Dodaj do ulubionych

pytam zamiast iśc do endo

10.01.07, 19:49
cześc wszystkim
odebrałam dzisiaj badania krwi
ft4 17.86(norma 12-22)
tsh 4.21 (norma 0.27-4.2)
wcześniej robiłam badania we wrześniu i wyniki były bardzo podobne(tj, ft4 w normie a tsh na górnej granicy) i lekarz zmniejszył mi dawke euthyroxu z 125 na 100. zastanawiam się czy i tym razem nie powinnam zmniejszyc dawke tak jak poprzednio choć wyniki są w miare ok. wiem ze powninnam uśc z tym do endo może wy cos poradzicie. z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iwotlen Re: pytam zamiast iśc do endo 11.01.07, 08:05
      Ja przy tak wysokim TSH zazwyczaj zle sie czuje, ale to jest oczywiscie
      indywidualne. Mimo ze norma jest do 4,2 to lekarze staraja sie utrzymac TSH na
      poziomie 2-2,5 choc ja najlepiej czuje sie kiedy TSH jest ok 1. Lepiej jednak
      wybierz sie do swojego endo - najlepiej zna historie twojej choroby.
      • kaczka78 Re: pytam zamiast iśc do endo 11.01.07, 09:04
        idź do lekarza. Takie tsh u mnie było już przyczyną kłopotów. W zw. z tym
        zmniejszanie dawki wg. mnie to hm. dziwne. Ale nie jestem lekarzem.
        • pineapple3 Re: pytam zamiast iśc do endo 11.01.07, 19:43
          ja właściwie się czuje bardzo dobrze. kiedyś miałam tsh 54 i czułam tylko lekkie tego skutki uboczne. nie bardzo dobrze jest u mnie gdy ft4 nie jest w normie. dzieki za odzew
          • kaczka78 Re: pytam zamiast iśc do endo 11.01.07, 23:09
            Ja nie wiem.Lepiej to kontrolować. Dobrze, że fajnie reagujesz na ew. spadki tsh
            ale nie wiadomo czy np. po jakimś czasie bycia w niedoczynności nie zacznie ci
            sięzdrowie sypać. Kontroluj to i trzymaj w ryzach razem z lekarzem.- Dobra
            rada. Poza tym ew. ciąża i niskie tsh to też niezłe bagno.

• pineapple3 Re: pytam zamiast iśc do endo 13.01.07, 19:53
              Witam, muszę napisać krótkie sprostowanie odnośnie mojego postu.
              Otóż znalazłam wrześniowe wyniki:
              tsh 0.75(0.27-4.2)
              ft4 19.49(12-22)
              i po tych wynikach lekarz zmniejszył mi dawke ze 120 na 100. Co było dla mnie
              dziwne bo przecierz wyniki miałam w normie(choć wiem, że przy nadczynności lub
              niedoczynności dobrze jest wtedy gdy wyniki są w samym środku)a zdziwiło mnie
              to ze zmniejszył mi dawke aż o 25. Teraz widze ze gdyby tego nie zrobił to
              mogłabym popaść w nieciekawą nadczynność. Zapisałam się już na wizytę do mojego
              endo ale z uwagi na to że przyjmuje prywatnie tylko godzine w tygodniu termin
              jest troche odległy. Wiem że musze teraz zwiększyć dawke tylko niewiem o ile. A
              nie mam zamiaru eksperymentować.
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka