Dodaj do ulubionych

Co może oznaczać taki wynik u 2 letniego dziecka??

19.11.08, 21:04
Odkąd pamiętam moja córka miała ogromny apetyt i mogłaby non stop jeść.Zaczęłam jej ograniczać i oczywiście dawać tyle ile mniej więcej je 2 letnie dziecko(bo mogłaby jeść tyle ile bym dawała cały dzień bez końca).Poza tym zauważyłam,że pomimo,że ubieram dość lekko pocą jej się nóżki i plecy.Postanowiłam zrobić badanie krwi i tsh,żeby upewnić się,czy coś jest nie tak z tarczycą,czy po prostu mam łakomczucha w domu(szybko przybiera na wadze.Przy wzrośćie 93 cm waży 16 kg).
Oto wynik 4,520 ,a norma wynosi 0,27-4,2.Lekarz powiedział,że u dzieci norma zazwyczaj wynosi 0,5-1.Zostaliśmy skierowani do endokrynologa.Wizyta za tydzień,a ja nie wiem kompletnie czego się spodziewać,czy mam się denerwować,czy to może być coś poważniejszego??
Chciałabym skorzystać z waszej wiedzy.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Co może oznaczać taki wynik u 2 letniego dzie 19.11.08, 22:05
      a czy oprócz apetytu widzisz
      u córeczki jakieś inne niepokojące objawy?
      Odbiega w czymś szczególnie od rówieśników?
      • mama_amelii Re: Co może oznaczać taki wynik u 2 letniego dzie 19.11.08, 22:30
        Nie nie ma żadnych innych objawow,jest pogodną,rozbrykaną i bardzo mądra dwulatką(w dzień już nie śpi).Gdyby nie ten apetyt(a co za tym idzie przybiera na wadze dość szybko,a wcale nie je dużo,bo jest pod moją kontrolą) i podstawowe zdanie mamo pośe daj jeść to bym wogóle nie pomyślała o zrobieniu jej tego badania(miała kilka m-cy temu robioną morfologie profilaktycznie).Ktoś mnie niedawno zapytał cy robiłam jej badanie na tarczycę,bo może stąd ten apetyt.Być może to zbieg okoliczności i nie ma związku,ale wynik jest jaki jestsad
        • hashi-tess Re: Co może oznaczać taki wynik u 2 letniego dzie 19.11.08, 22:56
          www.abbottdiagnostics.pl/pdf/voice/5.pdf
          w tym linku na str. 10 jest informacja
          o normach dla takich maluchów.

Może coś Ci pomoże.

Koniecznie napisz co było na wizycie
          i u kogo byłaś.

Tak na marginesie - apetyt występuje w nadczynności,
          a z Twoich postów wynika, że u córeczki nie widać
          klasycznych objawów tego typu.
          Skoro maleństwo jest takie fajne,
          to wydaje mi się, że nie powinnaś się niepokoić,
          ale ja nie znam się na tym i nie jestem lekarzem.

Pozdrawiam
          Tess
          • mama_amelii Byłam dzisiaj u endokrynologa 30.11.08, 16:21
            Właściwie lekarz pomacał szyję córki,stwierdził,że nie ma powiększonej tarczycy(że u dziecka nawet jak jest powiększona to nie widać).Kazał powtórzyc badanie tsh,no i zrezygnowac ze słodyczy,soków i weglowodanów,żeby odchudzić córkęsmileTylko teraz nie wiem,ćzy przy chorobach tarczycy jakaś dieta jest wskazana z jakiegos powodu,czy lekarka kazała zastosowac diete dlatego,że mala waży 2 kg za dużo(mieści się miedzy 90-97 centylem w swojej grupie wiekowej,ale ja tez uważam,że wygląda trochę za dobrze).
            W tyg pójde do poleconego endokrynologa prywatnie i zobacze co ona zaleci(teraz byłam w swojej przychodni u lekarza do którego nie trzeba było dlugo czekać).
            Wynikła też jeszcze jedna sprawa,bo okazało się,że moja teściowa leczy tarczyce i córka mogła odziwdziczyć po babci(tylko musimy się dowiedzieć co babcia ma nie tak z tarczycą i jak to leczy(czekamy na tel bo jest na wyjeździe).
    • ambr-ela wg mnie to już niedoczynność 30.11.08, 17:26
      na pewno powinnaś udać się do jakiegoś DOBREGO endokrynologa.Nawet
      jesli trzeba prywatnie. Jesli nawet lekarz nie włączy hormonu to rób
      jej co jakiś czas kontrolne badania.Obserwuj, czy nie irytuje się o
      byle co, czy potrafi sie cierpliwie bawić -układać klocki, czy się
      szybko niecierpliwi.U takiego małego dziecka trudno objawy
      zaobserwować. u starszych dzieci łatwiejto zdiagnozować bo mają
      problemy z koncentracja uwagi i przy nauce się to ujawnia. Nie
      bagatelizuj tego i jak ten DOBRY lekarz zadecyduje o włączeniu
      hormonu to zastosuj się i sama nie przerywaj leczenia nawet jak
      wyniki będą w połowie normy.
    • badziul Re: Co może oznaczać taki wynik u 2 letniego dzie 30.11.08, 18:04
      u nas choroby tarczycy sa dziedziczne w linii żeńskiej: moja babcia, mama i ja.
      Dlatego profilaktycznie co roku badam poziom hormonów u córki.
      Kiedyś lekarz powiedział mi, że mała ma 50% "szans" na zachorowanie.
      • mama_amelii Mam wyniki 05.12.08, 16:40
        Tsh 7,22 przy normie 0,25-5
        FT4 11,39 norma 9-20
        ft3 6,14 norma 4-8

Czyli tsh dalej podwyższone,a ft3 i ft4 w normie.Wizyte u endokrynologa mam w czwartek za tydz.Co to może oznaczać?Czy znowu wyśle nas na kolejne badania??
        • mama_amelii Proszę o interpretację powyższych wyników 07.12.08, 08:30
          Wizytę u endokrynologa mam dopiero w czwartek.Zastanawiam się,czy jeśli żadne objawy(oprócz zwiększonego apetytu i rozdwajających się paznokci)nie wystąpiły,to czy jak zacznie się leczyć to mogą z czasem wystąpić(no i czy z powodu brania hormonów,może jeszcze bardziej tyć???Trochę się nakręciłam czytając o objawach niedoczynności(łącznie z upośledzeniem umyslowym i fizycznym itp)i zaczynam się bacsad
          W kazdym razie na dzień dzisiejszy moja córka jest bardzo mądrą dziewczynka,świetnie się rozwijającą(bardzo lubi puzzle,ma doskonałą pamięć itp)Dlatego trochę się bojęsad.(zbadałam ją tylko ze względu na apetyt i wagę,bo waży 16,500 przy wzroście 92cm.Nie jest upasiona,ale wygląda dość dobrze)
          • hashi-tess Re: Proszę o interpretację powyższych wyników 08.12.08, 10:20
            mama_amelii napisała:

i zaczynam si
            > ę bacsad

jak będziesz wiedziała na czym polega
            i jak się objawia niedoczynność tarczycy,
            to masz połowę sukcesu za sobą.

• mami7 Re: Proszę o interpretację powyższych wyników 08.12.08, 10:52
            mamo Anieli, nie nakręcaj się niepotrzebnie, idź do lekarza wink z dzieckiem w
            czwartek.
            ten niedorozwój to tyczy się głownie wrodzonej niedoczynnosci.
            natomiast faktycznie u dzieci bardzo ważne jest szybkie rozpoznanie i leczenie.
        • mami7 Re: Mam wyniki 07.12.08, 19:38
          przy niedoczynności, jak bierze sie hormony tarczycy jest szansa zeby schudnąć.

• mama_amelii Amelka dostała Letrox25 11.12.08, 16:32
            edną tabletke na czczo codziennie przez 3 mce,a później badanie i wizyta.Usg nie dala sobie zrobić.W każdym razie drugi lekarz teżpowiedział,że ft3 i ft4 nie było potrzebne.
            • biala110 Re: Amelka dostała Letrox25 12.12.08, 06:57
              Weronika 19m-cy bierze 0,5 tabletki Letrox 25. Badania TSH i FT4
              zawsze. Jeśli lekarz by nie zlecił dopłaciła bym prywatnie. Sobie
              robię tylko TSH ale dzieci i kobiety w ciąży powinny mieć
              rozszerzone badnia.
              • mami7 Re: Amelka dostała Letrox25 12.12.08, 13:52
                moje dziecko tez ma badane "rutynowo" TSH i fT4, raz na rok reszta badań. przy
                zmianie dawki leków zwasze pełna kontrola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka