Dodaj do ulubionych

Zmiany guzowate

07.11.06, 14:23
Mam takie pytanie: moja mama miała robione usg tętnic szyjnych, ze względu na
zawroty głowy. Okazało się, że wszystkie przepływy są prawidłowe, natomiast
lekarz stwierdził chorą tarczycę, tzn. wynik badania brzmi następująco:
"zaawansowane zmiany guzowate w prawym płacie tarczycy - prawdopodobnie struma
nodosa, mierne zmiany o charakterze wola w lewym płacie tarczycy". Mama nigdy
nie skarżyła się na żadne dolegliwości, nic ją nie bolało, nie dusiło, zadnych
objawów wskazujących na tarczycę i nagle taki wynik. Wiem, ze tak często bywa,
nic nie dolega a nagle strzał prosto w serce. Strasznie się boję najgorszego.
Nie wiem co dalej robić. Moze ktoś z Was coś wie na ten temat. Błagam
napiszcie - czy to już wyrok??
Obserwuj wątek
    • zwierzchu Re: Zmiany guzowate 07.11.06, 16:17
      Przede wszystkim sie nie martw smile Tu na forum polowa ma albo miala rozne guzki
      w tarczycy. Struma nodosa to wole guzowate, bardzo czesto spotykane. Lekarz nie
      powiedzial, co dalej? Wizyta u endo, pewnie badania hormonow na poczatek, jesli
      to pierwsza wizyta, biopsja, moze scyntygrafia i wtedy bedzie mniej wiecej
      wiadomo, co to jest. I pamietaj, ze zdecydowana wiekszosc guzkow w tarczycy to
      zmiany lagodne. A nawet te zlosliwe w przewazajacej wiekszosci wypadkow sie
      swietnie leczy. Przejrzyj sobie to forum, sporo bylo o roznych guzkach.
      Glowa do gory, bedzie dobrze! To zaden wyrok. Ludzie zyja z tym kilkadziesiat
      lat smile
    • alessia27 Re: Zmiany guzowate 07.11.06, 21:03
      Hej ja jestem juz po operacju i moje wyniki histopatologiczne brzmialy STRUMA
      MULTINODOSA.Nie ma sie czego bac to nic zlosliwego po prostu jakies tam zwykle
      guzki ktore trzeba wyciac.U mnie stwierdzono 3 guzy o wielkosci ok 3,5 cm kazdy
      a w trakcie operacji okazalo sie ze cala tarczyca jest w guzkach i cystach,do
      tego stan zapalny,wiec zostala mi usunieta 13 dni temu cala tarczyca.
      Obecnie jestem stale na hormonkach.
      Nie ma sie czego bac tymi wynikami one sa dobre

Zycze zdrowka.
      Alessia

• kasiag26 Re: Zmiany guzowate 08.11.06, 10:06
      Dziękuję za odpowiedzi. Mama dostała skierowanie do poradni chirurgii
      naczyniowej. Zarejestrowałam ją telefonicznie, pewnie czekałaby miesiąc, ale jak
      lekarz usłyszał, że zaawansowane zmiany guzowate...to kazał przyjechać jak
      najszybciej. I to mnie zastanawia i myslę już o najgorszym. Poradnia miesci sie
      w Szpitalu i tak się zastanawiam, czy nie będą chcieli mamy zostawić na badania,
      bo jeśli chodzi o tą tarczycę to ma tylko zrobione usgsad
      • alessia27 Re: Zmiany guzowate 08.11.06, 20:44
        Hej

Chce cie poraz kolejny uspokoic jak mnie zrobili USG i scyntygrafie to kazali
        natychmiast i jak najszybciej operowac:Wiec w przeciagu 3 dni znalazlam sie na
        sali operacyjnej. A wyniki byly i sa dobre !!! Strach ma wielkie oczy a lakarze
        z powagi na zawod tak sie wyrazaja i strasza pacjentow.
        Moje GG 8113911 jak co to kliknij

Pozdrowienia Alessia
    • agawroblewska Re: Zmiany guzowate 08.11.06, 21:05
      Witaj, ja miałam dokładnie to samo, żadnych dolegliwości, zawrotów głowy, TSH w
      normie, za to "bałagan" w tarczycy tj. wole guzowate. W czerwcu miałam operację
      całkowitego usunięcia tarczycy. Nie martw się, to naprawdę nie jest takie
      straszne. Moje odczucia po pierwszej wizycie u endo były dokładnie takie jak
      Twoje- szok i przestrach. Ale to nie wyrok. Mamą czekają badania: usg i biopsja
      i dobry lekarz. Powodzenia.
    • kasiag26 Re: Zmiany guzowate 15.11.06, 12:57
      Mama odebrała właśnie wyniki TSH, ft3 i ft4 i wszystkie są w normie, w związku z
      tym już nic nie rozumiem. Wizytę u endokrynologa ma dopiero za 2 tygodnie. Czy
      to możliwe żeby wyniki były dobre a lekarz stwierdził liczne zmiany guzowate??
      Co prawda mama nie miała robionego usg tarczycy ale usg tętnic szyjnych i przy
      okazji lekarz wykrył zmiany.
      • kasiag26 Re: wyniki 15.11.06, 13:18
        TSH 1,39 norma 0,4-4,0
        ft3 2,70 norma 1,5-4,1
        ft4 1,10 norma 0,8-1,9
      • alessia27 Re: Zmiany guzowate 15.11.06, 22:32
        Hej kasiag26

Moje wyniki z krwi i hormony tez byly w normie a mialam cala tarczyce pokryta
        guzami do tego stan zapalny.3 tygodnie temu mi cala usuneli i mam spokuj.

Pozdrowienia

Alessia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka