kiciula3 20.04.06, 16:34 Dziś odebrałam wyniki, co to dla mnie oznacza, skoro norma to 0,35-4,94? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaskka Re: TSH 0,006 20.04.06, 17:08 Witaj, oznacza nadczynność tarczycy. Ale aby mieć pełny obraz trzeba zrobić jeszcze kilka badań: ft3, ft4, usg tarczycy. Warto tez zbadać przeciwciała: aTPO i aTG. Życzę zdrowia i powodzenia Odpowiedz Link
kiciula3 Re: TSH 0,006 20.04.06, 17:33 Dzięki za odpowiedź i życzenia Czy ww wyniki mogą mieć wpływ na zajście w ciążę, jej przebieg i komplikacje? Na dzień dzisiejszy nie planuję, ale kiedyś ... Odpowiedz Link
jaskka Re: TSH 0,006 20.04.06, 19:43 samo Tsh to za mało, żeby cokolwiek powiedzieć. To co jest pewne, to to że przed planowana ciążą warto sprawdzić jak pracuje tarczyca. pozdrowienia j. Odpowiedz Link
kiciula3 Re: TSH 0,006 20.04.06, 21:47 Dziś odebrałam wyniki: THS 0,006 norma 0,35-4,94 T4 8,08 norma 4,87-11,72 FSH 1,76 Badania robiłam w 25 dc, ale u mnie nie oznacza to właściwie nic pewnego. W listopadzie przestałam brać Diane35, od tego czasu okres mam co 29-43 dni, krwawienia w międzyczasie, pojawiły się problemy z cerą (trądzik), włosy sie przetłuszczają i wypadaja, pocę sie bardzo,a dziś odkryłam jeszcze powiększoną tarczycę (z prawej strony o wiele bardziej). Dodam, że zanim zaczęłam brać diane, też miałam bardzo nieregularne @ 28-90 i więcej dni, 2 razy musiałam mieć wywoływane @, ale nie było pryszczy. Co Ty na to? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
katerina24 Re: TSH 0,006 20.04.06, 22:39 To nie jest kompletny obraz bada się wolne hormony tarczycy a nie całościowe czyli robisz ft 4 i ft 3 [free oznacza wolne]bo takowe daja dobry obraz pracy tarczycy ponieważ nie sa regulowane jak T 4 i T3 przez inne białka etc.Trzeba zrobić usg tarczycy i przeciwciała tarczycowe żeby spr czy to nie autoimmunologiczne zapalenie narządu tarczowego czyli anti TPOi Tg niezbędne.Dodatkowo prl czyli prolaktyna zarówno bez obciążenia jak i z obciążeniem.Z tabletek musisz koniecznie zrezygnować o czym powinien doinformować Cie lekarz albo poczytaj stare posty.Rozregulowany okres to efekt dzialania hormonów--nie wiem kto przepisuje taki badziew jak Diane ,toc to wogóle nie ma rejestracji FDA i jest tak naszprycowane hormoanmi że szok,to sa pigułki starej generacji i nikt normalny nie powinien tego brać są podobne [ddziałanie antyandrogenne środki ze znacznie mniejsza ilością hormonów]czy przynajmniej miałąś robione próby wątrobowe,cholesterol,trójglicerydy a także czas krzepniecia????.Nalezy się gruntowanie przebadać .A dodatkowo zrobic podstawową morfologię ,mocz,poziom żelaza w surowicy,czas krzepnięcia krwi ,OB,próby wątrobowe ft 4 i ft 3 ,usg tarczycy Anti TPO i TG poziom cukru i prl dopiero wtedy bedzie mozna mówić co i jak ,powodzenia Odpowiedz Link
katerina24 Re: TSH 0,006 20.04.06, 22:41 Odnośnie okresu opcje sa 3: rozregulowanie hormonalne zarówno przez tabletki jak i zła prace tarczycy i po 3 przez nadmiar prl co może być po pigułach jak i wskutek złego TSH.Trzeba spr czy to nie GB dlatego przeciwciała niezbedne podobnie jak usg a potem do db endo Odpowiedz Link
kiciula3 Re: TSH 0,006 22.04.06, 17:09 Dzięki Ci bardzo za odp. We wtorek wybieram się po skierowanie do endo. Dla mnie hormony i cała reszta, to na razie magia, może nie czarna, ale jednak Powoli się muszę zacząć dokształcać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
saba76 Re: TSH 0,006 22.04.06, 20:11 mam GB , i własnie rozregolowany okres jest glowa przyczyna koniecznie endo... USG tarczycy i FT# oraz FT$ , po USG inne badania Odpowiedz Link