Dodaj do ulubionych

Ważne pytanie!

22.08.06, 20:19
Witam wszystkich! Wykryto u mnie niedoczynność tarczycy spowodowaną zbyt małą tarczycą. Rozpoczęłam leczenie, jednak gnębi mnie jedno pytanie.Otóż - w opisie choroby na Internecie wyczytałam m.inn. - "Chory z niedoczynnością tarczycy przybiera na wadze". Wobec tego - czy jak sie leczę i biorę Letrox 25 to czy będę przybierała na wadzę (zaznaczam, iż posiadam już zbędne kilogramysmile) czy wręcz przeciwnie - hormon zostanie dostarczony z zewnątrz w postaci tabletki i mój organizm zacznie normalnie funkcjonować, poprawi się przemiana materii i schudnę. Która opcja jest bardziej prawdopodobna, bo już się w tym wszystkim pogubiłam? Proszę o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • kochanka_heathcliffa Re: Ważne pytanie! 22.08.06, 21:02
      To jest wysoce indywidualna kwestia ,jednak skoro masz małą tarczycę to oznacza
      że masz HASHIMOTO--autoimmunologiczne zapalenie tarczycy prowadzące w
      konsekwencji do niedoczynności i zwłóknienia całościowego/częściowego
      tarczycy.Więc to choroba przyczynia się do tego że masz małą tarczyce a nie
      mała tarczyca powoduje Twój stan chorobowy.
      BEZ unormowania tsh na poziomie 1-2 słabe szanse na schudnięcie,nie obejdzie
      się bez racjonalnej diety 1200kcal i dużej dawki ruchu po unormowaniu TSH.,Tak
      długo jak długo byłas w niedoczynności może potrwać normoawnie TSH aż będą w
      org dobrze rozłożone tyroksyny dawki.
      Warto za 6 tyg zrobić TSH ,ft 4 i ft 3[wolne hormony]za 7miesiecy i robic raz
      na rok usg tarczycy i na jakim poziomie miałaś przecicciała?[TPO i TG ?--je
      warto oznaczać raz na rok]
      Przed staraniem o dizecko [jeśli się będziesz starała]trzeba DUŻO WCZEŚniej
      pogadać z endokrynologiem ponieważ wtedy przed i w pierwszym trymestrze ciązy
      trzeba bardzo dbać o odp dawki Tyroksyny i utrzymywać TSH w granicy do 3 żeby
      nie poronic etc [i nie doprowadzić do kretynizmu etc u rozwijającego sie
      płodu].Jesli madz dizeci [specjalnie zwróc uwage na dizeci płci żeńskiej]
      koniecznie trzeba im zrobic badania --pełny "pakkiet"
      TSH ,usg ,ft 4 i ft 3 oraz przeciwciała tarczycy TG i TPO bo to jest choroba
      dizedziczna na która chorują najczęsciej babki.Jak Twoja Mama ?Ona też powinna
      się zbadać bo masz to pewnikiem po niej ,siostrę jeśli posiadasz tez warto na
      badania namówić.
      Przemiana materii sama się nie poprawi nawet jeśli hormony będa ok trzeba
      opracowac dietę ,ruszac się i regualrnie przez pierwsze 6miesięcy się
      kontrolować co 6 tyg.Kwestia doboru dawki.Zawsze spr tez wolne hormony bo to że
      TSH gra nie zawsze oznacza że inne hormony też.
      • kochanka_heathcliffa Re: Ważne pytanie! 22.08.06, 21:04
        Sorka coś mi klawiatura siada
        • klemka80 Re: Ważne pytanie! 22.08.06, 21:50
          Dzięki za odpowiedź!
          Włanie dziwna coś ta moja choroba jest, zawsze dobrze sie czułam a na badania (najpierw prolaktyny)- nieregularne miesiączki od roku - wysłał mnie lekarz ginekolog. Prolaktyna wyszła 90 (norma do 25) potem zrobiłam tsh - 1.65 (przy normie 4), rezonans przysadki w porządku, próby wątrobowe w porządku, krzywa cukrowa w porządku. Poszłam do endo i dopiero usg wykazło mniejszą tarczycę. Lekarz nazwał to utajoną niedoczynnością (nie wie o co chodzi z tym utajeniem). Mam 25 lat. Jeszcze nie przytyłam ale się tego boję. fT4 mam zrobić w październiku.
          • kochanka_heathcliffa Re: Ważne pytanie! 22.08.06, 23:04
            Twoja choroba wclae nie jest dziwna bo często problemy z tarczyca powiązane sa
            ze zbyt wysokiem poziomem prolaktyny ,albo mozna mieć samoistna
            hiperprolaktynemię ,stanowczo za mało miałas robionych badań,konieczne i do
            wykonania jak widze na własna ręke sa nastepujace:przeciwciała TPO i TG [na mur
            beton to potwierdzi Hashimoto skoro już masz zmniejszona tarczycę]i warto
            zrobic ft 3 bo to on steruje metabolizmem[spalanie tkanki tł]Zrób sobie
            morfologię też i poziom ferrytyny i pamiętaj że przy niedoczynności ma się
            często anemię więc warto kontrolowac żelazo.
            Masz tzw niedoczynnośc subkliniczną wyniki w sumie ok ale symptomy świadczace o
            konkretnej chorobie.Prolaktyna spadnie po lekach albo jak sie zaczniesz na
            ch.tarcxycy leczyć.USG rób raz na rok
            a ft 4 i ft 3 oraz TSH po 6 tyg leczenia[jak zaczniesz]bierzesz już coś na
            choróbsko swoje[euthyroks etc]
          • rosteda Re: Ważne pytanie! 22.08.06, 23:11
            Witaj Klemka
            Zgadzam sie z tym co napisala Kochanka_heathcliffa.
            Ta mala tarczyca to moze byc choroba Hashimoto. Aby to potwierdzic to zrob
            jeszcze badania przeciwcial anty- TPO i anty-Tg, te badania powinny wyjasnic i
            nazwac Twoja chorobe.
            A nastepne badania kontrolne mozesz juz zrobic za 4-6 tygodni po rozpoczeciu
            leczenia. Na poczatku leczenia jest bardzo wazna kontrola co 4 tygodnie i
            odpowiednio do wynikow dobieranie dawki. Jak bedziesz te kontrole robila co 3-4
            miesiace to leczenie nie bedzie przebiegalo tak jak potrzeba.
            Zrob wtedy TSH, fT3 i fT4 (to bardzo wazne przy ustalaniu dawki). Samo fT4 jest
            za malo. Przed pobraniem krwi nie bierz tabletki Letroxu (wyjda zafalszowane
            wyniki), tabletke polknij dopiero po pobraniu krwi.
            Przy prawidlowym leczeniu i dobrze ustalonej dawce powinna sie obnizyc po paru
            miesiacach prolaktyna i miesiaczki tez wroca do normy.
            A wiecej na temat tej choroby poczytaj na forum Hashimoto.
            Pozdrawiam Rosteda

• klemka80 Re: Ważne pytanie! 23.08.06, 17:09
      Dziękuję za odpowiedzi, biorę Letrox 25, prze 6 dni brałam po połówce, teraz po całej , po 30 dniach po 1,5 tabletki. Pozdrawiam
      • zielona_wredalka Re: Ważne pytanie! 07.10.06, 15:25
        ja mam niedoczynnośc. Biorę euthyrox 75 i 100 na przemian. I ani nie przytyłam
        ani nie schudłam jak zaczęłam to brać. A szkoda że nie schudłam bo przydało by
        się trochę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka