Dodaj do ulubionych

jod a ciąża

19.08.06, 19:18
właśnie wróciłam od endo. odstawiłam thyrozol i czekam...
lekarz kazał mi zastanowić się co wybieram w przypadku dalszrego leczenia jod
czy operację. ponieważ śmiertelnie się boję szpitali i operacji polecił mi
jod, ale jest problem- niedługo chciałabym mieć dziecko. czy zaglądają tu
jakieś "szczęśliwe mamusie" po leczeniu jodem??
Obserwuj wątek
    • ewelam Re: jod a ciąża 20.08.06, 14:14
      witam, w maju 2004 roku miałam podany jod radioaktywny, a dzisiaj jestem
      szczęśliwą mamą Szymonka, który we wtorek skończy miesiąc.Po podaniu jodu
      lekarz kazał odczekać rok ze staraniami o dziecko.Pozdrawiam
      • monikare Re: jod a ciąża 21.08.06, 19:41
        zaszłam wciąże po jodzie- bardzo dużej dawce, ale ja nie mialam wyjscia musiałm
        miec jod bo miałam nowotwór. Moja kuzynka, która jest lekarzem miała taki wybór
        jak ty i zdecydowała sie na operacje ze względu na karmienie piersia
        • kasi74 Re: jod a ciąża-do Monikare 21.08.06, 21:32
          Monika
          czy to oznacza,ze po radiojodzie w ogóle nie mozna karmić piersią,niezależnie od
          tego kiedy był podawany radiojod?
          pozdr.
          Kasia
          • monikare Re: jod a ciąża-do Monikare 22.08.06, 11:58
            Mozna karmić. Chodzi o to ze ta moja kuzynka miała nadczynność z która trzeba
            bylo cos zrobić- była alternatywa albo operacja albo jod. Moja kuzynka wyedy
            karmila dziecko i jeszcze chciala długo karmic i wiadomo podczas karmienia jod
            odpada , albo odpada karmienie. Ona wybrała operacje bo chciała dalej po tej
            operacji karmic- a wiadomo karmiąc mozna brać hormony tarczycy, natomiast nie
            mozna brac leków na nadczynnośc i karmić. Ja słyszalam ze to ze sie ma jod wcale
            nie oznacza ze bedzie dobrze. Trzeba sie zapytac dziewczyn które mialy jod z
            tych powodów co wy bo ja mialam z powodu nowotworu. Albo poradzic sie
            sensownego lekarza co jest lepesze. Wiem ze operacja to jest zawsze jakies
            ryzyko- mi np uszkodzili przytarczyce. Moze niepotrzebnie o tym pisze ,a le z
            drugiej strony ja żaluje ze przed operacja mi nikt o tym nie powiedzial.
          • monikare Re: jod a ciąża-do Monikare 23.08.06, 13:07
            Mozna karmic po jodzie z cała pewnością i ja jestem tego przykladem bo uzaszlam
            w ciąże pól roku po jodzie i do dzis karmie piersia - dziecko ma 15 miesiecy.
            Jesli juz bedziesz mogła zajs w ciąże to napewno bedziesz mogla karmic piersią.
            Problem w tym czy ten jod cos da- na tym sie nie znam- bo jeżeli nic nie da i
            nadal bedzie nadczynność w czasie np karmienia to co wtedy? Co lekarz na takie
            pytanie?
            • tygrysek01 Re: jod a ciąża-do Monikare 26.08.06, 22:19
              Martaa...ja też odstawiłam tyrozol 3 tyg temu i czekam....po półtorarocznym
              leczeniu miałam wyniki FT4 i FT3 super zaś tsh 0,2. Za miesiąc, półtora zrobie
              badania i zobaczymy. Mój endo chce mnie wysłać na jod jeśli znów wróci
              nadxczynnośc. Jesli bedzie ok to poczekam jeszcze z pół roku i moge zachodzic w
              ciąze. Ale to niestety niewiadoma. Poleca mi jod. Operacje odradza bezwzgldnie.
              Mnie zas to dołuje bo mogłabym zajśc w ciąze zaraz po operacji a przy jodzie
              muszę czekać. Z kolei inny endokrynolog powiedział mi zebym próbwała zajść w
              ciązę bo nadczynnosc w ciąży sie wycisza. I bądz tu mądry...........
    • mamamacinka Re: jod a ciąża 31.08.06, 10:37
      ja od 10 lat jestem chora na niedoczynnosc tarczycy lecze ja "do zywotnio"
      lekami i zaszlam w ciaze lekarka powiekszyla mi leki z dawki 50 na 150 i
      tak przeszlam cala ciaze i karmienie piesia urodzilam wspanilego synka 3.800g 57
      cm i 10 pkt. maly ma juz 7 miesiecy ja juz nie karmie i jest ok wiec jesli
      biezesz leki i chcesz nzajsc w ciaze to sie nie boj
    • mamalgosia Re: jod a ciąża 31.08.06, 15:34
      Ja.
      Zaszłąm w ciążę 1,5 roku po jodzie, dziecko zdrowe.
      Nie powinno się zachodzić w ciążę rok po jodzie, ale to tak na wyrost,
      najgorsze jest pierwsze 6 miesięcy
      • tygrysek01 Re: jod a ciąża 31.08.06, 20:03
        Mamomarcinka to bardzo optymistyczne co piszesz. smile
        • rubi21 Re: jod a ciąża 01.09.06, 11:44
          No to napiszę Wam o sobie - co prawda gdzies juz na tym forum pisałam ale
          pewnie dość dawno
          miałam nadczynnośc, proponowano mi jod, na który się nie zgodziłam, odwiedziłam
          w sumie 4 endokrynologów i każdy mówił coś innego - planowałam mieć drugie
          dziecko. W koncu dotarłam do endokrynologa, który najpierw stwierdził ze zanim
          poda jod to spróbujemy wyleczyc mnie lekami, dostałam thyrozol, po 3 miesiacach
          przeszlismy juz na propycil, w koncu okazało sie ze tarczyca wróciła do normy,
          usg nie wykazywało zadnych sladów choroby. Podanie jodu okazało się
          niepotrzebne i lekarz mój nawet stwierdził ze całe szczęscie ze nie pozwoliłam
          sobie tego jodu podac (wczesniej u innego lekarza). Leczenie lekami trwało 9
          miesiecy, potem tylko sprawdzałam poziomy hormonów na wypadek gdyby znó cos sie
          działo, po pół roku spokoju zaczęliśmy starania o dziecko. Teraz mam dwoje
          dzieci zdrowych i zdrową tarczycę, nadczynność nie wróciła i oby tak zostało.
          • tygrysek01 Re: jod a ciąża 02.09.06, 13:44
            Rubi...no to nieźle z tymi diagnozami. Ja byłam u 3 endo i wszyscy zgodnie
            stwierdzili że najpierw powinnam isc na jodek. Moze dlatego ze mam wysokie
            aTPO. Na razie czekam......za kilka dni pójde na badanka i zobaczę jak po
            połtorarocznym leczeniu reaguje na odstwione leki.
    • ewaxxx5 Re: jod a ciąża 04.09.06, 05:45
      przy nadczynnosci tarczycy ,gdy na poczatku tabletki nie pomogly i nie
      uniknniona jest operacja lub jod radioaktywny 131, to wtedy trzeba
      wybrac ,ktora diagnoza bedzie lepsza czy operacja czy jod .ogolnie mowiac jak
      ktos planuje zajs w ciaze to ,tarczyca powinna byc najpierw
      wyleczona ,parametry T4 i T3 powinny byc w granicy normy .A jak ktos mysli zajs
      w ciaze to powinien nie wczesniej niz 6 miesiecy ,po podaniu jodu
      radioaktywnego,ten jod rad. jest aktywny 6 miesiecy i przez ten okres czasu
      nie powinno sie zachodzic w ciaze i nie powinno sie karmic dziecka , po
      uplywie szesciu miesiecy od czasu podania jodu ,jod radio. jest nie aktywny i
      ucieka z moczem , po tym uplywie jod rad. nie jest niebezpieczny .
      • tygrysek01 Re: jod a ciąża 10.10.06, 13:53
        Witam...jestem 2,5 mies po odstawieniu leków na nadczynnośc. FT4 ift3 bez
        zmian. Jakby nie miało wpływu czy biore leki czy nie. Tsh różnie. Przy braniu
        lekówmiałam 0,1. Teraz 0,05. Reszta bez zmian. Samopoczucie ok. W listopadzie
        ide do endo i zdecyduje....albo jod albo nic. Nowłasnie. Moje pytanie. Czy mam
        nawrót nadczynności?Czy wysle od razu na jod? Czy to tsh moze byc niski przy
        innych parametrach niezmienionych? Co sie dzieje......i czy powinnam ryzykować
        zajściem w ciąże. Uchwyciłam sie nadziei ze udami sie urodzić drugie dziecko
        przed jodem.......dodam ze u mnie nie wiadomo czy hashi czy GB. Mam
        przeciwciałą Atpo i trab. TG w normie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka