuty do wezłów.
      Poza tym historia mojego brata tez jest ciekawa- mial guza w jelicie grubym.
      Wpierw miało nic nie byc pozniej wyladowal na stole operacyjnym pod grozba
      wylomienia sztucznego odbytu jednka odstapili od tego. przez wiele miesiecy nie
      mogli sie zdecydowac na diagnoze, a ciagle brali wycinki i biopsje. W koncu
      trafilismy na dobrego własciwe tego samego co mnie diagnozowal i wyluczył raka
      okazało sie ze mn polipa 10 cm i miał opercje . Nie chce cie straszyc , ale ja
      bym nie popusciła.
      Do anatewki - co u ciebie slychac? Byłas wszpitalu? co sie stało?
      • gosza26 Re: monikare 14.12.05, 19:43
        mam pytanko: jak wygląda u Ciebie sprawa po operacji węzłów?Chodzisz na rehabilitacje i co z blizną??
        Mam identyczną sytuacje ja Ty.
        • monikare Re: monikare 14.12.05, 20:05
          nie mam zadnych problemów. Blizny prawie nie widac. miałam usunietych 10 wezłów.
          Rehabilitacji nie miałam jako takirj tylko sama cwiczyłam głowa. Z tym nie mam
          kłopotów mije kłopoty to niedoczynnosc przytarczyc
          • anatewka Re:do monikare 14.12.05, 22:01
            Bylam w szpitalu na kontroli po jodzie (tej po 2-3 latach, ja bylam po 3) i
            wszystko OK. Tarczycy brak, jodu nie dostalam. JEdynie z wapnem nie jest
            idealnie. PTH 4,7 i ciagle wapno ponizej normy. W szpitalu mi wyrownali
            kroplowkami. Teraz musze zbadac.
            A to ty do mnie pisalas na gg? Mam cie pod innym numerem i nie rozpoznalam ale w
            wyszukiwarce wyskoczylo mi "monika" smilePs. Co u ciebie? Proponuje odp na
            agid@zhr.pl smile
            • gosza26 Re:do monikare 15.12.05, 10:35
              no to zupełnie na odwrót monikare niż u mnie. Blizne mam prawie pod ucho i jest dosyc widoczna. może dlatego,że miałam 2 operacje w przeciagu 6 tygodni i za 2 razem były to zwykłe , a nie jak poprzednim razem rozpuszczalne szwy. Jedym słowem jest martwie sie bo wygląda to nieciekawie.
              Za to nie mam póki co problemu z przytarczycami. Wyniki choć w dolnej granicy ale w normie.
              • klara0509 Re:do gosza26 18.12.05, 21:48
                nie martw się swoją blizną. Ja chociał miałam tylko 1 operację to ma dużą
                bliznę po usuniętych węzłach. Moja blizna bardzo długo wyglądała źle, była
                bardzo ale to bardzo czerwona. Operację miałam w kwietniu 04 a we wrzesniu
                byłam na jodzie i wszyscy myśleli że jestem dopiero co po operacji, tak
                wyglądała moja blizna. Masowałam ją cały czas linomagiem i używałam Contratubex
                od 3 tygodnia, zasłaniałam przed słońcem. Blizna zaczeła blednąć dopiero około
                grudnia. Życzę zdrówka, a blizną się nie przejmuj.
    • rua Re: rak brodawkowaty? 24.12.05, 22:14
      lenka, moj lekarz mi powiedzial, ze rak brodawkowaty jest bajlagodniejszy ze
      wszystkich rakow tarczycy i statystycznie najmniej zjadliwy. uszy do gory, u
      mnie podejrzenia sa mniej optymistyczne.
      • lenka_d Re: rak brodawkowaty? 26.12.05, 23:07
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi,bardzo mi pomogly i podbudowałam się
        psychicznie. Postanowiłam iść jeszcze do jednego lekarza(poleconego) i zobaczę
        co on powie, ale wiem jedno: nie zostawię tego "samopas".Pozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka