Dodaj do ulubionych

słuszna diagnoza

04.05.09, 20:42
Proszę Was o interpretację tych wyników:

tsh 0,05 (0,44-5,2)
ft4-0,961 /0,93-1,7/ =4%
ft3-3,91 /2-4,4/ =80%

Badanie usg wykazało wiele guzków po obu stronach.
Lekarz mówił abym niesugerował się poziomem ft3 i ft4 ponieważ mimo dużej rozpiętości są w normie. Stwierdził subkliniczną nadczynność,przepisał thyrozol i zaproponował wycięcie.
Obserwuj wątek
    • wunioo Re: słuszna diagnoza 04.05.09, 20:46
      Dodam jeszcze że posiadam zdecydowaną większość objawów niedoczynności jak i
      objawy nadczynności tarczycy.
    • izu-lek Re: słuszna diagnoza 05.05.09, 20:39
      koniecznie poszukaj innego lekarza. Twoje wyniki wskazuja raczej na
      niedoczynnosc. Gdy ft3 jest wieksze niz ft4 to oznacza, ze organizm przemienia
      cale ft4 na ft3 zeby sie obronic przed niedoczynnoscia. Nie jestem ekspertem,
      ale pisze to na podstawie wiedzy z forum.

wpisz jeszcze to usg razem z wymiarami platow - moze da sie jeszcze cos powiedziec
      • wunioo Re: słuszna diagnoza 05.05.09, 22:03
        Niestety nie mam wymiarów. USG robił mi w czasie wizyty. Wyniki zapisywał chyba w karcie. Powiedział że budowa jest nieprawidłowa,dużo guzków po obu stronach. Za dużo żeby robić biopsję bo można któryś pominąć. Pierwszy raz byłem nie wiedziałem na co zwracać uwagę.
        Powiedział też że thyrozol poprawi moje samopoczucie ale może spowodować wzrost tych guzków i żebym się zdecydował na wycięcie tarczycy.
        Wziąłem jedną tabletkę i się wstrzymałem zacząłem szukać na forum kogoś kto ma podobne wyniki.
        Ja też bardziej skłonny jestem przyjąć ze to jakaś niedoczynność wtórna albo subkliniczna ale niedoczynność przynajmniej na podstawie samopoczucia. Odkąd sięgam pamięcią pasują do mnie objawy niedoczynności a mam 37 lat.
        • izu-lek Re: słuszna diagnoza 05.05.09, 23:10
          co do guzkow to nie mam pojecia co z nimi, moze jeszcze ktos sie wypowie, ja mam
          tylko jeden, maly - wiec to jednak inna sytuacja, poszukaj w bazie jakiegos
          polecanego lekarza. Lekarz zapewne orzekl nadczynnosc po tsh, ale w wynikach
          hormonow nie widac nadczynnosci.
          ja bym zrobila jeszcze niezalezne usg i z wynikami pojsc do innego lekarza nic
          nie mowiac, ze ktos postawil juz diagnoze.

jesli masz duzo objawow niedoczynnosci to mozesz jeszcze zrobic przeciwciala
          aTPO i aTG, bo hashi "lubi" sie dlugo i podstepnie rozwiac a jednoczesnie
          hormony sa w granicach normy.
          • m1-66 Re: słuszna diagnoza 06.05.09, 11:54
            Przepraszam że się włączę ale już zgłupiałem do reszty ja również
            mam liczne guzy po lewej i po prawej stronie a wyniki moje
            TSH <0,005 uIU/ml / 0,35-,5 / -7,41%
            fT3 5,26 pg/ml / 2,57-,3 / 625,58%
            fT4 1,70 ng/dl / 0,8-1,7 / 100%
            fT3>ft4
            leczą mnie na nadczynność ! – przepraszam jak cos mieszam ale się
            dopiero uczę
            pozdrawiam
            • izu-lek Re: słuszna diagnoza 06.05.09, 14:12
              ja nie napisalam ze jestem pewna na 100%
              dobrze by bylo gdyby ktos madrzejszy sie jeszcze wypowiedzial
              choc z drugiej strony nikt madrzejszy nie zakwestionowal mojej wypowiedzi, a
              Tess jest z reguly bardzo czujna, jak ktos pisze glupoty

u Ciebie zas fT3 jest duuuuzo ponad norme, fT4 jest na granicy gornej. Wiec
              podawanie hormonu byloby raczej pomylka, no wtedy fT4 wyskoczy ponad norme od razu.
              U Wunioo fT4 ledwo miesci sie w dolnej granicy normy.

U Wunioo organizm "zasuwa", zeby nie zabraklo fT3 i dlatego ma malutko fT4
              U Ciebie organizm wprawdzie tez "zasuwa" ale obu hormonow jest za duzo

Tak ja to rozumiem.

Wunio, moze napiszesz cos wiecej o samopoczuciu?
              • m1-66 Re: słuszna diagnoza 06.05.09, 14:46
                @izu-lek - dzięki za wyjaśnienie jak napisałem "uczę się"i za pewne
                jeszcze nie raz będę Was "męczył" pytaniami smile
                pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka