emmamarta 01.08.08, 22:06 Witam, czy przed operacją usunięcia guza tarczycy trzeba zrobić szczepionkę przeciwko żóltaczce? Lekarz nic mi o tym nie mowił. Z góry dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akusia77 Re: Operacja/ żółtaczka 01.08.08, 22:09 ja robiłam szczepienie bo w naszym szpitalu jest niezbędne i myślę że u Ciebie będzie podobnie Odpowiedz Link
1memorka Re: Operacja/ żółtaczka 02.08.08, 22:44 Mój znajomy nie miał szczepionki. Poszedł na prosty zabieg. Był w szpitalu 1 dobę. Nie zyje od roku, miał 29 lat. A gdyby się zaszczepił....eeeeeeeeh Zadecyduj sama. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Operacja/ żółtaczka 06.08.08, 12:47 Tak. Trzeba się zaszczepis. Może być przyspieszony schemat ale potem musisz pamietać o dokończeniu cyklu. Odpowiedz Link
tashunko Re: Operacja/ żółtaczka 07.08.08, 09:36 przeciwcialo napisała: > Tak. Trzeba się zaszczepis. Może być przyspieszony schemat ale potem musisz pamietać o dokończeniu cyklu. Co się dzieje w przypadku, gdy nie dokończyło się cyklu szczepeń? Szczepiłam się na żółtaczkę w 2003 roku przed tonsillektomią (2 dawki). Niestety nie wzięłąm 3 dawki - już po operacji. Na wrzesień/październik mam planowaną operację usunięcia pęcherzyka żółciowego - czy muszę zaczynać szczepienia od początku? Czy ktoś na forum - leczący niedoczynność/mający hashimoto miał robioną operację nie związaną z tarczycą? Sama operacja i jej powód jest stresująca, a jej powiązanie z chorobą tarczycy sprawia, że jeszcze bardziej się boję. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Operacja/ żółtaczka 07.08.08, 09:59 Myslę ze dla własnego dobra powinnas powtórzyc cykl szczepień. Wszystkich dokładnych informacji udziela ci u lekarza rodzinnego i tam tez odpłatnie sie zaszczepisz. Sama mam hashimoto ale nie musiałam mieć żadnych operacji za to znajoma miała na ostro wycinany pecherzyk zółciowy. Tez hashimotka. Znisła operacje i rekonwalescencje dobrze. Powodzenia. Odpowiedz Link
pani.jadzia Re: Operacja/ żółtaczka 13.08.08, 16:15 powinnas zrobic badanie przeciwcial, a i tak lekarz decyduje, czy dawka uzpelniajaca, czy od nowa. mi sie wydaje, ze to I. Odpowiedz Link