wiesiula.1 25.02.09, 18:10 Nie mam nadczynności ani niedoczynności ale mam guzki,teraz już 5, mialam dwa ale kolejne usg wykazały nowe.Przy pierwszych dwóch robiłam biopsję i było okey.Przy następnych nie, może powinnam? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wacka1 Re: zdrowa tarczyca? 25.02.09, 20:05 Z czasem guzki rogowacieją lub rakowacieja. Odpowiedz Link
jurmik Re: zdrowa tarczyca? 25.02.09, 22:34 A niby skąd takie wiadomości? Guzki na pewno nie rogowacieją, a co do rakowacenia to teoretycznie guzki mogą stać się rakiem, ale dzieje sie tak bardzo rzadko, na szczęście. Co nie znaczy, że należy je bagatelizować, oczywiście. To tak, jakby napisać, że zmiany barwnikowe na skórze - pieprzyki czy znamiona z czasem zamieniają się w czerniaka. Owszem, czasem się tak może stać , ale rzadko. Dlatego nie wolno pisać, że guzki tarczycy z czasem rakowacieją - gdyby to była prawda, raki tarczycy byłyby najczęstszym nowotworem - a nie są. I po co tak pisać ? Żeby sie autorka pytania pomartwiła kapkę? Odpowiedz Link
wiesiula.1 Re: zdrowa tarczyca? 27.02.09, 09:05 Dziękuję,za odp.Wprawdzie w moim organizmie jest więcej stwierdzonych guzów, ( w przełyku, w kości barku,w piersi)ale po badaniach okazały się łagodne.Guz kości został już operacyjnie usunięty. Mam nadzieję,że ta "przypadłość" nie przekształci się w coś poważniejszego. Odpowiedz Link
wiesiula.1 Re: zdrowa tarczyca? 27.02.09, 09:07 A na twarzy właśnie znamię, które miałam od urodzenia, po wielu latach okazało się nowotworem złośliwym,na szczęście usuniętym, narazie bez następstw. Odpowiedz Link