violka1909 Re: Nowe wyniki, pomocy! 18.06.07, 20:32 Witajcie W listopadzie zaczęłam leczyć nadczynność tarczycy, zrobiłam podstawowe badania: usg,biopsję,scyntygrafię,co miesiąc tsh, ft3, ft4, TPO, TG. Teraz odebrałam kolejne: USG z tego tygodnia: w całości gruczoł o mieszanej echogeniczności. Płat prawy- w części środkowo dolnej ognisko normoechogenne o wymiarach 5x5 mm. Płat lewy- w części środkowej ognisko normoechogenne o wymiarach 18x15 mm, w części środkowo dolnej normoechogennez otoczką hipoechogennąo wymiarach 21x16 mm. z ogniskami hiperechogennymiz cieniem o wymiarze do 1 mm. Gruczoł tarczowy powiększony w całości . Płat prawy: 55x19x20 Objętość:11ml Płat lewy: 55x33x30 objętość: 28 ml Cieśń: do 11 mm Poprzednio, w X 2006 roku było: W płacie lewym ognisko bezechowe o wymiarach 3x2 mm w biegunie środkowodolnym, ognisko normoechogenne z otoczką hipoechogenną o wymiarach 13x19 mmw biegunie środkowodolnym. Płat prawy: 51x17x13 mm Objętość:5,9 ml Płat lewy: 53x22x20 mm Objętość: 12,3 ml Cieśń: 5,5 mm Lekarz robiący usg ponownie zlecił biopsję Czy ktoś z Was wie co się dzieje?! Lekarz po pierwszym usg, scyntygrafii, biopsji i badaniu krwi zalecił tyrozol 10/ dzień, od lutego do tyrozolu dołożył eutyrox 25N. Ostatnią wizytę miałam dwa miesiące temu, za tydzień dopiero będę miała następną. Dziś zrobiłam też TSH, FT3 i FT4. TSH : 5,75 eutyreoza 0,25-5,0 nadczynność <0,15 niedoczynność >7,00 FT4 9,60 pmol/l (N: 9-20) FT3 5,61 pmol/l (N:4-8,3) Nic z tego nie rozumiem, co się dzieje, jestem zaniepokojona i czuję się fatalnie. Nie wiem jak wytrzymam do soboty, proszę poradzcie coś Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Nowe wyniki, pomocy! 18.06.07, 22:01 Tyrozol spowodował, że jsteś w niedoczynności; stąd Twoje kiepskie samopoczucie. Odpowiedz Link
violka1909 Re: Nowe wyniki, pomocy! 18.06.07, 23:18 A obraz usg? Nadczynność już sama zauważyłam. Czy jest możliwe, że nowe guzki powstały z powodu thyrozolu? Dlaczego tarczyca się powiększyła? Wyraźnie buduje się do środka, obwód szyi powiększył mi się o 3-4 cm...Czego mam spodziewać się dalej? Odpowiedz Link
violka1909 Re: Nowe wyniki, pomocy! 18.06.07, 23:32 oczywiście miało być niedoczynność Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Nowe wyniki, pomocy! 19.06.07, 06:53 violka1909 napisała: > A obraz usg? Nadczynność już sama zauważyłam. Czy jest możliwe, że nowe guzki > powstały z powodu thyrozolu? Nie wiem, tylko czy oprócz zabiegu chirurgicznego /wycięcia tarczycy/ jest jeszcze inna alternatywa leczenia nadczynności? Dlaczego tarczyca się powiększyła? Bo pracuje na wysokich obrotach. Wyraźnie buduje > > się do środka, obwód szyi powiększył mi się o 3-4 cm...Czego mam spodziewać się > > dalej? Normalnego leczenia nadczynności. Wszystko zależy jak będziesz dalej reagować na obrany sposób leczenia. Odpowiedz Link