Dodaj do ulubionych

Moje wyniki

23.02.07, 22:21
Witam dzis odebrałam wyniki z badania krwi i mam tak tam wypisane :
TESTOSTERON 0,88 norma 0,09-1,30
DHEA-S SIARCZAN DEHYDRORPIANDROST. 112,50 norma 95,8 - 511,7
TSH HORMON TYREOTROPOWY 1,7035 norma 0,3500-4,9400
PROLAKTYNA 11,47 norma 1,20-29,93

czy ktoś coś rozumi z tych wyników ??

Mam jeszcze pytanko bo nadal nie mam wyniku z biopsji jeśli
miałabym niedoczynność to czy jest możliwość że z powodu tarczycy tak utyłam
w ostatnich czasach ??

Dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • iwotlen Re: Moje wyniki 24.02.07, 08:52
      Jak narazie to rozumiem ze podane wyniki masz w normie. Dlaczego robilas te
      badania? Czy masz inne objawy oprocz rozumiem nadwagi? Jesli podejrzewasz Ty czy
      tez lekarz niedoczynnosc tarczycy to powinnas zrobic hormony tarczycy FT3 i FT4
      , a moze nawet przeciwciala aTPO i aTG. Jesli czekasz na wyniki biopsji to
      rozumiem ze robilas usg jaki wynik wobec tego usg?
    • iwotlen Re: Moje wyniki 24.02.07, 09:09
      Teraz przeczytalam Twoj wczesniejszey watek, szkoda ze go nie pociagnelas dalej
      tak od razu byloby widomo o co chodzi - rozumiesz duzo osob i duzo problemow na
      forum. Mimo ze masz duzo badan zrobionych to brakuje w nich podstawowych wlasnie
      Ft3 i FT4 oraz przeciwcial aTPO i aTG - one wlasciwie decyduja o tym czy masz
      niedoczynnosc.
      • majuchna1986 Re: Moje wyniki 24.02.07, 21:22
        Przepraszam nie umiałam znaleźć mojego poprzedniego tematu...
        dlatego napisałam nowy...
        w poniedziałek ide do endokrynologa to dowiem sie cos wiecej chyba bo wyniku z
        biopsji nadal nie mam
        a z usg dróg rodnych wszystko wyszło ok...
        skoro usg jest ok i krew też to co mi jest ??
        znaleźli guzek i co teraz sad
        no i gdzie mój okres...
        • rosteda Re: Moje wyniki 25.02.07, 01:10
          Witaj Majuchna1986
          Podciagnelam Twoj pierwszy watek.
          Przeczytalam go i najpierw zadam pytanie jaki specjalista zleca Ci te badania i
          tylko ciagle troche badan.
          Nie znam sie na hormonach plciowych, ale widzac Twoje wyniki to jak na mloda
          osobe masz bardzo niskie DHEA.
          Tylko dlaczego nie mialas tez zrobionych pozostalych hormonow plciowych -
          estradiol i progesteron?
          Te badania powinno sie robic w drugiej polowie cyklu. (na podstawie ksiazki
          "Leben mit Hashimoto).
          Czy USG jajnikow mialas robione przez enokrynologa-ginekologa i przez pochwe?
          Najlepiej wez te wyniki ktore juz zrobilas i poszukaj dobrego
          endokrynologa-ginekologa.
          Co do tarczycy to tez mam takie zdanie jak Iwotlen, ze powinnas miec zrobiony
          komplet badan - TSH, fT3, fT4, przeciwciala anty-TPO i anty-Tg zanim lekarze
          podejma szybka decyzje co robic z tym guzkiem.
          USG tarczycy mialas juz robione wiec drugi raz nie musisz.
          A wyniki to zawsze pros lekarza zeby dal Ci kserokopie za odplatnoscia.
          Bo jak bedziesz musiala isc do innego specjalisty to mozesz je potrzebowac.
          Co Ci jest? na to pytanie nie moge odpowiedziec, bo jak napisalam do tego
          potrzebne jest wiecej wynikow i dobry specjalista ktory bedzie Ci mogl odpowiedziec.
          Nie poddawaj sie tylko szukaj dalej co Ci jest i jak widzisz ze jeden lekarz nie
          traktuje Cie powaznie to szukaj innego lekarza. Jestes mloda, jeszcze bardzo
          mloda i jak przyjdzie czas zeby miec dziecko to moze byc wtedy duzy problem.
          A jak znajdziesz lekarza ktory bedzie Cie dobrze leczyl to unikniesz tych problemow.
          Pozdrawiam i zycze duzo szczescia u lekarzy oraz szybkiego wyjasnienia Twoich
          problemow.
          Rosteda
          • majuchna1986 Re: Moje wyniki 26.02.07, 07:33
            Właśnie za moment wybieram się do endokrynologa na drugą wizytę w odpowiedzi na
            Wasze pytania dlaczego nie miałam wszystkich badań mogę powiedzieć tylko
            tyle,że mój endokrynolog powiedziała mi że to są wstępne
            badania "wprowadzajace" a później będą kolejne wiec wszystko możliwe że dostanę
            skierowanie na kolejne badania krwi...
            Pozdrawiam i zmykam do lekarza...
          • majuchna1986 Re: Moje wyniki 26.02.07, 07:44
            rosteda napisałaś tak :

"Tylko dlaczego nie mialas tez zrobionych pozostalych hormonow plciowych -
            estradiol i progesteron?
            Te badania powinno sie robic w drugiej polowie cyklu. (na podstawie ksiazki
            "Leben mit Hashimoto)."

dobrze,że to zauważyłam napisałaś w drugiej połowie cyklu rozumiem,że chodzi Ci
            o miesiączke ?? w tym problem,że ja jej nie mam...więc jak mam zrobić to
            badanie ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka